Helbred & balance

Vi Unge undersøger: Hvad er maskne?

Julie Kraase Brandt 6. januar 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: @arianagrande
Hvad er maskne? Og hvordan slipper jeg af med det? Få gode tips fra en ekspert lige her.

Begrebet maskne blev for alvor kendt sidste år og er en sammentrækning af maske+akne, der dækker over den hudirritation, der kan opstå, når vi går med mundbind over en længere periode. Vi Unge har teamet op med læge og forsker i dermatologi Cæcilie Johansen (@makeupandmedicine.dk), som forklarer, at man i dag ved endnu mere om, hvordan maskne udvikles, og at der faktisk findes tre typer af den.

De tre typer maskne

Regulær maskne
Er en type hudirritation, der opstår og forværres på grund af friktionen fra mundebindet, så bumser opstår der, hvor masken sidder og strammer.

Maskedermatit
Dækker over rødme, tørhed, små knopper og irriteret hud. Har du hudsygdomme som akne, rosacea, skæleksem og børneeksem har du øget risiko for at udvikle den type maskne.

Regulær allergi for maskematerialet i masken
Nogle mennesker udvikler en allergi overfor de blå mundbind, som desværre er de eneste godkendte mundbind (udover bomuldsmundbind i tre lag).

Allergycertified engangsmundbind, Apotekets, 10 stk. 30 kr.
Foto: PR
Ifølge læge og forsker i dermatologi Cæcilie Johansen afhænger risikoen, for at man udvikler maskne, af to ting; den tid du bruger mundbindet i, og hvor sårbar din hud er. For mennesker der har akne, fedtet eller sensitiv hud kan en daglig tur med toget være nok til at irritere huden og udvikle maskne, forklarer hun.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan undgår du maskne

Tag mundbindet af, når det er muligt, og hvis du skal have det på i over længere tid i f.eks. forbindelse med turen på vej til og fra skole, er det en god ide – hvis muligt - at give ansigtet et kvarters pause hver 4. time.
Uanset hvad så er det et faktum, at der, hvor masken eller visiret er i kontakt med huden, vil balladen kunne opstå, siger Cæcilie Johansen.

Hun anbefaler mundbind i bomuld, fordi de er mest skånsomme for huden;
– Mit bedste råd er at skifte mellem forskellige mundbind, så de varierer i form, selvfølgelig stadig så de dækker, det de skal. På den måde klemmer de ikke de samme steder på hagen, næsen og ved ørene. Og husk – mundbind skal vaskes dagligt.

Bomuldsmundbind med justerbare remme, Lacoste, 150 kr.
Foto: PR

Mit bedste råd er at skifte mellem forskellige mundbind, så de varierer i form, selvfølgelig stadig så de dækker, det de skal. På den måde klemmer de ikke de samme steder på hagen, næsen og ved ørene. Og husk – mundbind skal vaskes dagligt.

Hvis du allerede har maskne?

Lider du allerede af maskne, så er anbefalingen at kontakte lægen, så der bliver holdt øje med udviklingen. Eksperten giver dig dog her tre tips til, hvad du selv kan gøre for at mindske din maskne.

Skin Fasting Skru ned for antallet af produkter og brug kun mild rens og fugtighedscreme fri for parfume og æteriske olier. Gode pejlemærker er Svanemærket og Astma-Allergi-mærket. Hydrating Cleanser, CeraVe, 99 kr.
Foto: PR
Skru ned Aktive ingredienser som A-vitamin og eksfolierende syrer som glykolsyre og salicylsyre bør du skrue ned for ligesom, at det er en god ide ikke at bruge en masse forskellige nye produkter. Hold det simpelt. Beroligende fugt. Tolerance Soothing Skin Recovery Cream, Avéne, 179,50 kr.
Foto: PR
Husk læberne Huden på læberne er ultratynd, og derfor lider de også under mundbindet. Flere supermarkeder har læbepomader med Astma- allergi mærket og Svanemærket, som er gode at have med på farten. Lip Balm, Derma, 30 kr.
Foto: PR

Læs mere om