Mit liv

Føler du dig ensom?

Af Ditte Maltha Mailund og redaktionen 2. juli 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Der sker meget rundt omkring dig i sommerferien, og midt i det hele kan du måske komme til at føle dig lidt ensom. Det er fuldstændig naturligt, og du kan lære at håndtere det.

Hvad er ensomhed?

Det er svært at beskrive præcist, hvad ensomhed er, for det er meget forskelligt, hvordan det føles. Det kan måske være, at du føler dig alene med dine tanker og følelser, og at du ikke rigtig har nogen at snakke med – eller at der måske ikke er nogen, som forstår dig. Det betyder, at du godt kan føle dig ensom, selv om der er mennesker omkring dig. Omvendt betyder det også, at du sagtens kan være alene og nyde dit eget selskab uden at føle dig ensom. Alle mennesker er alene sommetider, og alle mennesker føler sig ensomme en gang imellem – det er helt naturligt, og du kan faktisk lære at håndtere det og acceptere det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad kan du selv gøre?

Snak om det

Hvis du går rundt og føler dig ensom, er det supervigtigt, at du åbner op for dine følelser og taler med nogen om det. Når du fortæller om det, vil du opleve, at folk omkring dig er søde og forstående, for de har helt sikkert også prøvet at være ensomme på et eller andet tidspunkt. Så snak med en, du stoler på – det kunne være din mor, dine bedsteforældre, din veninde eller måske bare din kat, hvis du endnu ikke er helt klar til at dele følelserne med et andet menneske. Uanset hvad skal du bare vide, at det hjælper at snakke med nogen om de svære tanker.

Vær sammen med din familie

Hvis du føler dig lidt alene og ensom på vennefronten, er din familie altså en vigtig støtte. Det er både trygt og rart at være sammen med familien, og du kan slappe 100 procent af, når du er i deres selskab. Så tag dig tid til at hygge med dine forældre, dine søskende og resten af din familie. Det er altså helt okay at søge hjælp og støtte hos sin familie, når det hele er lidt træls

Hyg om dig selv

Du kommer til at være alene en gang imellem, for det kan ikke undgås – du må derfor ikke se din alenetid som noget negativt og ubehageligt. Tænk lige over det en gang. Ingen bestemmer, hvad du skal lave, og du kan gøre nøjagtig det, du har lyst til, når du er alene. Hvor nice er det ikke lige?! Det er vigtigt, at du hygger om dig selv og forkæler dig selv, når du er alene, så du netop oplever alenetid som noget positivt og dejligt. Så gør dig selv glad ved at lave alt det, du elsker, når du er alene! Hvis det kan gøre dig glad at læse en god bog i solen, købe et nyt stykke tøj, binge en serie eller spise en is, så er det dét, du skal gøre.

Tænk på noget andet

Det er selvfølgelig okay at være ked af det, men hvis du føler dig ensom og tænker meget på det, kan de triste tanker hurtigt komme til at fylde meget i dit hoved. De triste tanker er nemlig lidt en ond cirkel … Derfor er det rigtig vigtigt, at du bryder den cirkel og stopper de dårlige tanker, når det bliver for meget. Prøv at tænke på noget andet, som er positivt, og fokusér på det i stedet for de negative ting. En svømmetur i havet eller en gåtur eller løbetur, kan også hjælpe. På den måde kommer du ud af dit hoved og ned i din krop.

Mød nye mennesker

Måske føler du, at du mangler veninder – eller måske bare nogle veninder, der forstår dig lidt bedre? Hvis du føler dig alene, er det en rigtig god idé at møde nye mennesker. Måske er den fremmede pige på gaden lige nøjagtig den veninde, som du føler, at du mangler i dit liv. Øv dig i at smalltalke og starte samtaler med fremmede, for det kan altså godt blive starten på et nyt venskab. Hvis du synes, at det er lidt svært, kan du jo starte småt ved for eksempel at tale til sidemanden i bussen eller pigen bag kassen i Netto.

Bliv din egen veninde

Se dig selv, som du ser dine veninder. Du kan sagtens blive din egen bedste veninde. Du skal bare prioritere dig selv og din alenetid – faktisk kan det være en virkelig god idé at lave venindeaftaler med dig selv. Planlæg dage, hvor du har en aftale med dig selv, og overhold de aftaler, også selv hvis dine veninder spørger, om du har lyst til at lave noget med dem. Du er megavigtig, og det betyder alt, at DU har det godt. Når du laver veninde-aftaler med dig selv, kan du også gå og glæde dig til alt det megahyggelige, du skal lave i dit eget selskab, og du får tit mere energi af at slappe helt af og lade op alene.

Glem »FOMO« - sig hej til »JOMO«

I sommerferien er mange af dine venner og veninder måske ude at rejse og opleve en masse spændende ting – og måske sidder du derhjemme og føler, at du intet oplever. Vi kender alt til »FOMO«, og det er så nederen at føle, at man går glip af alle mulige fede ting ... Men tænk på, at alt det, dine venner og veninder lægger op på sociale medier fra deres rejser og sommeroplevelser rundt omkring, sjældent er den fulde sandhed. Måske var det egentlig ikke så fed en rejse eller så nice en oplevelse, men sådan kommer det hurtigt til at se ud på Insta, Snap og Facebook. Så sig farvel til »FOMO«, og øv dig i »JOMO« – »the joy of missing out«. Det kan faktisk være virkelig rart at gå glip af noget for en gangs skyld, være til stede lige dér, hvor man er, og nyde det fuldt ud!

Læs mere om

MestLæste