sex

Brevkassen: "Hvilken prævention skal vi bruge?"

af Redaktionen 15. februar 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Unsplash
"Jeg synes, man hører meget dårligt om p-piller, og at spiral kun er til dem, der har født. Hvad skal jeg vælge?" Vores krop- og sundhedsekspert Simone giver dig svaret lige her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kære Vi Unge

Jeg har for nylig fået en kæreste, som jeg er virkelig glad for, og som mange andre nyforelskede par har vi ret meget sex.

Derfor kunne jeg godt tænke mig at komme på noget fast prævention, men jeg aner ikke, hvad jeg skal vælge.

Jeg synes, man hører meget dårligt om p-piller, og at spiral kun er til dem, der har født. Hvad skal jeg vælge?

Knus fra den nyforelskede

Kære dig

Tillykke med din nye kæreste, det er skønt at være nyforelsket! Jeg kan godt forstå, du synes, det kan være forvirrende at finde ud af, hvilken præventionsform du/I skal bruge.

Du nævner ikke, om I har brugt kondom – det er jo i hvert fald en mulighed, der både forhindrer uønsket graviditet og beskytter mod en række kønssygdomme.

Hvis man ikke har lyst til at bruge kondom, findes der flere muligheder. Du nævner selv p-piller og spiral. P-pillerne indeholder hormoner, der stopper din ægløsning, så du ikke kan blive gravid. Der er dog en meget lille risiko for at få blodpropper, når man tager p-piller. Det skal man vide.

Det er også muligt at få en spiral, selv om du ikke har født, men mit indtryk er, at de fleste, der får prævention for første gang, starter med at få p-piller eller minipiller (en anden slags piller, der indeholder lidt mindre hormon end p-piller), afhængig af, hvad lægen vurderer, er bedst for dig.

Husk, at det kun er kondom, der beskytter mod kønssygdomme – det gør de andre præventionsformer ikke.

Du bliver derfor nødt til at tage forbi din læge og få en snak med ham eller hende, så I sammen kan finde den bedste løsning for lige præcis dig. Det er også din læge, der skal udskrive medicinen til dig, uanset hvilken slags du bestemmer dig for at afprøve.

Husk, at det kun er kondom, der beskytter mod kønssygdomme – det gør de andre præventionsformer ikke.

Kærlig hilsen Simone

MestLæste