sex

Kend dine kønssygdomme

Af Redaktionen 4. februar 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du skal huske at beskytte dig med kondom og at smutte til lægen af og til, hvis du har sex! Her kan du blive lidt klogere på de forskellige kønssygdomme.

Hvis du skal være seksuelt aktiv, er det vigtigt, du kender de kønssygdomme, som du risikerer at blive smittet med, hvis du ikke sørger for at beskytte dig selv.

Tag testen: Hvad ved du om sex og beskyttelse?

Klamydia

Klamydia er en af de ret almindelig kønssygdomme - især blandt unge.
Symptomer:
Man kan godt have klamydia uden at få nogle symptomer. Men det kan føles »som at tisse glasskår«, når du går på toilettet eller ses som småblødninger, når du har sex. Det er vigtigt at opdage klamydia i tide, da det i værste tilfælde kan det gøre, at man ikke kan få børn.
Smitte:
Du kan blive smittet, hvis fyren har klamydia og ikke bruger kondom, når I har sex.
Behandling:
Du skal til lægen for at blive undersøgt. Piger får en gynækologisk undersøgelse, hvor de podes i urinrøret og ved livmoderhalsen. Klamydia er nem at behandle med piller, når sygdommen er opdaget.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hiv

Hiv er en alvorlig virus, der nedbryder det immunforsvar, kroppen bruger til at bekæmpe sygdomme med.
Symptomer:
Du kan gå rundt i årevis med hiv uden at mærke noget til det. Men du kan stadig smitte andre.
Smitte:
Som alle andre kønssygdomme, kan du blive smittet med hiv, hvis du har ubeskyttet sex med en hiv-smittet - det gælder også oralsex. Hiv smitter også, hvis du får blod med hiv-virus ind i din egen blodbane.
Behandling:
Lægerne er blevet bedre til at forlænge den periode, der går, fra du er blevet smittet med hiv, til du udvikler AIDS, men desværre er sygdommen tit dødelig. Hvis du vil undersøges for hiv, skal du have taget en blodprøve hos din læge eller på hospitalet - det kan gøres helt anonymt og er gratis.

Læs også: Beskyt dig selv under sex

Herpes (forkølelsessår)

Der findes to former for herpes: Forkølelsessår i ansigtet og på kønsorganerne.
Symtomer:
Begge slags forkølelssår viser sig i som kløe og svie, og området hæver. Der kommer blærer, som brister og bliver til sår.
Smitte:
Herpes er meget smitsomt og smitter, når du har sex eller kysser, samtidig med at du har udbrud.
Behandling:
Din læge tager en blodprøve for at finde ud af, om du har herpes. Har du herpes i udbrud, kan det behandles med en speciel creme, som kan fås i håndkøb.

Kondylomer (kønsvorter)

Mange unge bliver smittet med kønssygdommen kondylomer.
Symptomer:
Kondylomer viser sig som 2-10 mm store og lyse kønsvorter, som ligner små, vortelignende knopper. De sidder tit på kønslæberne, ved urinrøret og ved numsehullet. Kønsvorter kan også vokse i selve skeden.
Smitte:
Kondylomer smitter ved ubeskyttet sex.
Behandling:
Hvis du har kondylomer, skal vorterne pensles, brændes, fryses eller skæres væk. De kan være svære at få væk, derfor er det vigtigt at gå til lægen så hurtigt som muligt.

HPV-virus

HPV er en meget normal virus, som de fleste får på et eller andet tidspunkt i livet.
Symptomer:
De fleste mennesker opdager ikke, at de har HPV, fordi der tit ikke er nogle symptomer. HPV kan give kønsvorter og kan også være årsag til, at piger får celleforandringer på livmoderhalsen eller livmoderhalskræft.
Smitte:
HPV smitter ved ubeskyttet sex.
Behandling:
Din læge kan teste dig for HPV ved at tage en test fra din livmoderhals. Der er udviklet en vaccine mod livmoderhalskræft, som alle under 27 år får tilbudt.

Læs mere om HPV-vaccinen og livmoderhalskræft her

I galleriet herunder kan du læse myter og fakta om den første gang!

Myterogfaktaomdenførstegang

Hvis du er en pige, som har penetrationssex med en fyr uden kondom, kan du godt blive gravid først gang, du har sex.
For nogle piger kan første gang være lidt ubehagelig, og du kan også komme til at bløde en lille smule.
Det er ikke sikkert, at du får en orgasme den første gang, fordi det er ikke hver gang, du har sex, at det kan lykkes at få orgasme.
Det er ikke sikkert, at din første gang bliver præcis, som du har drømt om og set i fjernsynet. Men det er også helt okay!
Kønssygdommene bliver ikke væk, fordi det er din første gang. Det er derfor vigtigt at bruge prævention.
Selv om jeres første gang sammen ikke var den største succes, betyder det ikke, at I skal slå op. Den næste gang kan være god!

MestLæste