Helbred & balance

Hvad sker der, når man drikker cola?

Af Line Sølvhøj Jensen 11. juni 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Drikker du cola for at blive mere frisk eller når du har lyst til noget sødt? Læs med her og se, hvad der egentlig sker i kroppen, når du drikker cola.

Er cola én af dine cravings, og kan du bare ikke leve uden at få din daglige cola? Jep, cola er supernice og smager skønt, men det er altså ikke helt så sundt, fordi der er meget sukker i cola. Inden du drikker din næste cola, så tjek lige, hvad det egentlig er, der sker i kroppen, når du drikker cola.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: 7 grunde til at droppe colaen.

Når man drikker cola…

• Kroppen får en kæmpe bunke sukker, når du drikker cola. Faktisk er der hele 30 sukkerknalder i en halv liter cola!

• Du kan få et boost af energi, når du drikker cola, fordi cola indeholder koffein. Men er du ofte træt og udkørt, så får du altså mere energi af at spise sundt, drikke godt med vand og dyrke regelmæssig motion. Den store mængde sukker får nemlig dit blodsukker til hurtigt at stige, men lige så hurtigt til at falde igen, og så bliver du endnu mere træt.

• Du får faktisk et sukkerchok, når du drikker cola. Det er ikke så farligt, som det lyder, men det, der sker, er, at du får lyst til endnu mere sukker.

• Du får faktisk meget mere sukker, end det, der er anbefalet dagligt af Sundhedsstyrelsen, når du drikker cola, og så er der ikke plads til andre søde sager.

• Sukker er vanedannende, så hvis du for tiden drikker en cola hver dag, så kan du altså godt regne med, at det bliver en slem vane at komme af med.

Er cola light sundere end almindelig cola?
Der er ikke mange næringsstoffer i cola - hverken i cola light eller i almindelig cola, og derfor er det ikke sundt at drikke cola. I almindelig cola er der sukker, mens der er sødestoffer i cola light, og ingen af delene er noget, din krop har brug for i store mængder.

Læs også: Bliv sund inden sommer.

Ødelægger cola tænderne?

Du har sikkert hørt, at hvis man putter en tand i et glas cola, så forsvinder tanden. Det er rigtigt, at cola ikke er sundt for tænderne, fordi syren i cola kan fjerne emaljen på dine tænder og give dig huller. Vil du gerne passe på dine tænder, så skyl din mund med et glas vand, efter du har drukket cola.

Test: Hvilken sodavand er du?

Hvor meget cola må man drikke?

Det er slet ikke forbudt at drikke cola, og er du cola-freak, skal du stadig nyde den engang imellem. Men hold dig til en halv liter om ugen - det er det, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Læs også: Opskrift på lækre, alkoholfrie drinks.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og I Form

Læs sandt og falsk om chokolade herunder!

Sandtogfalskomchokolade

Ja og nej. Lys mælkechokolade er ikke sundt, fordi det indeholder mælkefedt, men et stykke mørk chokolade med over 70 procent kakao, er faktisk helt fint at spise. Det indeholder nemlig sunde fedtstoffer og antioxidanter, og så opkvikker det endda humøret. Men husk nu, at det indeholder næsten lige så meget energi og kalorier, som almindeligt chokolade, så det skal selvfølgelig spises med måde.
Overraskende nok: Sandt! En undersøgelse for nogle år tilbage viser nemlig, at det fedt, vi spiser, bliver optaget i vores fedtvæv, og da mørk chokolade indeholder fedt, som har en fast konsistens, kan det over længere tid faktisk give fastere bryster.
Fastere, men ikke større! Det er en skrøne.
Falsk! Det er ikke lykkedes nogen at bevise, at chokolade kan forværre akne eller er direkte årsag til mange bumser. Et stykke mørk chokolade kan endda være godt for huden på grund af antioxidanterne, mens mælkechokoladen kan være et problem for andre, som nemt får bumser af mælkefedt.
Da chokolade – og især mørk chokolade – indeholder nogle stoffer, som kroppen kan omdanne til endorfiner og serotoniner, er det faktisk sandt, at man kan være afhængig af chokolade. Det er nemlig de stoffer, der giver en følelse af lykke og afslappethed, og det kan give din krop lyst til at indtage mere af det. (Og så kan man blive afhængig af sukkeret i chokoladen!)
Falsk! Det er aldrig bevist, trods det høje sukkerindhold, at chokolade giver huller i tænderne. Tværtimod peger flere undersøgelser på, at chokoladen faktisk kan dræbe flere bakterier i munden og hjælpe til bedre tandhygiejne. Men det betyder selvfølgelig ikke, at chokolade kan erstatte tandbørsten!
Delvist sandt. Der er nemlig en smule koffein i chokolade, så selv om det slet ikke svarer til en kop kaffe, kan det kvikke dig en lille smule op.
Niks! Der er ikke fundet nogen forbindelse mellem chokolade og hovedpine.

Læs mere om

MestLæste