Solcreme
Helbred & balance

Solcreme - Sådan solbader du på en sund måde

Af Marie Bedawed 24. maj 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
foto: Colourbox
Går du og drømmer om at blive varmet godt og grundigt igennem af solen efter en lang vinter? Så kan det måske være fristende at glemme solcremen, når du tager på stranden. Men vidste du, at du sagtens kan få lidt ekstra kulør og samtidig passe på din hud? Læs her, hvordan du gør.

Opdateret d. 25.10.2021

Solen er begyndt at titte frem igen, og du tænker måske, du skal have opbygget dig en sommerkulør. Så er det vigtigt, at du husker solcremen. For selvom vi får en masse D-vitamin, og mange kan blive brune af solen, er det vigtigt at huske, at solens UV-stråler også kan være skadelige.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vejen til en smuk hud er igennem brugen af solcreme. På den måde kan du sikre dig, at du ikke bliver solskoldet, men langsomt opbygger en dejlig sommerkulør. Du tænker måske, at du kun skal bruge solcreme i starten af sommeren, hvor din hud ikke har været så eksponeret af solen. Men det passer ikke helt. Selvom det er en god ide, at langsomt vænne sin hud til solen igen efter en lang vinter, skal du huske at bruge solcreme hele sommeren – også når du har fået lidt kulør. På den måde beskytter du nemlig din hud mod en højere chance for at udvikle modermærkekræft.

Sådan passer du på dig selv i solen:

  • Brug solcreme.
  • Find skygge mellem klokken 12 og 15.
  • Beskyt dine øjne med solbriller, og beskyt dit ansigt og nakke med solhat.
  • Tag let tøj på for at beskytte din hud, når solen er skarpest.

Får jeg hudkræft af at være i solen?

Du har måske hørt, at solen kan give dig hudkræft. Men bare rolig – du får ikke kræft, så snart du går ud i solen. Men det er rigtigt, at solens stråler øger din chance for at udvikle modermærkekræft.

Faktisk kan langt de fleste tilfælde af modermærkekraft forebygges, hvis man beskytter sig selv mod solen – det skriver Kræftens Bekæmpelse.

Derfor er det altså en rigtig god ide at bruge solcreme. Når du bruger solcreme, beskytter du din hud mod solens UV-stråler, og du mindsker derfor chancen for at udvikle modermærkekræft.

Hvad er Uv-stråler?

UV-stråler står for ultraviolette stråler, og er dét, man skal beskytte sin hud imod, når man opholder sig i solen. Selvom solen kan skinne hele året rundt, er der ikke altid den samme mængde UV-stråling.

Om sommeren, eller når man er på ferie syd på, er UV-strålerne mere intense end om vinteren, og derfor er det vigtigt at passe ekstra godt på huden. For at holde øje med, hvor intense solens stråler er, kan man kigge på det, der hedder et UV-indeks. Du kan både finde det på Google eller på vejr-appen på din mobil.

Uv-indekset siger noget om, hvor skarpe solens stråler er på et bestemt tidspunkt og på et bestemt sted. På den måde er det nemt at holde øje med, hvornår solen er skarpest. Ofte er der højest UV-indeks midt på dagen, hvor solen står højest på himlen.

Men faktisk kan det være nødvendigt at bruge solcreme, selvom solen ikke er fremme. Det er fordi, at UV-stråler sagtens kan trænge igennem skyer. Det vil sige, at UV-indekset stadigvæk kan være højt, selvom solen ikke skinner.

Hvilken solcreme skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige slags solcremer, som har forskellige dækkeevner. Dækkeevnen kaldes for solfaktor eller SPF – det står for Sun Protection Factor.

Hvor høj dækkeevne du skal bruge kommer an på din hudtype og UV-indekset. Jo lysere hud du har naturligt, og jo højere UV-indekset er, jo højere beskyttelse skal du bruge.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man i Danmark minimum bruger solfaktor 15. Hvis du er meget lys i huden, og nemt bliver solskoldet, kan det være, du skal bruge højere beskyttelse.

Hvor meget og hvor ofte?

Det er vigtigt at smøre sig ind ca. 20 minutter, inden man går ud i solen. Så har solcremen tid til at trænge ind i huden, så du ikke kommer til at tørre den væk, når du tager tøj på.

Du må også rigtig gerne smøre dig ind 2 gange, inden du går ud i solen. På den måde er der mindre risiko for, du har overset nogle steder.

Tip: Få en veninde til at hjælpe dig med at smøre solcreme på ryggen, hvor du ikke selv kan nå. Husk også at smøre solcreme i ansigtet!

Du skal huske at bruge nok solcreme – ellers er du ikke beskyttet! En nem tommelfinergel er, at du skal bruge ca. en håndfuld til hele din krop.

Du skal også huske at smøre dig ind i solcreme igen, hvis du har badet, tørt dig med et håndklæde eller svedt meget.

solcreme

Til dig, der ikke kan vente!

Hvis du bare gerne vil have lidt ekstra kulør NU, findes der også en løsning på det; selvbruner.

Der findes et hav af forskellige selvbrunere, som giver dig en fin kulør på bare få timer. Du kan både få selvbrunere som skum, creme, eller endda serum, som du kan blande i din ansigtscreme. Mulighederne er mange.

På den måde kan du være brun året rundt og samtidig passe på din hud – ja tak! Men husk, at du stadigvæk skal bruge solcreme, hvis du går ud i solen, fordi selvbruner beskytter ikke mod solens stråler.

Hvad med solarie?

Du kan måske blive fristet til at gå i solarium – enten for at få farve hurtigere om sommeren eller for at vedligeholde din farve om vinteren. Men det er altså en rigtig dum ide!

Ifølge Kræftens Bekæmpelse ligger UV-indekset i et solarium på omkring 12, hvilket er meget højt! Du kan sammenligne det med UV-indekset om sommeren i Danmark, som sjældent bliver højere end 7 – det er altså næsten dobbelt så højt i et solarie.

Det betyder også, at chancen for at udvikle modermærkekræft er højere, hvis du bruger solarie. Faktisk er solarie farligere for dig, jo yngre du er. Det er fordi, at din hud er ekstra følsom, når du stadig udvikler dig.

Psst! Vidste du, at chancen for at udvikle modermærkekraft stiger med hele 60%, hvis man bruger solarie inden man er fyld 35 år?

Derfor er det aldrig en god ide at gå i solarie. Husk, at du er smuk, som du er! Du behøver ikke være en bestemt farve.

Kide: Kræftens Bekæmpelse.

MestLæste