Mit liv

4 ting, du skal vide, hvis du overvejer efterskole

Af Oliver Kokholm Ungermann 4. marts 2019
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du snart starte på en efterskole, eller overvejer du at gøre det senere? Vi har samlet 4 ting, der er gode at vide om efterskoler.

Efterskoler er spændende, udfordrende og helt perfekte, hvis du trænger til at opleve noget nyt og lære nogle nye mennesker at kende. Hvis du er lidt i tvivl om, hvad et efterskole-år egentlig indeholder, så kan du læse mere om det herunder.

Grundlæggende om efterskoler

De mange efterskoler rundt om i landet er meget forskellige, men fælles for dem er, at du bor på stedet. Du spiser der, du går i skole der, og du hygger dig og deltager i sociale aktiviteter efter undervisningen. Du skal være mellem 14 og 18 år for at gå på en af de cirka 250 efterskoler i landet, og du kan bruge de sidste par år af din folkeskole på efterskole, hvor du får Folkeskolens Afgangseksamen på lige fod med dem, der ikke går på efterskole.
Selv om du bor på efterskolen, er der flere weekender mulighed for at tage hjem, mens der andre gange vil være arrangementer, du skal deltage i.

Læs også: Pakkeliste til efterskolen

Efterskoler: Pligter!

Du slipper ikke for at opfylde en række pligter, når du går på efterskole. Du skal blandt andet holde dit eget værelse rent, og på mange efterskoler skal du også af og til hjælpe til i køkkenet og lave mad. Desuden skal du være god til at stå op tidligt, for der er nærmest ingen dage, hvor du kan sove længe, og du har i store træk også selv ansvaret for at komme op til tiden.

Forskellige efterskoler

Efterskoler er meget forskellige, og det kan være en rigtig god idé at kigge dig lidt omkring efter, hvilken efterskole, du synes, der lyder sjovest og interesserer dig mest. Der kan både være et øget fokus på drama, musik, politik og samfund, mad, idræt og alt muligt andet! Der kan også være stor forskel på, hvad du må og ikke må, så husk at kigge godt efter, så du ikke vælger forkert. Du kan lede efter den helt rigtige blandt alle de mange efterskoler her.

Læs også: Gymnasiet: Det skal du vide

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Efterskoler er fyldt med venner

Trænger du til at lære nogle nye mennesker at kende, er en efterskole et rigtig godt sted at gøre det. På næsten alle efterskoler bor du nemlig sammen med en eller flere på dit værelse, som du ikke kender i forvejen. Dem kommer du til gengæld hurtigt til at komme rigtig tæt på, fordi du skal bruge en masse tid sammen med dem. Du får helt sikkert en masse venskaber, som holder i rigtig mange år!
 

Efterskoler giver gode oplevelser

De fleste efterskoler tager én gang om året på en rejse til udlandet, og det er helt sikkert en tur, som du kan se tilbage på i mange år. Derudover er det normalt, at tage på mindre ture og udflugter i løbet af et efterskoleår. Nogle efterskoler giver også mulighed for en masse naturoplevelser mens andre giver dig mulighed for at deltage i sportsturneringer. Og så er der selvfølgelig alle de oplvelser, du får som en del af din hverdag på efterskolen, med alt fra brætspil, til filmhygge og madlavning. 

Hvis du stadig er i tvivl om, om efterskole er noget for dig, så kan du høre 10 ting om efterskolelivet lige her:

Vil du vide endnu mere om efterskolelivet, så kan du se vores serie "Første gang", der handler om 4 piger, der går på efterskole. Den kan du finde på vores YouTube-kanal.

MegetMere