Krop & Sind

Er du lesbisk og føler dig fremmedgjort?

Af Stine Kærsgaard 13. april 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Sådan håndterer du omverdenens syn på dig og din seksualitet.

Som lesbisk har du måske oplevet, at det kan være lidt stødende, hvordan andre mennesker - og også medierne - italesætter din seksualitet som noget, der adskiller sig fra det normale.

Der er ingen tvivl om, at dine følelser er berettiget, for der bliver bare vist mest om heteroseksualitet, da det er mest udbredt og derfor også det, som de fleste snakker, skriver og taler om.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vi giver dig her nogle scenarier, som kan hjælpe dig, når du har det svært med, hvordan du bliver mødt af omverdenen og andre mennesker med fordomme overfor det at være lesbisk.

Når du bliver "fremmedgjort"
Vi kan ikke komme uden om, at flest mennesker i verden er heteroseksuelle. Og som vi ved, er de ting, der er flest af tit dem, der bliver gjort til det "normale". For at være med til at ændre på, hvad der opfattes som normalt, er det vigtigt, at du selv gør en indsats i forhold til at vise, at din seksualitet er lige så almindelig som alle andre kærlighedskonstellationer. Ved at være åben omkring dine tanker om det at være til piger, så gør du det også mere "normalt" i andres øjne. Tænk bare på den udvikling, der er sket gennem de sidste år - homoseksualitet bliver mere og mere synligt i samfundet, homoseksuelle kan gifte sig, adoptere osv. Så husk på, at din egen åbenhed og vilje til at ville snakke om din seksualitet og dine følelser er vejen frem i forhold til at bryde de tabuer, som der måtte være.

Læs også: Hvordan ved jeg, om jeg er til piger?

Mediernes fremstilling af køn og seksualitet
Har du oplevet at blive vred, når du læser en artikel med overskriften "Sådan scorer du ham", når medier skriver om kærlighedskonstellationen pige-dreng og kvinde-mand? Det er forståeligt, at det kan være sårende, da det kan få dig til at føle dig unormal. Det er dog svært at lave om på det, da det heteroseksuelle forhold som sagt er den mest udbredte måde at være i et forhold på. Og det hænger sådan sammen, at brugernes efterspørgsel også er det, der bliver lavet indhold om. Der er dog kommet meget mere fokus på, at der skal være plads til mange forskellige kærlighedskonstellationer i medierne.

Når andre har svært ved at tale med dig
Én ting er samfundets og mediernes fremstilling af køn og seksualiteter. En anden ting er de fordomme og holdninger, som du bliver mødt med, når du fortæller andre mennesker, at du er til piger. Hvis du føler, at andre tager afstand til dig eller sætter dig i bås, gælder det igen om at være åben. Bliv aldrig vred, men tal med folk om det, og vis dem, at man ikke er anderledes bare fordi, man forelsker sig i sit eget køn.

Læs også: Er du i tvivl om din seksualitet?

Det er dog en god idé at kende sine egne grænser. For selv om det er vigtigt ikke at skamme dig over, hvem du er, og i stedet fortæller åbent om det, har du ret til at have et privatliv og holde ting angående kærlighed, sex og dit forhold for dig selv. Det bedste, du kan gøre, er derfor at finde en god balance mellem at være åben og samtidig respektere dine egne grænser.

Læs her, hvordan du kan springe ud:

Hjælp!Hvordanspringerjegudsomhomoseksuel

Som det første skal du acceptere dig selv. Nogen er til drenge og andre er til piger og uanset, hvad du er til, så er det helt normalt. Det kan være svært at fortælle om sin seksualitet, hvis man ikke selv har accepteret, at det er en naturlig del af en selv.
Det kan være en god idé at starte med at fortælle en superfortrolig veninde, at du er til dit eget køn. På den måde kan du ’øve’ dig lidt, inden du skal fortælle flere om det. Det kan også være, at du har et vildt godt forhold til en af dine bedsteforældre - så længe det er en, som du ikke føler, der vil dømme dig.
Når du vælger at fortælle dine nærmeste om din seksualitet, skal du selvfølgelig stå ved det, du siger. Det nytter ikke noget, at du lader dig påvirke af en negativ kommentar og pludselig trækker i land. Vær afklaret med, om du er homoseksuel eller måske biseksuel, inden du fortæller alle om det.
Måske ville det være rart for dig at snakke med nogen, som har været i samme situation. Du kan også surfe lidt rundt på LGBT Danmarks hjemmeside, hvor der blandt andet er rådgivning til forskellige svære situationer – eller bare situationer, du kan komme ud for generelt. Du kan også ringe til LGBT Danmark, hvis du bare har brug for at snakke anonymt med en om din seksualitet.
Hvis du har besluttet dig for, at tiden er inde, og du vil fortælle dine forældre eller veninde, at du er homoseksuel, er det en god idé at overveje tidspunktet. Ikke til punkt og prikke, men tænk over, om din far for eksempel er på vej ud ad døren. Det vil være rarest for alle, at I har tid til at snakke det igennem og ikke presses af en deadline.
Den mest simple måde at fortælle om din seksualitet er også den sværeste, for det er nemlig at være ærlig. Tag en snak med dine forældre eller dine veninder, hvor du forklarer, at det, som er naturligt for dem, ikke er naturligt for dig. Det kan også være en god idé at fastslå, at du ikke ønsker særlige hensyn, men at de skal betragte dit forhold som alle andres forhold.
Du skal aldrig føle dig presset til at fortælle om din seksualitet. Du skal først fortælle om det, når du er klar. Der er rigtig mange, der først springer ud midt i 20’erne eller senere. Det er overhovedet ikke unormalt at være lidt i tvivl – og bare fordi du går med nogle tanker om det, behøver du ikke dele det med nogen, hvis du ikke har lyst.

MestLæste