Mit liv

5 tegn på, at din veninde har brug for hjælp

Af Oliver Kokholm Ungermann 29. januar 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du nervøs for din veninde? Se nogle af tegnene på, at hun kan bruge en hjælpende hånd her.

Har du grund til at tro, at din veninde har brug for hjælp? En rigtig god veninde kigger ikke den anden vej! Tværtimod er det sejeste, du kan gøre, at fortælle dine bekymringer til en voksen.

Læs også: Piges selfie-video er totalt rørende

Se nogle af tegnene på, at din veninde kan bruge en hjælpende hånd her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hun spiser ikke noget
Har du lagt mærke til, at din veninde er stoppet med at spise frokost og/eller aftensmad? Det betyder ikke nødvendigvis, at hun har en spiseforstyrrelse, men det kan være et tegn på det. Hvis det er noget, du lægger mærke til over en længere periode, kan du tage en snak med hende om det, eller fortælle det til hendes forældre. Måske bliver hun sur på dig, men hun vil uden tvivl takke dig for at være en god veninde, når hun har fået den hjælp, hun har brug for.

Hun kritiserer sig selv konstant
Alle kan have dårlige dage, hvor man kommer til at kritisere sin egen vægt, personlighed eller sit udseende - men sker det hver dag for hende, er det ikke sundt. Det kan nemlig føre til en spiseforstyrrelse eller selvskade som for eksempel cutting, og det skal selvfølgelig undgås. Hvis hun ikke vil lytte til dine komplimenter, kan du tage fat i en af hendes gode venner, og høre om han vil for eksempel vil sige til hende, at hun er smuk. Det kan være, det hjælper hende, og ellers kan du snakke med en lærer, dine egne forældre eller hendes, så de kan blive opmærksomme på problemet.

Læs også: Danske unge sætter trist rekord

Hun er tit meget ked af det
Ser du tit din veninde være nedtrykt og ked af det? Det er et svært problem at gå ind i, fordi det kan være meget privat. Men synes du, at hun ikke virker glad, kan du heller ikke bare kigge den anden vej. Prøv at få hende til at fortælle dig, hvad der er galt, så I kan snakke om det sammen. Vil hun ikke det, kan du for eksempel spørge dine forældre til råds om, hvad de ville have gjort i din situation.

Hun har ar eller mærker på kroppen
Har hun tit rifter, mærker eller ar på hendes arme eller andre steder på kroppen? Så tyder det på, at hun gør skade på sig selv, eller at nogen andre gør det. Går du i klasse med hende, kan du gøre jeres klasselærer opmærksom på det - hun har nemlig pligt til at gå videre med det, og tage hånd om problemet.

Læs også: Mobning i skolen: Sådan tackler du det

Hun overdriver motionen
Har hun aldrig tid til at lave noget med dig, fordi hun har travlt med at motionere flere timer hver eneste dag? Hvis det sker samtidigt med, at hun taler grimt om sig selv, eller stiler efter at ligne en model, der er overdreven tynd, kan det være et signal på, at hun er på vej til at få en spiseforstyrrelse. Her er hendes forældre de bedste at gå til igen.

MestLæste