Helbred & balance

Sådan slipper du af med akne

Af Stine Bødker Nielsen 21. juni 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Der findes forskellige kure mod akne til forskellige typer af bumser. Se her, hvad du kan gøre for at slippe af med akne!

Der er bare ikke noget værre end en rød bums midt i panden. Øv! Og hvorfor skal det være så svært at få akne til at gå væk igen?

Vi har samlet nogle tips til, hvordan du slipper af med akne for altid.

Almindelige bumser

Almindelige bumser kan komme når som helst. De fleste får to-tre stykker ad gangen.

Den bedste måde at undgå din standard-bums på er at vaske ansigtet morgen og aften, bruge en mild skintonic og en oliefri, bakteriedræbende creme.

Du kan kan købe en speciel skintonic mod uren hud Undgå at røre for meget ved dit ansigt med fingrene, for det spreder nemlig bakterier. Og undgå, at dit hår hænger ned i ansigtet. Hvis det gør, så hold det rent og vask det tit med shampoo.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis din bums er ekstra svær at slippe af med, kan du også købe en gel mod akne på apoteket.

Man kan desuden få bakteriedræbende makeup, som er rigtig god til uren og fedtet hud. Eksempelvis fra Manhatten Clearface, som du kan købe her.

Kronisk akne

Kronisk akne betyder, at bumserne ikke går væk af sig selv, også selv om man bliver ældre. Det opdager man som regel først, når man er oppe i 20'erne.

Kronisk akne er værre end almindelige bumser - de er større, og der er også tit flere af dem. De er også sværere at få bugt med.
Her er det kun piller, der hjælper.

Piller

P-piller mod akne
P-piller kan være en perfekt løsning for mange piger. Der findes flere typer p-piller, som giver ren hud, og nogle er bedre end andre. For eksempel kan du få p-piller, som indeholder gestagen. Gestagen er det, der styrer hormonbalancen. Når man får mere gestagen, får man også bedre styr på hormonerne og dermed bumserne. Derfor hjælper p-piller mod akne.

Læs også: Hvorfor får man bumser?

Du skal have en recept fra din læge, før du kan købe p-piller, og der kan være flere bivirkninger ved at tage dem. Tal med din læge om, hvilken type p-piller som passer bedst til dig.

Antibiotika mod akne
Man kan også tage bakteriedræbende piller mod bumser. Pillerne indeholder noget, der hedder Tetracyclin, som bekæmper de bakterier, der findes i bumser.
Man må ikke få Tetracyclin, hvis man er under 12 år. En anden ulempe er, at bakterierne kan blive modstandsdygtige efter et stykke tid, og så virker pillerne ikke længere.

Roaccutan
Roaccutan er en meget effektiv, men også meget stærk medicin mod akne. Det kan hjælpe de fleste, men det har mange bivirkninger.

Hvis du overvejer at tage Roaccutan eller antibiotika, er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i, hvad det kan betyde. Tal med en hudlæge og dine forældre om det først.

Kilder: Sundhedsguiden.dk, apoteket.dk, netdoktor.dk.

Læs også: Hvad tænker fyre om piger med bumser?

MestLæste