online mobning
Mit liv

Sådan bekæmper du digital mobning

Af Marie Søndergaard, kilde: Amnesty International 21. februar 2018
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Bliver du selv – eller nogen du kender – udsat for mobning eller chikane på nettet og sociale medier? Så læs her, hvad du kan gøre.

Mobning og chikane på nettet og sociale medier skal stoppes! Herunder finder du tips til, hvad du kan gøre, hvis du selv – eller nogen du kender – oplever det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Grib ind

Hvis du ser, at en af dine venner, eller en du følger, får hadefulde kommentarer, så kan du vælge at blande dig ved at skrive en sød kommentar eller bede personen, der hater, om at forlade personens profil. Husk at holde en god tone, da det ikke skal udvikle sig til en endnu mere hadefuld diskussion.

Læs også: Hvornår er det mobning?

2. Hold sammen

Det kan være nødvendigt at samle en lille gruppe af for eksempel dine veninder, hvor I hjælper og støtter op om hinanden, når I kæmper mod digital mobning. På den måde føler du dig ikke alene, og de kan hjælpe dig, hvis du pludselig kommer til at opleve noget selv.

3. Tag screenshots

Det er en god idé at tage screenshots af de hadefulde beskeder, så du har bevis for, at det er foregået, og så du kan gå videre med en anmeldelse af personen, som hater.

Læs også: Tips til at tackle mobning

4. Anmeld personen

Hvis mobningen eller chikanen ikke stopper, så kan du anmelde personens profil. Det er bedst, hvis I er flere, der anmelder profilen samtidigt.

Kilde: Amnesty International

I galleriet kan du læse, hvordan du kommer videre efter online mobning!

Komvidereefteronline-mobning

For at du kan komme videre, efter at du er blevet mobbet på nettet, er det en forudsætning, at du har konfronteret de mennesker, som har gjort det. Selv om det er grænseoverskridende, og du slet ikke har lyst til at snakke med dem, der har mobbet dig, er det vigtigt at du tager fat i dem. Fortæl dem, hvor ked af det de har gjort dig.
Foto: Shutterstock
Mobning er alvorligt – også online-mobning! Derfor er det vigtigt, at der komme en voksen ind over, som kan gribe ind hvis mobningen skulle opstå igen. Det kan enten være den mor, din far eller din klasselærer.
Foto: Shutterstock
Hvis du skal videre, er det vigtigt, at der ikke ligger ting på nettet, som du er ked af. Sørg for at alle grimme kommentarer, og hvad der ellers måtte ligge, er blevet slettet. Hvis du ikke er sikker på, at alt er blevet slettet, så få en voksen ind over, som kan sidde sammen med mobberne og være sikker på, at alle grimme kommentarer er væk. Husk, at det IKKE er pinligt at bede en voksen om hjælp – ingen mennesker skal leve med, at der ligger så grimme ting om dem på nettet på grund af mobberi.
Foto: Shutterstock
Når man bliver mobbet, kan man nogle gange godt komme til at vende problemerne indad og spørge sig selv: ”Hvad gør jeg galt?” Det skal du ikke gøre, for det er aldrig din skyld. Mobning er en grim og ondsindet handling, og derfor kan det ALDRIG forsvares at mobbe nogle personer! Også selv om man ikke kan lide dem.
Foto: Shutterstock
Husk også, at folk der mobber ofte er superusikre. Måske er de bange for at de ikke selv er gode nok, og derfor finder de styrke ved at nedgøre andre for at få det bedre med sig selv. Øv dig i at prøve at se tingene på den måde, da det vil hjælpe dig til at komme videre.
Foto: Shutterstock
Man kan godt blive rigtig usikker, når man er blevet mobbet. Men det er vigtigt, du prøver at holde fast i, hvem du selv er! Prøv at finde din indre styrke frem, og sig til dig selv, at det er mobberne den er helt gal med – ikke dig!
Foto: Shutterstock
Taylor Swift har skrevet en sang om bare at ryste haternes kommentarer af sig… Så hvis du lige har brug for at blive mindet om, at det er det rene vås, nogle har skrevet om dig på nettet, og at du på ingen måde skal lytte til det, så skru op for Taylor, og tag rådet til dig!
Foto: Shutterstock

MestLæste