Helbred & balance

7 tips til at blive din egen bedste ven

Af Ditte Maltha Mailund 24. august 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Canva
Du kender den sikkert: Den indre stemme, der kan være noget så selvkritisk og hård og kan forvandle dig til din egen største fjende. Selv om det er sådan for mange, er det ikke meningen, at det skal være sådan.

Har du tænkt på, at venner og kærester kan komme og gå, men den eneste, du med sikkerhed skal leve sammen med hele livet, er dig selv?

Derfor har vi samlet syv gode råd til, hvordan du kan blive din egen bedste ven.

1. Lyt til dig selv

Du er den eneste, der ved, præcis hvordan det er at være dig!

2. Vær nysgerrig på dig selv

Det er ikke altid, vi ved, hvorfor vi pludselig føler os udenfor, får svedige håndflader eller begynder at græde, men ved at være nysgerrig på dig selv kan du lære din person at kende og finde ud af, hvad der betyder noget for dig. På den måde er du også bedre rustet til at gøre det bedste for dig selv.

3. Tal med andre unge, du føler dig tryg ved

Måske finder du ud af, at der er andre unge, der har det ligesom dig, og at du slet ikke er “forkert”. Uanset hvad kan det hjælpe at tale med andre unge, som forstår dig.

4. Del dine tanker og følelser med en voksen

At dele dine tanker, følelser og drømme er et vigtigt skridt på vejen til at stå ved, hvem du er. Tit bliver vi også klogere på os selv og gladere, når vi føler os hørt og forstået. Måske finder du også ud af, at den voksne gerne vil være der for dig. Vi har alle har brug for en, vi kan betro os til, og som kan hjælpe os, når noget er for svært at klare alene.

5. Gør det, som gør dig i godt humør

Måske ved du bedst selv, hvad der får de negative tanker og usikkerheden til at gå væk i hverdagen. Kan det være, at du er glad, når du dyrker sport, lytter til musik, strikker, løber en tur, spiller dit yndlingsspil, ser din yndlingsserie – eller bare får en god nattesøvn?

6. Tal pænt om og til dig selv

Den måde, du taler til – og om – dig selv, har betydning for, hvordan du har det. Hvis du ikke ville sige det samme til din veninde, som du siger til dig selv, så er du måske for hård ved dig selv.

7. Gør dig selv den tjeneste at opsøge hjælp, hvis du har brug for det

Husk, at det ikke er dit ansvar alene, hvordan du har det. Sommetider er det bedste, du kan gøre for dig selv, at bede om hjælp – for eksempel ved dine forældre, dine lærere, skolepsykologen, lægen eller kommunen, hvor du bor. Du har rettigheder; det har alle børn og unge i Danmark. Du kan for eksempel få hjælp ved at ringe til Børnetelefonen på 116111 eller chatte med Hørt.dk.

Psst... Hvis du downloader Vi Unges app, kan du læse en eksklusiv artikel, der gør dig endnu klogere på, hvordan du bliver din egen bedste ven.

2 gode reminders

Prøv at forestille dig, hvad du ville sige til en god veninde, som fortalte, at hun ikke følte sig god nok? Forsøg at sige det samme til dig selv, som du ville sige til hende.

Prøv at skrive en ting ned om aftenen, når du lægger dig til at sove, som du har gjort godt eller været glad for ved dig selv den dag.

Læs mere om

MestLæste