Mit liv

Teen-piger afslører: Det gør Instagram ved os

Af Stine Kærsgaard 6. november 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Åh, nej! Man skal virkelig være kritisk på Instagram, ellers kan det gå helt galt …

Instagram-stjernen Essena O’Neill har tidligere afsløret, at hendes liv på de sociale medier mere eller mindre var én stor løgn. Hun har blandt andet fortalt, hvilket mareridt hun måtte igennem, når der for eksempel skulle tages et bikinibillede. Ikke nok med, at hun tog over 100 billeder for at få sin mave til at se flad ud, så kunne hun også finde på at lade være med at spise op til, at billedet skulle tages.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Samtidig afslørede hun også, hvordan alt tøjet og de lækre ting, som blev vist på hendes profil, i virkeligheden slet ikke var hendes eget eller noget, hun selv havde valgt, men derimod var reklame og noget, som hun blev betalt for at tage billeder af og poste.

Læs også: Test: Deler du for meget på Instagram

Så hendes budskab var altså, at unge piger skal lade være med at føle et pres over at skulle leve op til alt det, de ser på de sociale medier, for det, de ser, er fake!

Oven på hele den sag snakkede magasinet ”Cosmopolitan” med nogle unge piger omkring, hvad Instagram gjorde ved dem og deres opfattelser af sig selv. Læs her, hvad pigerne sagde … det er faktisk lidt foruroligende:

- Når jeg ser ting, som en anden person har, bliver jeg jaloux, og jeg ville ønske, jeg også havde det. Det kan være alt fra deres livsstil til deres krop. Når jeg ser, at en pige konstant poster billeder af sin krop, og hvordan hun træner, så får jeg det skidt med mit eget selvbillede, og det gør, at jeg ser anderledes på mig selv, fortæller pigen Gabby.

- Selv om jeg er i udlandet nu, og det ser ud som om, at jeg har den fedeste tid, så poster jeg også kun de positive ting, der sker her. Jeg tænker ikke, at min selvtillid som sådan er blevet skadet af Instagram, men jeg har da helt klart øjeblikke med negative tanker, fordi jeg sammenligner mig med andre, fortæller Natalie.

- Da jeg var sammen med min ekskæreste, kunne jeg altid se, hvordan han likede billeder af rigtig pæne piger, og det gjorde helt klart, at jeg blev usikker og også, at jeg ikke følte mig god nok, fortæller Jackie.

- Instagram påvirker mig positivt og negativt. Positivt på den måde, at når jeg poster et billede og får nice kommentarer, så bliver jeg glad. Men det påvirker mig negativt, når jeg ser et billede af en fantastisk smuk pige, hvor jeg tænker: Åh, hvorfor kan jeg ikke se sådan ud?, fortæller Liz.

- Instagram har påvirket min selvtillid mere, end jeg vil indrømme. Det, app’en gør, er at fremsætte en platform, hvor du enten bliver godkendt eller scrollet forbi, hvis du ikke er interessant nok.

Læs også: Hjælp! jeg er afhængig af likes

Av, det er lidt en hård dom, som Instagram får her. Kan I genkende det, pigerne siger – bliver I også påvirkede af de sociale medier?

Stjernerne her i galleriet hader de sociale medier ...

Stjernerderhadersocialemedier

- Jeg er ikke en særlig teknisk person. Jeg har ikke engang en smartphone. Jeg har faktisk ikke engang en mobiltelefon! Og hvis jeg skulle have en, ville det være en klap-mobil.
All Over
- Jeg har ikke Twitter, og jeg har ikke Facebook, og jeg tror, det gør det meget nemmere for mig selv, for hvis jeg går på Twitter og fortæller alle, hvad jeg laver hele tiden og samtidig siger, at jeg vil have et privatliv, så er der ingen, der tager den anmodning seriøst, sagde Daniel i 2013.
All Over
- Jeg tror, jeg ville dø, hvis jeg var på Twitter og Facebook. Nogen ville gå ind på min Twitter-profil og kigge på min seneste lokation og slå mig ihjel. Boom.
All Over
- Alle taler om Twitter, Instagram og Tumblr. Det forvirrer mig, og det er alt for mig. Jeg mister bogstaveligt talt vejret af at tænke på det. (Hun har Instagram nu!)
All Over
- Læg mærke til, hvor meget jeg snakker – og Twitter handler om at fatte sig i korthed. Hvis jeg skulle bruge det, ville jeg bruge flere timer på at redigere beskederne og komme for sent på arbejde.
All Over
- Jeg troede, at 2013 ville være året, hvor jeg endelig ville blive til en social medie-elskende sommerfugl, men det viser sig, at jeg stadig hader det.
All Over
- Jeg hader internettet. Jeg synes ikke, det er menneskeligt, at man konstant skal tjekke sine e-mails og de sociale medier, som er blevet så populært.
All Over
- Jeg synes, at internettet ødelægger alle, og det gør bare alle alt for tilgængelige. Det tager alt det glamourøse og mystiske ud af branchen.
All Over
- Jeg synes, der er en fare ved at være så overeksponeret. Mysteriet om hvem man er, holder folk interesseret i at se dig på skærmen.
All Over
- Tumblr skræmmer mig mest. Jeg hader, hvad det er blevet til… det minder mig om pige-klikerne i skolen, som lavede sjov med alle andre og definerede, hvad der var cool. Desuden husker jeg engang, hvor min mor skulle opereres, og der var en, der skrev på Twitter: ”Yo Drake, jeg håber din mor dør”.
All Over