Helbred & balance

Kom i gang med at løbe

Af Line Sølvhøj Jensen 7. april 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vil du gerne i gang med at løbe? Men synes du, at det er lidt kedeligt, og har du svært ved at komme i gang? Vi hjælper dig her.

Der er rigtig mange, der drømmer om at komme i gang med at løbe, men det er faktisk de færreste, der egentlig kommer i gang med det. Hvis du gerne vil i gang med at løbe, så guider vi dig til, hvad du skal gøre, så du ikke mister motivationen igen.

Læs også: 15 ideer til sjov sommertræning.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nu skal det være
Du skal først beslutte dig for, at nu vil du altså i gang. Du skal nemlig have lyst til at løbe, for hvis du egentlig ikke gider, så er det altså endnu sværere at komme i gang. Hvis ikke du gider løbe, så kan du finde ideer til, hvordan du dyrker nem motion her.

Tjek garderoben
Det er vigtigt, at du har nogle gode sko at løbe i, og at du har noget tøj, som du kan holde ud at løbe og svede i. Hvis du løber i nogle sko, der ikke er egnede til det, så risikerer du at få løbeskader. Du skal selvfølgelig ikke ud og købe alt muligt dyrt løbetøj, bare fordi du vil begynde at løbe, men det kan godt betale sig at købe nogle T-shirts, der kan tåle sved, og et par løbebukser, som ikke er alt for varme.

Spis og drik rigtigt
Sørg for at drikke godt med vand, inden du skal løbe, og det er også en god idé at have spist noget, inden du skal løbe. Men lad vær med at spise en time før, du skal løbe, for så risikere du at få kvalme, når du løber, fordi maden ikke er nået ordentligt ned i din mave. Det er en god idé at spise sundt og spise flere måltider om dagen, når du skal i gang med at løbe. Se, hvordan du undgår at få ondt i maven her.

Læs også: Gode tips om sundhed.

Start forsigtigt
Du skal slet ikke starte med at løbe hverken to, fem eller ti kilometer. Faktisk skal du starte med at gå ret meget af turen, når du starter din løbetur. Hvis du starter med at gå i et lidt hurtigt tempo i ti minutter, så kan du bagefter løbe i nogle minutter, og så bagefter gå igen. Efterhånden som du bliver bedre til at løbe, kan du løbe i længere tid. Men det er altid en god idé at starte med at gå, så du får varmet dine ben godt op, inden løbeturen.

Planlæg, hvornår du skal løbe
Det kan være lettere at komme i gang med at løbe, hvis du har skrevet ind i din kalender, hvornår du skal løbe. Hvis du ikke er motiveret, så prøv alligevel at se, om du ikke kan komme af sted. Det er helt okay, hvis du bare går en tur i stedet for at løbe, for det er jo bedre end ingen motion. Og husk på, at du faktisk får mere energi af at dyrke motion.

Tip:
Det kan være sjovere at løbe, hvis du hører musik, mens du løber. Og du kan også blive mere motiveret til at løbe, hvis du har en aftale med din veninde om, at I skal løbe sammen. Få flere ideer til, hvordan du træner med din veninde her.

Læs også: Hold dig sund og skøn i skolen.

I galleriet kan du læse om 7 sunde superfoods!

7sundesuperfoods

MandlerDu har sikkert hørt, at mandler indeholder en del fedt, men bare rolig – det er fedt af den gode slags! Mandler er nemlig supersunde og kan virkelig gøre underværker for din krop. De indeholder E-vitamin, der hjælper din hjerne med at holde sig i form og beskytter dit hjerte. Mandler indeholder også protein, som er godt for kroppens celler, fibre, der er gode for dine tarme og din fordøjelse samt mandelolie, som holder din hud lækker. Desuden indeholder de kalk, magnesium og kalium, der styrker dine knogler. What’s not to like? Du kan for eksempel blande mandlerne med din mysli, putte dem oven på din salat eller spise dem som snacks - så er du sikret alle de lækre kvaliteter!
Shutterstock
YoghurtYoghurt smager megagodt, og så er det oven i købet supersundt – win win! Yoghurt indeholder nemlig nogle bestemte bakterier, som er rigtigt gode for dine tarme og dit immunforsvar. Og bare rolig – det er altså ikke farlige bakterier! Er du så uheldig at have tør hud og irriterende eksem, kan yoghurt også hjælpe dig med at få bugt med det. Naturel yoghurt er helt klart den sundeste form for yoghurt, da dem med smag ofte indeholder tilsat sukker og farvestoffer. Du kan for eksempel spise yoghurt til morgenmad eller som eftermiddags-snack og toppe den med frist frugt, nødder eller mysli – superlækkert!
Shutterstock
TomaterTomater er en superlækker snack, og så er de også megasunde. De er nemlig fyldt med noget, der hedder lycopene, som bekæmper det, der ellers kan skade celler og væv på hud og hjerte. Derudover er tomater proppet med C-vitamin, som styrker dit immunforsvar. Tomater er faktisk også effektive imod træthed, da de indeholder lidt jern. Så det er supersmart at spise tomater, hvis du er træt efter en lang skoledag.
Shutterstock
BlåbærBlåbær er en megalækker snack, og så bliver de faktisk også kaldt for naturens vitaminpiller, da de bare er spækket med rigtigt gode egenskaber. De er endda med til at forebygge kræft i kroppen og indeholder samtidig et stof, der gør din hjerne skarpere – ret vildt! Du kan altså spise lige så mange blåbær, du har lyst til, for de er nemlig kun fyldt med masser af gode sager. Ud over C-vitamin og E-vitamin indeholder blåbær også fibre, jern, B2-vitamin, kalium og magnesium, der alt sammen er supergodt for kroppen. Du kan eventuelt tage en håndfuld blåbær som mellemmåltid, toppe din yoghurt med dem, eller du kan tilføje de superlækre bær i din smoothie.
Shutterstock
Søde kartoflerSøde kartofler er smækfyldt med C- og E-vitamin, som blandt andet er med til at give huden en smuk og sund glød. De booster immunforsvaret, og samtidig har kartoflerne et højt indhold af fibre, som er med til at holde din mave i form - meganice! Så har du også inspiration til den perfekte aftensmad.
Shutterstock
RødbederRødbeder har den flotteste røde farve, og så er de samtidig vildt sunde. De indeholder blandt andet et lækkert stof, der hedder silicium, som gør dit hår sundere og lækrere og styrker dine negle. Rødbeder er også med til at holde dig friskere, fordi den røde farve indeholder det, man kalder for betacyanin, som styrker dit immunforsvar og hjælper din lever med at komme af med de dårlige ting. Så bliver det ikke meget bedre!
Shutterstock
HvidløgSelv om du umiddelbart tænker, at det er nederen at spise hvidløg, fordi man får dårlig ånde, så er hvidløg faktisk virkelig en superfood. Hvidløg er både megagodt for dit hjerte og kredsløb. Hvis du er ved at blive syg, er det også en supergod idé at gå amok i hvidløg, da det mindsker risikoen for blandt andet influenza og betændelse – så smart! Dog er det bedst, hvis du spiser dine hvidløg rå ved at tygge på dem, eller hvis du kommer dem i en smoothie eller juice. Det lyder måske ikke så lækkert, men hvad gør man ikke for at undgå at blive syg?
Shutterstock

MestLæste