sex

7 ting, du skal vide om kondomer

Af Karoline Mathilde Rasmussen 6. september 2022
Foto: Canva
De fås i forskellige farver, størrelser, med smag og duft, og så er de en af de mest brugte former for prævention. Vi taler selvfølgelig om kondomer, og dem kan du blive meget klogere på her.

Vi har her samlet 7 ting, du skal vide om kondomer, så du kan blive endnu klogere.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Et kondom er et gummihylster, man trækker ned over en pik, dildo eller fingrene før sex. Hvis kondomet bruges på en pik, opsamles sæden i kondomet ved udløsning.

2. Kondomer er oftest lavet af polyuretan-gummi eller tyndt naturgummi (latex). Nogle mennesker har latexallergi, så her kan det være en rigtig god idé at gå efter latexfri kondomer.

3. Et kondom kan kun bruges én gang, og det er vigtigt, at man bruger det korrekt, og at det sidder på f.eks. pikken under hele samlejet. Hvis det bliver brugt rigtigt, beskytter det mod flere sexsygdomme (f.eks. klamydia og hiv), og der er 97 procent sikkerhed for at undgå uønsket graviditet.

4. Alle uanset alder kan købe kondomer, og det er ikke nødvendigt at skulle forbi lægen inden. Man kan købe dem på apoteket og i stort set alle kiosker og supermarkeder – hvis man ikke har lyst til at købe dem i en fysisk butik, kan man også købe dem online. 

5. 69 procent af unge bruger kondom ved deres første samleje.

6. Der findes et utal af kondomvarianter. Nogle kondomer kommer med riller eller dupper, og andre findes i alle regnbuens farver. Desuden kan man også finde kondomer med smag, f.eks. banan, jordbær og chokolade – det kan være sjovt at afprøve forskellige varianter og finde sine personlige favoritter.

7. Det kan være en god idé at bruge glidecreme sammen med kondomer. Sørg bare for, at glidecremen er enten vand- eller silikonebaseret. Oliebaseret smørelse (f.eks. vaseline) kan nemlig opløse gummiet.

MegetMere