Interview med Soni Sandholdt om at være queer
Identitet

Soni Sandholdt: ”Jeg sprang ikke rigtig ud som nonbinær, men ændrede bare mit navn på Facebook og på Borgerservice”

Af Anne-Laura Hedegaard 24. august 2021
Foto: Elisabeth Eibye
Hvorfor er pronominer vigtige, og hvad gør man, hvis folk ikke respekterer en? Vi har mødt Soni Sandholdt til en snak om at være queer.

Hvorfor vil du gerne være med til at tale om unges oplevelser med at tilhøre en seksuel minoritet eller kønsminoritet?

– Det vil jeg, fordi jeg manglede en, jeg kunne spejle mig i, dengang jeg var 12-13 år og læste Vi Unge. Dengang var det altid kærestebreve fra ham til hende eller omvendt, så jeg vidste kun, at man kunne være dreng eller pige. Jeg håber, jeg kan være med til at fortælle, at nonbinær findes, og måske hjælpe nogen med at undgå den der “fuck mit liv-krise”.

Har du nogen gode råd til læsere, som identificerer sig med en kønsminoritet?

– At du gerne må sige fra, hvis folk ikke respekterer dig og bruger dine pronominer eller ikke reagerer på en positiv eller i hvert fald neutral måde, når du fortæller om de her ting. Så må man godt sige “fuck dem” – også selv om det er megasvært. Det er spild af tid at bruge krudt på folk, der ikke respekterer dig.

Om Soni Sandholdt:

- Han/ham eller de/dem
- 21 år
- Identificerer sig som nonbinær
- Bor og arbejder i Aarhus

Som nonbinær har man en kønsidentitet, som ikke passer ind i en binær kønsforståelse. En nonbinær person kan identificere sig som både en mand og en kvinde, ingen af delene eller noget imellem.

Pronominer afgør, hvordan vedkommende skal tiltales – om det er hun/hende, han/ham, de/dem.

Hvorfor er pronominer vigtige?

– Det spørgsmål får jeg tit! Hvis folk blev ved med at kalde dig idiot, ville du så ikke også tænke: “Er jeg det?” Det er svært at forklare, hvad det gør, men det føles rigtig nederen og skaber et fysisk ubehag. For mig handler det ikke om forståelse, men om respekt. Og det er helt okay, at folk laver fejl, for det gør jeg sgu også selv. Men så retter jeg mig selv med det samme uden at gøre et stort nummer ud af det.

Læs resten af interviewet med Soni i det nye Vi Unge på side 26-27.

MegetMere