Helbred & balance

Derfor SKAL du huske at drikke vand

Af Stine Kærsgaard 29. januar 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Her er seks grunde til, du skal huske at fylde vandflasken i løbet af dagen.

Vand er sundt – det ved vi alle! Alligevel sker det bare ret ofte, at vi glemmer at drikke nok af det, for nogle gange vil vi bare hellere have en sodavand eller varm kakao. Men det er altså en rigtig dum idé at glemme at drikke vand. Faktisk er det en god idé at drikke cirka to liter om dagen, selvfølgelig alt afhængig af hvor stor du er, og hvor meget du sveder i løbet af en dag.

Magasinet Esquire har lavet en liste over alle de dårlige ting, der sker med os og vores kroppe, hvis vi ikke får vand nok. Det er faktisk lidt skræmmende …

Dit humør bliver dårligere

Jep, studier har vist, at folk, der ikke får vand nok, er mere forvirrede og mindre glade end dem, der drikker nok vand.

Læs også: Har du et realistisk syn på din krop?

Din hjerne kommer på overarbejde

Drikker du ikke nok vand, skal din hjerne kæmpe mere for at løse basale opgaver, end den ellers skulle gøre, hvis du havde drukket nok.

Du kommer til at overspise

Hvis du glemmer at drikke vand, så vil du have tendens til at spise mere mad, end du rent faktisk behøver.

Du får flere rynker

Selv om du ikke behøver at bekymre dig om det nu, så vil et for lille vandindtag på længere sigt kunne give dig flere rynker, når du bliver ældre.

Læs også: Sådan kan du drikke mere vand

Dit stofskifte går i stå

For lidt vand kan også medføre, at dit stofskifte går i stå. Det kan gøre, at du bliver mere træt og måske tager på i vægt.

Du udsætter dit helbred for flere sygdomme

Hvis du ikke drikker nok vand, vil du også have større risiko for at få et dårligt helbred og flere sygdomme.

Her er ni små tips, som gør dig meget sundere...

9småtips,dergørdigmegetsundere

Hvis du springer din morgenmad over, har du faktisk større chance for at ty til søde sager i løbet af eftermiddagen. Så gør det til en vane at spise noget sund og nærende til morgenmad hver dag. Du kan for eksempel prøve med et stykke groft brød, en banan, havregrød eller noget skyr med nødder og rosiner. It’s up to you – bare der ryger noget ned, og det ikke indeholder for meget sukker.
Du har sikkert tit lyst til at drikke noget andet end vand, når du er rigtig tørstig. Men du skal virkelig passe på, for de flydende drikke som kakao, juice og sodavand indeholder rigtig mange kalorier og er rigtig dårlige for vores tænder. Så i stedet for at falde i Cola-fælden, så sæt noget vand i køleskabet med agurkestykker og noget honningmelon i. Det smager supergodt!
Latter er en slags indre ”motion” og er megagodt for din psyke og din sundhed! Når du griner, producerer din hjerne nemlig det, der kaldes endorfiner, og det får dig til at føle dig afslappet, føle velvære og gør, at du føler dig lykkelig. Sørg derfor for at lave noget sjovt med dine veninder eller engang imellem at se de serier, som får dig til at grine.
Det er bevist, at fysisk inaktivitet er usundt for dig. Derfor er det vigtigt, at du bevæger dig hver dag. Tag cyklen, trappen, lav nogle yogaøvelser derhjemme eller gå en tur med jeres hund, når du kommer hjem fra skole. Hvis du går til sport, så er der bare ekstra sundhedspoint til dig oveni!
Dine tænders tilstand har faktisk stor betydning for resten af din sundhed. Hvis du har betændelse i tandkødet eller i dine tandrødder, kan det medføre, at der kommer bakterier i dit blod, og hvis du ikke har et godt immunforsvar, kan det gå ud over dine organer. Gisp! Derfor er det vigtigt, at du holder dine tænder sunde og rene. Børst dem minimum to gange om dagen, og brug tandtråd!
Hvis du gerne vil være sund, så er det vigtigt at komme de situationer i forkøbet, hvor du ved, at du ofte falder i og kommer til at spise en masse usunde ting. For eksempel kan du have nogle gulerods- og agurkestykker og noget avokadodip liggende i køleskabet, så du kan snacke det, når du træt kommer hjem fra skole. Du kan også have nogle nødder i din taske og et stykke frugt, som du kan spise i stedet for at købe et pizzaslice, når du hænger ud med de andre efter skole.
For at kunne føle sig glad og sund er det vigtigt, at du gør nogle gode ting for dig selv hver dag, og det behøver ikke at have noget med motion at gøre. Find ud af, hvad der får dig til at slappe rigtig meget af, og hvad der giver dig ro og gør så den ting hver dag. Det kan være at læse en god bog, at se en serie, at høre musik, bage, skrive dagbog, læse blogs eller noget helt andet. Det vigtigste er, at du slapper af og lader op.
Noget af det, der gør os allergladest (og dermed også sundest) er vores venner, og du bliver faktisk sundere, hvis du er god til at pleje dine sociale relationer. Hvis du ikke ser dine veninder hver dag i skolen, så sørg for at ringe til dem engang imellem for at høre, hvordan det går med dem.
Faktisk tager det 20 minutter fra du har spist noget, til din hjerne rigtigt registrerer mæthedsfornemmelsen. Så spis langsomt, smag på maden og tyk den godt. På den måde får du ikke overspist, og du lytter til din krop samtidig med, at du spiser. Det er nemlig langt sundere at spise langsomt og lytte til sin mæthedsfornemmelse end at sluge maden!

MestLæste