bh
sex

Hvornår skal du gå med bh?

Af Luise Gregersen 20. maj 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvornår skal man egentlig begynde at gå med bh? Vi guider dig til dit første bh-køb her!

Måske glæder du dig helt vildt til at købe din første bh. Måske er det noget af det værste, du kan forestille dig. Uanset hvad, så er en bh en rigtig god idé, når dine bryster begynder at vokse. Få styr på, hvornår du skal begynde at gå med bh her!

Læs også: 7 myter om bryster

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvornår begynder brysterne at vokse?

Det er meget forskelligt, hvor tidligt ens bryster begynder at vokse. For nogle begynder brysterne at vokse, når de er ni år gamle, mens andre først får bryster sent i puberteten. Dine bryster er først helt færdige med at vokse, når du er omkring 19 år.

Hvordan føles vokseværk i brysterne?

Du har måske lagt mærke til, at du har fået nogle små, hårde buler under dine brystvorter. Det kan også være, at dine bryster føles lidt ømme. Det er helt normale tegn på, at dine bryster er begyndt at blive større. Nogle pigers bryster vokser vildt hurtigt, mens andres er lidt langsommere. Nogle gange vokser det ene bryst endda hurtigere end det andet. Det er alt sammen helt normalt, så du skal altså ikke være bekymret, selvom dine bryster ser forskellige ud, eller hvis din veninde har store bryster, mens du stadig er helt flad.

Læs også: Hvad sker der for din krop i puberteten?

Hvornår skal man gå med bh?

Lige så snart dine bryster er begyndt at vokse, er det en god idé at købe en bh. En bh beskytter brystvævet og støtter dine bryster, mens de vokser. Hvis dine bryster er meget små, kan du nøjes med en sports-top, men jo større de er, jo mere har de brug for støtte i form af bøjler og foring. Den gennemsnitlige alder for, hvornår piger begynder at gå med bh, er, når de er 11 år, men mange piger har ikke behov for en bh, før de er 14 år.

Hvordan finder jeg den rigtige bh?

Der findes to forskellige bh-mål. Skålen, der holder på brysterne, angives med et bogstav, mens omkredsen måles i centimeter. Det er en god idé at få en af ekspedienterne i butikken til at måle dig, før du køber en bh, men som regel starter man omkring en størrelse 70A, hvis man først lige er begyndt at få bryster. A er den mindste skål, mens 70 betyder, at du måler 70 centimeter under dine bryster. Hvis du synes, det er lidt kikset at købe undertøj selv, så bed eventuelt din mor om at gå med dig, så I sammen kan finde en rigtig fin bh til dig. Hun har købt massevis af bh'er i tidernes løb, og så kender hun måske også din smag bedre end ekspedienten.

Læs også: Den første menstruation

Glem dine veninder

Hvis alle dine veninder er begyndt at gå med bh, så føler du dig måske lidt udenfor, men det er altså ikke en god idé at gå med bh, bare fordi dine veninder gør det. Din krop er helt din egen, og derfor dur det ikke, at du sammenligner den med dine veninders. Hvis du begynder at gå med bh, før dine bryster er begyndt at vokse, kan det føles vildt ubehageligt. Hvis du alligevel vil have en bh, så start med en blød og tynd top uden metalbøjler. Den her fra H&M er vildt fin og koster kun 50 kroner.

Herunder kan du læse tegn på, at din bh sidder forkert!

Tegndinbhsidderforkert

Årsag: Din bh er muligvis for stor i omkredsen. Løsning: Find en bh der er lidt strammere i omkredsen, så den ikke rykker sig. (Tip: Din bh skal sidde så stramt, at du kun lige kan få to fingre op bagpå ved rygspændet.)
Årsag: Din bh-skål er for lille.Løsning: Vælg en større bh-skål og eventuelt en, der dækker mere af brystet, så den sidder pæn – også når du har en stram t-shirt på. (Tip: Tag altid en t-shirt eller stram bluse med, når du skal shoppe en ny bh.)
Årsag: Omkredsen på din bh er for lille og rygstroppen for smal.Løsning: Vælg en bh med en bredere rygstrop – det glatter din hud ud.
Årsag: Dine stropper er for stramme eller smalle.Løsning: Sørg for at resten af bh’en sidder rigtigt, så det ikke er dine stropper, der holder din bh på plads. Hvis du har store bryster er det mest behageligt med bredde stropper.