vokse
Helbred & balance

Hvornår stopper jeg med at vokse?

Af Stine Bødker Nielsen 23. januar 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvornår er det normalt, at man ikke bliver højere? Og hvornår stopper brysterne med at vokse? Få alle svarene her!

Rigtig mange piger føler enten, at de er for høje eller for lave. Men hvornår stopper man egentlig med at vokse?

Når man er teenager, kan der faktisk nå at ske rigtig meget, og det er slet ikke sikkert, at din krop ligner sig selv om et par år. Det samme gælder bryster, baller og lår.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvor meget vokser jeg?

Når piger er i puberteten, vokser de rigtig hurtigt. Du kan faktisk vokse op til ni centimeter på et år, når du vokser allermest.

Vil du gerne vide, hvor høj du ender med at blive? Prøv at regne det ud med denne ligning, som viser, hvor høj man gennemsnitligt kan forvente at blive:

Højde = (fars højde + mors højde) / 2 - 6,5 cm

Hvor længe vokser jeg?

Efter puberteten stopper du med at vokse så hurtigt, og langsomt stopper du også helt med at vokse i højden. Som regel stopper piger med at vokse, når de er cirka 17 år.

Læs også: Drengepanelet om høje piger

Hvor længe vokser mine bryster?

Brysterne vokser også mest i puberteten, og du kan regne med, at dine bryster er færdigudviklede, når du er cirka 19 år. Men brysterne kan stadig vokse eller blive mindre, hvis du tager på i vægt eller taber dig, fordi en stor del af brystet består af fedt. Det samme gælder baller og lår. Hofterne kan dog godt blive bredere, når du engang er blevet helt voksen og måske har fået børn.

Læs også: Hvornår bliver mine bryster større?

Husk

Det er forskelligt fra person til person, hvor længe de vokser. Hvis du gerne vil vide mere om, hvornår det sker for dig, kan du prøve at spørge din mor, hvornår hun stoppede med at vokse.

I galleriet kan du læse, hvad du kan gøre, hvis du ikke tør vise din kæreste din krop!

Hjælp,jegtørikkevisehamminkrop!

Der er ikke noget at sige til, at du er nervøs over at vise din krop frem, hvis du ikke engang selv ved, hvordan den egentlig ser ud. Stil dig foran spejlet og studér din krop, så du er klar over, hvad du egentlig kommer til at vise ham. Det vil uden tvivl gøre dig mere selvsikker!
Han er helt sikkert lige så nervøs, som du er, inden I første gang skal lære hinandens kroppe bedre at kende. Han er nemlig også bange for, hvad du mener om hans krop, og det er helt normalt for jer begge at have de tanker. Husk, at det er meget begrænset, hvor mange pigekroppe han har set før, så det hele kommer også til at være nyt for ham.
Hvis du ikke inderst inde ikke har lyst til at vise ham mere af din krop, end han umiddelbart kan se, når du har tøj på, skal du selvfølgelig ikke gøre det. Din krop er din, og du sætter selv grænserne for den, og dem skal han respektere og forstå – og det vil han helt sikkert også gøre!
Hvis han mod alle forventninger skulle have et problem med din krop, er det hans problem og ikke dit! Han må tage dig, som du er, og hvis han ikke kan acceptere, hvordan du ser ud, er han nok ikke den rette for dig.
Sammenligner du din krop med modeller, stjerner eller dine veninder? Det kan aldrig betale sig at sammenligne, for der er ingen mennesker, der er ens. Du skal være glad for den krop, du har, for den er flot og unik uanset hvad, og det vil han også synes. Han vil med garanti ikke lægge mærke til de små ”fejl”, du peger ud ved dig selv, for de findes kun i dit hoved.

MestLæste