Mit liv

Lær at sige fra overfor dine forældre og søskende

Af Redaktionen 11. maj 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
I det nye Vi Unge kan du lære, hvordan du siger fra over for dine veninder og din kæreste – her får du styr på, hvordan du får sagt nej til din familie …

Det kan være svært at sige nej til forældre, kærester, veninder og små søskende ... Men det behøver ikke være spor besværligt!

I det nye Vi Unge kan du lære, hvordan du siger fra over for dine veninder og din kæreste, men engang imellem kan du også have brug for at sige nej til din familie.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her får du styr på, hvordan du får sagt fra overfor dine forældre eller søskende.

Spørgsmål: Mine forældre vil altid have mig med hjem til deres venner i weekenden, men jeg gider ikke – hvordan kan jeg sige nej?

Svar fra Girl Talk:

– Det har sikkert altid været sådan – og derfor skal dine forældre vænne sig til, at de skal tænke anderledes. Få en dialog i gang med dine forældre. Hvorfor er det vigtigt for dem? Og hvorfor er det ufedt for dig? Forklar dem, at du har nogle andre behov nu, end du havde, da du var lille. Måske kan I indgå nogle aftaler, så du tager med hjem til nogle venner og bliver hjemme fra andre.

Svar fra Børns Vilkår:

– Vi kan godt forstå, at det er irriterende at skulle noget, man ikke gider. Det tror vi, at mange kender til. Har du mon talt med dine forældre om, hvordan du har det med det? Ellers tænker vi, at det vil være en god idé. Fortæl dem, at det er vigtigt, at de lytter til det, du har brug for at sige. Det er jo “desværre” sådan, at det i sidste ende er dine forældre, der bestemmer. Men måske kan I sammen tale om, hvordan det også kan blive hyggeligt for dig, hvis du SKAL med? Måske kan I prøve, at du får lov at være alene hjemme, hvis du og dine forældre er trygge ved det? Ellers kan det være, at I kan finde en løsning, hvor du må være hos en veninde eller noget familie, imens de er på besøg hos vennerne? Det er jo forskelligt, hvad der dur for den enkelte familie. Det vigtigste er, at I får en snak om, hvordan det også kan blive rart for dig.

Spørgsmål: Mine yngre søskende vil hele tiden lege med mig, men jeg har ikke altid overskud til det. Kan jeg tillade mig at sige nej?

Svar fra Girl Talk:

– Ja, det kan du sagtens! Dine forældre kan også hjælpe dig. Måske kan du sige "Jeg vil gerne lege senere/i morgen!" eller foreslå noget andet, som du godt gider: "Skal vi ikke tegne?", "Vil du hjælpe mig med at finde mine solbriller?" eller "Skal vi lave en smoothie sammen?"

Svar fra Børns Vilkår:

– Det kan du i hvert fald. Det er altid okay at sige fra. Og man kan jo sige det på en ordentlig måde, selv om det selvfølgelig kan være svært, hvis man er lidt irriteret. Man kan måske sige: ”Lige nu har jeg ikke tid/lyst til at lege, så I må lige finde på noget andet”. Hvis det er svært, er det måske en god idé at få dine forældres hjælp til at sige nej til dine yngre søskende? De kan også hjælpe dem med at finde på noget, som de selv kan lave. Nogle synes, at det er rart at have et skilt på sit værelse eller et andet tegn, der betyder; ”Forstyr mig ikke lige nu”.

I det nye Vi Unge, der er på gaden nu, kan du lære mere om, hvordan du siger fra over for dine veninder og din kæreste.

Læs mere om