Flemming efterskole, første skoledag
Mit liv

4 ting, du skal vide, hvis du overvejer efterskole

Af Oliver Kokholm Ungermann 4. september 2023
Foto: Palle Peter Skov / Ritzau Scanpix
Skal du snart starte på en efterskole, eller overvejer duom efterskolelivet er noget for dig? Vi har samlet 4 ting, der er gode at vide.

Efterskoler er spændende, udfordrende og helt perfekte, hvis du trænger til at opleve noget nyt og lære nogle nye mennesker at kende. Hvis du er lidt i tvivl om, hvad et efterskole-år egentlig indeholder, så læs med.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad er en efterskole?

De mange efterskoler rundt om i landet er meget forskellige, men fælles for dem er, at du bor på stedet. Du spiser der, du går i skole der, og du hygger dig og deltager i sociale aktiviteter efter undervisningen. Du skal være mellem 14 og 18 år for at gå på en af de cirka 250 efterskoler i landet, og du kan bruge de sidste par år af din folkeskole på efterskole, hvor du får Folkeskolens Afgangseksamen på lige fod med dem, der ikke går på efterskole.
Selv om du bor på efterskolen, er der mulighed for at tage hjem i nogle af weekenderne, mens der andre gange vil være arrangementer i weekenden, du skal deltage i.

Efterskoler: Pligter!

Du slipper ikke for at opfylde en række pligter, når du går på efterskole. Du skal blandt andet holde dit eget værelse rent, og på mange efterskoler skal du også af og til hjælpe til i køkkenet og lave mad. Desuden skal du være god til at stå op tidligt, og du har i store træk også selv ansvaret for at komme op til tiden.

Efterskoler for enhver smag

Efterskoler er meget forskellige, og det kan være en rigtig god idé at kigge dig lidt omkring efter, hvilken efterskole, du synes, der lyder sjovest og interesserer dig mest. Der kan både være et øget fokus på drama, musik, politik og samfund, mad, idræt og alt muligt andet! Der kan også være stor forskel på, hvad du må og ikke må, så husk at kigge godt efter, så du vælger den rette efterskole. Du finder listen over alle efterskoler i Danmark her.

Efterskoler er lig nye venner

Trænger du til at lære nye mennesker at kende, er en efterskole et rigtig godt sted at gøre det. På næsten alle efterskoler bor du nemlig sammen med en eller flere på dit værelse, som du ikke kender i forvejen. Dem kommer du til gengæld hurtigt til at komme rigtig tæt på, fordi du skal bruge en masse tid sammen med dem. Derudover kommer du ud i nye klasser, får en venskabsgruppe og meget mere, som får dig rystet sammen med de andre elever.

Efterskoler giver gode oplevelser

De fleste efterskoler tager én gang om året på en rejse til udlandet, og det er helt sikkert en tur, som du kan se tilbage på i mange år. Derudover er det normalt, at tage på mindre ture og udflugter i løbet af et efterskoleår. Nogle efterskoler giver også mulighed for en masse naturoplevelser mens andre giver dig mulighed for at deltage i sportsturneringer. Og så er der selvfølgelig alle de oplvelser, du får som en del af din hverdag på efterskolen, med alt fra brætspil, til filmhygge og madlavning.

MestLæste