Få idéer til din praktikplads
Mit liv

Ideer til praktikpladsen

Af Maya Vanting og Emilie Sook 17. januar 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du skal snart i praktik, men hvad skal du vælge? Vi har samlet 22 fede praktiksteder, så du kan blive inspireret til en fed praktikplads.

OPDATERET MARTS 2017

At være i erhvervspraktik i en uge er en fed måde at snuse til drømmejobbet og finde ud af, om det er overhovedet er noget for dig at være dyrlæge, journalist eller kosmetolog. Der er rigtig mange muligheder, når du skal finde en praktikplads, så start med at tænke over, hvad du er god til, og hvad du godt kunne tænke dig at prøve kræfter med. Få hjælp fra din UU-vejleder til at finde det helt rigtige praktiksted til dig og til at skrive en god ansøgning. 

Læs også: Sådan bliver du en stjerne på din praktikplads

Her kan du få idéer til steder, du måske har lyst til at komme i praktik: 

Praktikplads som advokat
Drømmer du om at blive en lige så sej advokat som Reese Witherspoon var i "Legally blonde"? Find din nærmeste advokat på www.advokatnoeglen.dk, og send en mail af sted. Tilbage er der kun at vente på svar om praktikpladsen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Praktikplads som bager
Drømmer du om at blive en sprød bagerjomfru? Praktikpladsen hos bageren er forholdsvis nem at skaffe. Du behøver blot at forhøre dig hos din lokale bager, og glæd dig derefter til en uge med fremstilling af max lækre kager.

Praktikplads som butiksmedarbejder
H&M, Matas, Vero Moda, Glitter… Mulighederne for praktikpladsen som butiksmedarbejder er mange. Du skal blot henvende dig i den pågældende butik, høre, om de tager erhvervspraktikanter og så er du godt på vej.

Praktikplads hos DR 
Drømmer du om at blive tv- eller radiovært, er det helt sikkert, at du skal have praktikpladsen i DR. Vælg mellem tv og radio, få et indblik i arbejdet på DR og få testet dine evner som journalist, producer, fotograf og så videre. Praktik tilbydes i henholdsvis Aarhus og København for folkeskoleelever i 9. og 10. klasse, og det afholdes altid en uge i efteråret. 

Praktikplads i en børnehave
At tilbringe en hel uge med en masse søde unger? Ja tak! Det er forholdsvis let at skaffe praktikpladsen i din lokale børnehave, så smut straks ned, og forhør dig.

Praktikplads som dyrlæge
Vil du være med til at se, hvordan tingene foregår, når dyrlægen er på arbejde og hjælper søde dyr? Forhør dig hos en dyrlæge nær dig, og praktikpladsen er så godt som sikret.

Praktikplads som fitnessinstruktør
Skal praktikpladsen tilbringes hos en supercool fitnessinstruktør, der hjælper andre til lette sig fra sofaen og dyrke mere motion? En fitnessinstruktør tilrettelægger træningsprogrammer og rådgiver omkring træning. Undersøg mulighederne i dit lokale fitnesscenter.

Praktikplads i Folketinget
Er du Danmarks nye toppolitiker, og kunne du tænke dig at lære mere om det politiske arbejde i Folketinget? Så skal du da prøve at få fat i en praktikplads i Folketinget. Du kan læse mere om, hvornår du kan komme i praktik, og hvordan du ansøger, lige HER. Du kan også kontakte en af Folketingets politikere direkte og høre, om de tager erhvervspraktikanter. 

Læs også: Sådan er det at være i praktik på Vi Unge

Praktikplads som forsker
Hvis jeg siger praktik på Danmarks Tekniske Universitet, hvad siger du så? Ja tak! Er du vild med fysik, og har du lyst til blandt andet at prøve at lave rigtige eksperimenter, så skal du sende en ansøgning af sted med det samme. 

Praktikplads som fotograf
Har du et godt øje til billeder eller elsker du bare at fotografere? Så skal praktikpladsen da tilbringes hos en sej fotograf.  Kontakt en fotograf nær dig, og spørg om muligheden for praktikpladsen. Du er allerede godt på vej!

Praktikplads som frisør
Elsker du at style og ordne andres hår? Så er frisørjobbet lige noget for dig! Der er mange frisører, der tager erhvervspraktikanter, så det gælder det bare om at gribe telefonen, ringe til din lokale frisør og spørge om praktikpladsen. Cool!

Praktikplads som grafisk designer
Er det dig, der skal lave forsiden på det næste Vi Unge? Praktikpladsen skal uden tvivl tilbringes hos en sej grafisk designer. Som grafisk designer kan du komme ud på mange forskellige opgaver alt efter, hvad du har specialiseret dig i. Der er næsten altid en grafisk designer tilknyttet aviser og blade, så det er bare med at kontakte dit yndlingsblad.

Praktikplads som journalist
Elsker du at skrive? Så skal du helt sikkert i praktik som skarp journalist. Politiken tilbyder praktikforløb for 9. klasser, hvor du får en bred introduktion til journalistik og hverdagen på redaktionen. Kontakt Politiken på e-mail praktik@pol.dk. Hvis du ikke bor i København, kan du altid kontakte din nærmeste lokalavis.

Praktikplads som kok
Kan du godt lide at tilberede og anrette lækker mad, skal du helt sikkert have praktikpladsen som kok. Kokke har tit meget travlt, og derfor er en skriftlig ansøgning vejen frem.

Praktikplads som kosmetolog
Er du vild med makeup og skønhed, og har du lyst til at lære mere om kosmetologens arbejde? I både Aalborg, Aarhus, Kolding, Odense og København findes kosmetologskolerne Beauty and Style, som du kan kontakte på info@beautyandstyle.dk

Tag testen: Hvad skal du efter 9. klasse?

Praktikplads som lærer
Kan du lide at lære fra dig, og vil du gerne arbejde med børn og unge? I så fald er lærejobbet noget for dig. Skriv en mail til en skole nær dig. Det bliver spændende, og derudover har du som lærer masser af skoleferier - win!

Praktikplads i militæret
Praktikpladsen til de seje tøser! En uges militærpraktik er hårdt og fysisk krævende, men en uforglemmelig oplevelse! Der er omkring 6.000 elever i erhvervspraktik, og du kan blive en af dem. For at komme i praktik i militæret, skal du være fyldt 15 år, og du skal have lyst til ret hårdt fysisk arbejde i løbet af praktikugen. Læs mere for at få mere information, og kontakt din UU-vejleder for at blive indstillet til praktik i Forsvaret.

Youtuberen Ronja Jurs var i erhvervspraktik i militæret, og du kan høre om hendes praktikuge her:

Praktikplads som musiker
Elsker du musik, og er du interesseret i at finde ud af, hvordan en hitsingle bliver til? Du skal selvfølgelig finde en praktikplads på et cool pladeselskab. 

Praktikplads hos politiet
Er du rimelig høj, i god fysisk form og er dine skolekundskaber i orden, er du godt på vej til at blive politibetjent - Nice! Flere af landets politikredse tager erhvervspraktikanter fra 9. og 10. klasse. Tal med din UU-vejleder, hvis du gerne vil i praktik i politiet.

Praktikplads som fysioterapeut
Vil du hjælpe andre mennesker med at behandle deres skader og fysiske skavanker? Du skal tilbringe praktikpladsen hos en fysioterapeut. Mange byer har en fysioterapeut, og du kan helt sikkert komme i praktik hos en af dem.

Praktikplads som sygeplejerske
Som sygeplejerske tager du del i mange menneskers liv, og du skal derfor være omsorgsfuld og nærværende. Forhør dig om mulighederne for praktikpladsen i et lægehus eller på et sygehus nær dig.

Praktikplads hos Vi Unge
Den mest cool praktikplads er selvfølgelig på Vi Unge. Har du lyst til at møde alle tøserne fra Vi Unge og lære noget om arbejdet på et blad? Så se mere her!

I galleriet kan du få gode tips til at blive en stjerne på din praktikplads eller dit fritidsjob

Sådanbliverduenstjernefritidsjobbet

Behøver vi næsten at sige, hvor vigtigt det er at komme til tiden? Det gælder selvfølgelig også, når du møder på arbejde. Måske er nogle afhængige af, du kommer, så de kan få fri. Faktum er, at det ALTID er god stil at komme til tiden. 

Hvis du bliver spurgt, om du har tid til at tømme en kasse eller lige tage en ekstra kop te med på tilbagevejen, så skal du selvfølgelig sige ja, hvis du altså har tid og mulighed for det. Man skal ikke være for fin til at hjælpe andre, også selv om det en gang imellem betyder, du skal lave nogle andre opgaver, end du egentlig er ansat til. 

Når du er på arbejde, så sørg for, du laver dit arbejde grundigt. Ingen chefer kan lide sløseri. 

Du er ansat til at varetage nogle bestemte opgaver, og du er vigtig – ellers havde du ikke været ansat. Du kan fjolle med veninderne i din fritid og i frikvarterene, når I er i skole. Luk snappen ned, og tag dit arbejde seriøst, mens du er der.

Når du møder ind på arbejde, er det en god idé at tage de positive briller på. Der kommer mange gode ting ud af at være vellidt, og det bliver man nemmest, hvis man er sød og imødekommende.

Det er ikke så smart, hvis man overhovedet ikke kan sige nej. Hvis din chef, eller en af dine kollegaer, spørger dig om hjælp, skal du sikre dig, at du rent faktisk kan nå at hjælpe dem. Ellers er det lose-lose for jer begge. 

Hvis du gør dit arbejde så godt, du kan, så er du allerede en stjerne. Du må ikke spilde din tid på at tænke, om du mon gør det godt nok. Der er helt sikkert en rigtig god grund til, det var dig, de ansatte! 

MegetMere