Helbred & balance

Kostmyter du IKKE må tro på

Af Stine Kærsgaard 30. december 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Der findes virkelig mange myter om den mad, vi spiser – og det er langt fra dem alle, vi skal tro på.

Vi bliver hele tiden bombarderet med alle mulige slags myter om kost, og faktisk synes vi, at det kan være lidt svært at finde hoved og hale i, hvad der er rigtigt og forkert.

Læs også: Test: Hvor afhængig er du af slik?

Vi afliver her seks udbredte myter, som du nok har stødt på før. Tjek dem ud i galleriet her:

KostmyterduIKKEtro

Det er godt for dig at få mange forskellige vitaminer, men faktisk kan for store doser gøre dig syg. Så spiser du vitaminpiller, må du aldrig tage mere, end der står anbefalet på pakken.
Vi ville ønske at det passede, men nej, desværre. Popcorn, som du popper i mikroovnen er ikke sundere end hverken slik eller chips. En lille trøst kan dog være, at de bliver lidt sundere, hvis du selv popper majskernerne i en gryde.
Med hele stenaldermad-konceptet er rigtig mange mennesker blevet bange for at spise produkter med mel i, og det er der faktisk slet ikke nogen grund til. Det er rigtigt, at der er en del tomme kalorier i det helt lyse, raffinerede hvedemel, men vælger man udgaver som for eksempel rugmel eller speltmel, får man masser af fibre – og det har vi faktisk virkelig meget brug for!
Der er lige så mange vitaminer i det frugt og grønt, som har været frosset ned, som hvis det er friskt. Nogle gange kan det faktisk være en fordel, at det har været frosset lige efter, det er blevet høstet eller plukket, da det på den måde holder på vitaminerne. Frisk frugt og grønt bliver nemlig ofte transporteret over længere tid, og her kan det miste noget af næringsindholdet. Så selv om de frosne bær ikke er lige så lækre, så er vitaminerne der altså stadig!
Mælk er en udmærket kilde til at få kalk, men faktisk kan du også sagtens optage kalk igennem andre fødevarer. Grøntsager, brød, gryn, spinat og nødder indeholder også kalk.
Det er sandt, at der ikke er lige så mange kalorier i light sodavand, som der er i almindelig sodavand, men det gør stadig ikke drikken sund! Når du indtager et light produkt, snyder du nemlig din krop til at tro, at den får sukker – som den faktisk ikke får – og det kan gøre dig, træt, sløv og medføre, at du kommer til at spise meget mere af andre ting.
Det er en myte, at mad efter klokken 18 feder mere end den mad, vi spiser andre tider på dagen. Det afgørende er, hvor mange kalorier vi samlet får i løbet af en dag.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

MestLæste