hår
Krop & Sind

Mister du mere hår i efteråret? Du er ikke alene

Af Silje Qvist 13. oktober 2023
Foto: Unsplash
Flere oplever, at de taber mere hår i efteråret, end de gør i andre sæsoner. Læs hvorfor her.

Det er ikke kun bladene, der falder af træerne i efteråret. Faktisk oplever mange piger og kvinder, at de mister mere hår, når vi nærmer os de helt kolde måneder.

Hvis det også gælder dig, så bare rolig – du er langt fra alene.

Christian Merkel er dermatolog i München, og han har talt med Glamour om det. I efterårsmånederne kommer flere og besøger hans klinik, fordi de er bekymrede for deres hårtab.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Det såkaldte "sæson hårtab" sker ofte, specielt for kvinder. Det sker præcis samtidig hvert år – enten i sensommeren eller i efteråret, siger Christian Merkel til Glamour.

Helt præcis hvorfor det sker, ved man ikke. Men man har nogle teorier.

– Hvis man ser evolutionsmæssigt på os, så er vores hår stadig "pelsen", og når sæsonen skifter, kan vi opleve, at pelsen skifter. Præcis ligesom dyrene.

En anden teori er, at det har noget med dine gener at gøre. At det simpelthen bare ligger gemt i en kvindes DNA, om hun vil opleve hårtab efter sæson.

Ifølge dermatologen Christian Merkel går vores hår igennem to faser, når det vokser.

Den levende fase og hvilefasen.

I levefasen gror håret gennem flere år. 90 procent af vores hår er i den fase, mens de resterende 10 procent er i hvilefasen.

Hvilefasen varer omkring to til fire måneder, og her begynder selve hårroden at regenerere.

Han forklarer, at man normalt ikke lægger mærke til vekslen mellem hvile- og levefasen, fordi det medfølgende hårtab ikke er mærkbart. Det er nemlig altid det samme antal hår, der forbliver på hovedet. Men i sensommeren og i efterårsmånederne har mange kvinder mere hår, der befinder sig i hvilefasen.

Christian Merkel mener også, at der kunne lægge en forklaring til sæsonhårtabet i, at vi om sommeren har brug for mere hår, der kan beskytte os mod solen, og derfor beholder vi mere hår i levefasen.

Når vi så nærmer os årets udgang – med lavere temperatur og mindre på UV-indekset – falder håret af.

Men der er ting, man kan gøre for at aktivere de regenererede hårsække, så levefasen kommer hurtigt i gang igen. Eksempelvis bruge en shampoo, som specifikt er til hovedbunden.

Det er dog altid bedre med forebyggelse end helbredelse. Så hvis du ved, at du oplever hårtab i efteråret, så begynd med dine ekstra hårplejeprodukter i sommeren.

Blandt andet zink kan være med til at styrke dit hår. Det får vi naturligt ind gennem vores diæt, da det er i fuldkorn, bælgfrugter, nødder, fisk, kød og mejeriprodukter.

Selv om det kan virke besynderligt, at man mister mere hår end normalt, så er det ikke noget, man skal bekymre sig om, mener Christian Merkel.

Du skal kun tage til lægen med dit hårtab, hvis du mister mere end 100 hårstrå pr. dag i en længere periode som to-fire uger. Det kan nemlig betyde, at du har en helt anden form for hårtab.

Artiklen blev første gang bragt på femina update. Dette er en redigeret version.

Læs mere om