Krop & Sind

Åh nej, hvorfor står den ikke? 5 ting, du skal vide om rejsningsproblemer

af Redaktionen 11. august 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto Shutterstock
Her er fem ting, du skal vide om rejsningsproblemer og tips til dig, der selv har udfordringer med at få pikken i vejret.

De fleste med en pik har nok oplevet, at den pludselig blev stiv, på et tidspunkt man absolut ikke havde planer om, at den skulle blive det. På samme tid har de fleste med en pik – ved en eller flere anledninger – også haft det omvendte problem: At den simpelthen ikke bliver hård, uanset hvor meget man ønsker det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her er fem ting, du skal vide om rejsningsproblemer og tips til dig, der selv har udfordringer med at få pikken i vejret.

1. Hvad betyder rejsning?

Rejsning eller erektion? Begge er ord for, når pikken bliver stiv – det kan for eksempel ske ved seksuel ophidselse. En rejsning opstår ved, at hjernen sender nerveimpulser til pikken, så de glatte muskelceller i blodkarrene slapper af, blodkarrene udvider sig, og pikken bliver fyldt med blod. På samme tid bliver fraløbet af blod hæmmet, hvilket betyder, at pikken bliver stiv og hård.

2. Hvad er rejsningsproblemer?

Man taler om rejsningsproblemer, når man ikke kan få eller opretholde en stiv pik, selv om man bliver seksuelt stimuleret. For nogle gælder det, at man generelt har svært ved at få helt stiv pik, mens andre oplever, at rejsningen falder for hurtigt, så man f.eks. ikke er i stand til at gennemføre et penetrationssamleje. Alle med en pik kan sommetider og i perioder have problemer med rejsningen.

3. Hvorfor får man rejsningsproblemer?

Der kan være mange forskellige årsager til, at man oplever rejsningsproblemer. De kan både være psykiske og fysiske, og sommetider kan rejsningsproblemer også skyldes sygdom. Derfor er det vigtigt at gå til lægen, hvis man pludselig begynder at opleve problemer. Man ser oftest rejsningsproblemer hos personer, der ryger, er fysisk inaktive, har forhøjet blodtryk eller har hjertekarsygdomme. Hvis man er påvirket af alkohol, kan det også give problemer med at få rejsning.

4. Er problemet psykologisk?

Hvis du er ung og har problemer med at få eller opretholde stiv pik, skyldes det for de fleste noget psykologisk, eksempelvis nervøsitet, præstationsangst og begrænset seksuel erfaring. Andre ting, der tyder på, at årsagen til rejsningsproblemet er psykologisk, er blandt andet …

  • At problemet er begyndt ret pludseligt
  • At pikken bliver stiv, men hurtigt bliver slap igen
  • At man har normal rejsning om morgenen
  • At man ikke har problemer med at få stiv pik, når man onanerer
  • At man føler sig stresset, angst, deprimeret eller på andre måder presset
  • At man oplever problemer med sin partner

5. Hvis det hele er i hovedet …

Rejsningsproblemer kan være kilde til mange bekymringer og frustrationer – både for den, der oplever det, men også for en eventuel partner. Vi har derfor spurgt Jeppe Hald, som er projektleder hos Sex & Samfund om, hvordan man selv og som par kan håndtere det, hvis man oplever psykologisk betingede rejsningsproblemer.

Jeg har rejsningsproblemer. Hvad kan jeg gøre?

• Du skal arbejde på at gøre det præstationspres, du oplever, mindre. Det kan du gøre ved at snakke med din partner om, hvad I forventer af den sex, I har – eller gerne vil have – sammen. Du kan også arbejde med at gøre dig selv bevidst om, hvilke forventninger der påvirker dig, der har en pik. Det kan f.eks. være, at du er påvirket af myten om, at man så altid ”skal have lyst til sex”, eller at man altid kan få rejsning. Det kan også være, at du har set (meget) porno og har overtaget nogle urealistiske forventninger herfra.

• Det kan også være, du føler et stort ansvar for at give din partner en orgasme. Her er det en fordel at ændre tænkningen fra, at sex skal være ”en præstation” med et bestemt udbytte (orgasme), til at det skal være rart, nydelsesfuldt og sjovt uden at føre til bestemte resultater.

• Noget andet, der kan fungere godt, er at lave et forbud mod samleje i en periode på f.eks. to uger eller to måneder, mens I til gengæld udforsker al den anden sex, man kan have – eksempelvis ved at bruge fingre, tunge, hænder og så videre på hele kroppen – undtagen på og med kønsdelene altså!

Min partner har rejsningsproblemer. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe?

Som partner kan du hjælpe med at fjerne ”præstations-tankegangen”. Det gør du ikke ved at slå rejsningsproblemet hen og lade som ingenting, men ved at sige til din partner, at sex stadig er dejligt. Ofte skal der skabes en positiv og uhøjtidelig stemning omkring sex. Det kan man både gøre ved at snakke om det, hvor du veksler mellem snak og berøringer, hvor du også viser, at du selv nyder det. Du kan sørge for at bevare intimitet ved at nusse, ligge i ske og kramme, mens du også fortæller din partner, at berøringen ikke sker for at få sex lige nu.

Både som partner og som den med rejsningsproblemet kan der være en tendens til at trække sig fra kontakten med den anden. Det er ofte kun med til at gøre problemet dybere. I stedet skal man forsøge at ”lege” sig frem til glæde ved at have seksuelt samvær – kild, kæl, kys og så videre. Snak om, hvad der føles godt, om, hvad man er klar til at prøve. Hvis det ikke hjælper, skal man måske tage en snak med lægen og evt. med en sexolog. Sexologen kan hjælpe med at instruere og vejlede jer igennem et forløb, så I er i bedre stand til at løse udfordringen.

Kilde: Jeppe Hald, projektleder hos Sex og Samfund, sundhed.dk

Læs mere om