Helbred & balance

Slip tankerne: Lær at meditere

Af Camilla Leyla Lind 9. juli 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
En sundere krop og et pusterum for dit hoved. Det er bare nogle af fordelene ved at meditere, og det lyder da meget nice, ikke? Følg guiden her, og kom i gang.

Hvad er meditation?

Meditation handler helt enkelt om at rette din opmærksomhed mod noget bestemt. Det meste af tiden er dine tanker nemlig meget flyvske, og du kan nå at tænke på mange forskellige ting i løbet af bare et minut. Når du mediterer, handler det om at fokusere på din vejrtrækning og dit åndedræt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvorfor er det nice at meditere?

Telefonen bipper, du får en snap, og samtidig ser du en serie og hører musik ... Uden du egentlig registrerer det, så er du faktisk omgivet af rigtig mange lyde næsten hele tiden, og det har din krop og dit hoved faktisk slet ikke godt af. Du har brug for ro, og det er meditationen med til at give dig.

Tip! Cirka 10 minutters meditation om dagen er faktisk nok. Prøv det i et par uger, og du vil helt sikkert mærke en positiv forskel.

Sådan gør du

1. Find et stille sted, hvor du kan meditere. Det skal helst være et rum, hvor du ikke bliver forstyrret.

2. Sæt din telefon på lydløs, eller sluk den helt. Sørg også for at slukke din computer og andet, der kunne forstyrre dig.

3. Sig til dig selv, at du nu skal meditere, så din krop og hjerne kan indstille sig på det.

4. Sæt dig med strakt ryg. Enten på gulvet i en skrædderstilling, på knæ med numsen på en pude eller på kanten af en stol.

5. Læg hænderne på lårene eller flet fingrene, mens du sætter tommelfingrene mod hinanden, så de danner en oval cirkel.

6. Hold dine øjne let åbne – du skal nemlig være vågen og fokuseret, når du skal meditere.

7. Parkér dit blik cirka halvanden meter foran dig.

8. Sid helt stille, så du kan mærke roen omkring dig.

9. Læg mærke til dit åndedræt, og træk vejret ind og ud gennem næsen.

10. Sid et minut, hvor du bare har fokus på at trække vejret dybt – ind og ud ad næsen.

11. Når luften siver ud af næsen, skal du koncentrere dig om et tal. For eksempel kan du på første vejrtrækning fokusere på tallet et, mens du ånder ud, ved den næste på tallet to og så videre, og når du så når til 10, starter du forfra, og så er du faktisk i gang med at meditere. Hvis du glemmer, hvilket tal du er kommet til, skal du bare starte forfra med tallet et.

12. Det kræver rigtig meget øvelse at meditere uden tanker, der fylder i hovedet. Derfor skal du bare acceptere, at du tænker på noget, og så prøve at slippe tanken, mens du sidder og mediterer. Fortsæt med at fokusere på din vejrtrækning og dit åndedræt.

13. Start med at meditere i cirka 10 minutter om dagen, så kan du altid gå op i tid, hvis du har lyst. Sæt for eksempel et stopur, så du ved, hvornår du skal stoppe med at meditere.

To typiske problemer, du kan støde på

Jeg kan ikke sidde et sted, der er roligt nok

Det er selvfølgelig bedst, hvis du kan sidde et meget roligt sted, når du skal meditere, men hvis du ikke kan det, så kan de smålyde, der måske er i rummet, egentlig bare være en ekstra god øvelse i at lære at meditere. Hvis du derfor hører en lyd eller noget andet, der forstyrrer dit fokus på dit åndedræt, så er øvelsen bare at høre lyden og så slippe den og igen fokusere på dit åndedræt. Jo mere du øver dig, jo bedre bliver du til det. I det hele taget er det en supergod idé at have nogle meditationsvaner – altså noget, man gør, når man skal til at meditere. Det kan for eksempel være at tænde et lys eller starte med at drikke en kop te. Hvis du gør det samme, hver gang du skal meditere, begynder din krop automatisk at slappe af, for så har den regnet ud, at du skal til at meditere

Jeg kan ikke tømme hovedet for tanker

Det er faktisk en helt forkert forestilling, at man ikke må tænke tanker, mens man mediterer. Meditation handler nemlig ikke om ikke at have nogen tanker. Det er der nærmest ingen, der kan – måske nogle få, der har øvet sig i meditation i rigtig lang tid. En del af meditationen er også at lære at give slip på tankerne og ikke lade dem fylde, mens du mediterer. Det vigtigste er nemlig at holde fokus på din vejrtrækning. Så faktisk kan man sige, at jo flere tanker du har, jo bedre, for så kan du øve dig i at give slip på dem. Det er svært, og det er noget, der kræver øvelse, men du bliver hele tiden bedre, hvis du giver dig selv tid til at øve dig.

7 gode grunde til at meditere

1. Du giver dit hoved ro.

2. Du styrker dit immunsystem.

3. Du sover bedre.

4. Du renser din krop for affaldsstoffer ved at trække vejret dybt og ved at have fokus på dit åndedræt. Cirka 70 procent af kroppens affaldsstoffer bliver nemlig udskilt gennem din vejrtrækning, når du trækker vejret dybt og ordentligt.

5. Du bliver gladere.

6. Du bliver mindre stresset.

7. Du får mere energi og overskud.

Læs mere om