efterskole
Mit liv

7 ting, du med sikkerhed lærer, når du tager på efterskole

Af Marie Søndergaard 4. september 2023
Foto: Claus Bjørn Larsen / Ritzau Scanpix
Hvis du tager på efterskole, vil du helt sikkert komme til at lære de her 7 ting - og nej, det er ikke i undervisningen du lærer det ...

Der er mange, der beskriver efterskolen som det bedste år i deres liv! Efterskole betyder nemlig masser af nye venner, en pause fra mor og far og generelt nye udfordringer - tit kan det være et dejligt afbræk efter nogle hårde år i folkeskolen, og før man eventuelt starter på en videregående uddannelse.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er selvfølgelig slet ikke alle, der vil synes, det er fedt at gå på efterskole, og det er også helt okay, hvis man efter noget tid på skolen finder ud af, at det var ikke lige det. Det kan jo sagtens være, at man ikke fandt nogle veninder, man klikkede med, at skolens linje måske alligevel ikke var så sej, som man havde forestillet sig, og at man synes, det er svært, at man ikke er så meget alene. Hvis du ikke helt kan finde ud af, om efterskole er noget for dig, så tal med dine forældre og tag eventuelt ud og besøg en efterskole.

Hvis du allerede går på efterskole, eller har gået på efterskole, så er der nogle helt bestemte ting, som du helt sikkert kender. Det er nemlig noget helt særligt at være væk hjemmefra, skulle lære nye mennesker at kende, dele værelse og få nye lærere.

1. Du har vænner dig til at sove med andre

Du bliver vant til, at der ligger en eller flere personer få meter fra dig og halvsnorker om natten. Selv om det godt kan være lidt irriterende nogle gange, vænner du dig så meget til det, at du får det lidt mærkeligt og pludselig er en smule mørkeræd i de weekender, du ligger hjemme i sengen på dit eget værelse … helt alene!

2. Du lærer nye mennesker at kende

Du går på efterskole med så mange forskellige slags mennesker, at du helt sikkert bliver veninder med og får et crush på nogle typer, som du slet ikke plejer at hænge ud med. Det er virkelig en øjenåbner.

3. Du fået venner for livet

I går op og ned ad hinanden hele dagen, hele ugen. Derfor er det også næsten umuligt, at du ikke får nogle nye bedste venner. Måske får du også din første kæreste? På efterskole bliver man tætte lynhurtigt, ser hinanden på gode og dårlige dage, så der er gode chancer for at få venner for livet.

4. Du bliver mester i natterend

Du har uden tvivl prøvet at proppe din dyne under armen og hoppe ud af vinduet eller liste ned ad gangen for at sove på et andet værelse end dit eget. Det er spændende og nervepirrende på én gang, for man må om ingen omstændigheder blive opdaget!

5. Du bliver mere selvstændig

Farvel mor og far! Det er rart at være lidt hjemmefra, men pludselig går det også op for dig, at der er flere ting, du nu selv skal have styr på. Rengøring, tøjvask (okay, du kan også bare samle en ordentlig bunke og tage med hjem i weekenderne), og der er heller ikke en skrap mor, der hver aften spørger dig, om du har lavet dine lektier til matematik.

6. Du ser dine venskaber derhjemme i nyt lys

Det kan være lidt svært at have en nær veninde derhjemme, fordi man pludselig ikke ser hinanden så tit længere. Det er meget normalt, at venskabet måske glider en lille smule ud, fordi man har hvert sit liv – men heldigvis kommer man jo hjem fra efterskolen igen. Nogle gange vokser man også fra hinanden, og det er helt ok. Det sker!

7. Du ser nye sider af dig selv

Der er selvfølgelig lærere på skolen døgnet rundt, men man står altså stadig ret meget på egne ben, når man går på efterskole – og det betyder, at man lærer utroligt meget om sig selv. For det meste kommer du et sted hen, hvor du ikke kender andre, og det giver dig en mulighed for at blive formet på en helt ny måde og at starte på en frisk, hvis det er det, du har lyst til. Måske bliver du mere modig, eller det kan være, at de nye situationer og omgivelser gør, at du pludselig opdager, at du har mere temperament, end du lige gik og troede. Det er ret fedt at opleve nye sider af sig selv!

Læs mere om

MestLæste