Mit liv

Vær din egen veninde

Af Line Sølvhøj Jensen 24. november 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er vigtigt, at du er der for dine veninder, når de har brug for det. Men husker du også at være der for dig selv?

Det er rart at have veninder, som man kan spørge til råds om alt muligt. Men der er måske én veninde, som du især bør lytte til - og det er dig selv.

Du kan lyde lidt skørt, at du skal være veninde med dig selv, men egentlig handler det bare om, at du skal behandle dig selv, som du behandler dine veninder. Man kan nemlig godt være uretfærdig over for sig selv, og måske sige ting til sig selv, som man aldrig ville sige til andre, for eksempel "jeg er grim" eller "jeg dur ikke til noget".

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du ville jo aldrig være bekendt at sige sådan til andre mennesker, så hvorfor er det lige, at du skal være så hård ved dig selv?

[faktaBox]Spørg dig selv til råds
Hvis der er noget, du ikke føler, du er god til, så brug dig selv til at få mere selvtillid. Skriv et brev til dig selv, hvor du lader som om, det er en veninde, du skriver til.

Hvis du forestiller dig, at din veninde har rigtig dårligt selvværd, synes hun er grim eller at ingen kan lide hende, så har du sikkert en masse gode råd til hende, og du kan fortælle hende, hvor meget hun er værd for dig. Og det er vigtigt, at du også kan sige de ting, til dig selv.

Fordele ved at være veninde med dig selv:

• Du ved inderst inde, hvad du er god til, og det skal du bare lære at fortælle dig selv.

• Du kan være fuldstændig ærlig over for dig selv, og ingen andre behøver kende til dine dårlige sider.

• Du behøver ikke indrømme, at du måske er lidt nærtagen engang imellem, eller at du bliver sur over ingenting. "Snak" med dig selv om de ting.

• Du bliver bedre til at forsvare dig selv, og du bliver ikke så let nervøs, bange eller ked af det, fordi din egen veninde er med til at finde dine styrker frem.

• Du kender dig selv bedre end nogen anden, og derfor kan du "snakke" om ting med dig selv, som du ikke kan snakke med andre om.

Selvtilliden stiger
Hvis du behandler dig selv godt, taler pænt til dig selv og ikke stiller krav til dig selv, som du ikke kan overholde, så vil du faktisk opleve, at din selvtillid stiger. Du oplever nemlig, at det positive kommer til at fylde meget mere end det negative, og du vil finde frem til dine egne styrker.