PMS symptomer
Menstruation

PMS symptomer: Alt du skal vide

Af Luise Gregersen 8. september 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
PMS kan være ret så udmattende. Derfor har vi lavet en guide til, hvordan du slipper for de irriterende symptomer. Læs med her!

Argh! Kender du den der følelse lige inden din menstruation, hvor alle omkring dig er lidt mere irriterende, end de plejer, og hvor din krop føles som om, den er ved at eksplodere? Velkommen til PMS - eller med mere fancy ord: Præmenstruelt syndrom.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Din første menstruation i GIF'er

Men bare rolig - der er faktisk mange ting, du kan gøre for at blive fri for de PMS symptomer, der dukker op et par dage før din menstruation.
Vi har samlet alt det, du skal vide om PMS symptomer, og hvordan du (næsten) slipper for det.

Hvad er PMS?
PMS er de symptomer, der dukker op et par dage inden menstruationen. Syndromet rammer omkring 70 til 80 procent af alle piger, så du er bestemt ikke alene. PMS symptomer kan indebære alt fra humørsvingninger, træthed, øget appetit, tristhed, oppustet mave, bumser og øget irritation.

Hvorfor får man PMS symptomer?
PMS symptomer skyldes de hormoner, der raser rundt i din krop lige inden din menstruation. Din krop er forvirret, fordi de mange hormoner påvirker alt lige fra centralnervesystemet til dine organer. Nogle piger er en smule overfølsomme overfor de hormoner, kroppen udskiller i forbindelse med menstruationen, og derfor er symptomerne særligt svære for dem. Hvis din mor har været meget plaget af PMS symptomer, så er der ret stor sandsynlighed for, at du også bliver det. PMS symptomer er nemlig arvelige.

Læs også: Hvornår får du menstruation?

Tag den med ro
Der er flere ting, du kan gøre for at mindske symptomerne af PMS. For det første gør stress PMS symptomerne meget værre. Så tag den med ro. For det andet er søvn vigtigt, når du PMS'er, så gå tidligt i seng i dagene op til din menstruation. Hvis du en gang om måneden er tæt på at rive hovedet af dine forældre og søskende, kan det være en god idé at undgå dem lidt i de dage, hvor du er særligt ramt. Lyt til en podcast, læs en god bog eller prøv at meditere. Alle tre ting sænker dit stressniveau.

Lev sundt
Ligesom med så meget andet hjælper en sund, varieret kost og moderat motion også når du har PMS symptomer. Tag til yoga, løb en lille tur og spis en farverig salat. Det lyder simpelt, men det kan gøre en kæmpe forskel! Husk også, at det er lidt synd for dig, at du skal have det så dårligt, hver gang du får menstruation. Derfor er det helt okay, at du forkæler dig selv med lidt ekstra mig-tid. Læg en ansigtsmaske, spis lidt mørk chokolade og gå i hi med en hel sæson af din yndlingsserie - og glæd dig over, at de fleste af symptomerne forsvinder, når din menstruation starter.

Læs mere om

MestLæste