Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Køn & identitet

"Spørgsmålet bliver stillet: Er du trans nok til at få den her operation?"

Af Aja Nøhr Larsen 14. februar 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Rita Kuhlmann
Milo har endelig fået sin topoperation, og føler sig meget mere tilpas i sin krop. I det nyeste afsnit af dokumentarserien "Mere Milo" følger vi Milo i tiden efter operationen.

Du kan se tredje afsnit af "Mere Milo" i videoen herover og alle afsnit af "Mere Milo" på Ally.

Milo står på sit værelse og iagttager sit eget spejlbillede. Han har bar overkrop bortset fra et stykke hvid gaze, der er bundet stramt om brystet. Han vender og drejer sig, mens blikket hviler på brystet. Før var der to bryster, hvor der nu er en flad brystkasse.

Milo har endelig fået foretaget den topoperation, som han har drømt om i flere år.

Og helt almindelige ting, som at blive rørt på brystet af hans kæreste, føles nu "magisk".

Aftenen inden operationen var hele familien samlet hos Milos forældre, tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt og Stephen Kinnock. De spiste aftensmad, og bagefter sov Milo og søsteren Johanna i familiens dobbeltseng, som de altid har gjort.

Kl. 6 om morgenen sad hele familien samlet i bilen og kørte over Øresund for at være på klinikken i Malmø kl. 7. Da Helle, Stephen og Johanna igen kunne besøge Milo efter operationen var overstået, var han stadig meget medtaget af bedøvelsen. Helle beskriver det som en følelsesladet oplevelse.

– Man er jo altid lidt nervøs, når nogen skal opereres, og det er jo en stor operation. Der var mange følelser i den dag. Men det var så fedt at være sammen om det som familie. Det var stort, fordi det var en livsændring for Milo, som vi var helt vildt glade for at være en del af.

Efter operationen forklarer Milo, at han føler sig mere tilpas og har det rarere.

– Det sjove er, at inden operationen græd jeg meget, og jeg var meget i mine følelsers vold omkring det. Men det er som om, at efter operationen har jeg været ret affundet og rolig med det hele. Det er mærkeligt, at sådan en kliché, som at "man har fundet sin plads", bare er lidt gældende, fortæller han og fortsætter.

– Det har bare føltes rigtigt fra dag ét.

Mere Milo

I dokumentarserien "Mere Milo", der er produceret af femina og ALLY, følger vi Milo før, under og efter sin topoperation, hvor han får fjernet sine bryster.

Vi får et unikt indblik i, hvordan det er at være mor, søster og ven til Milo i en tid, hvor han gennemgår en kæmpe udvikling for at blive mere sig selv.

Se alle tre afsnit af "Mere Milo" hos ALLY. Der kommer et nyt afsnit hver tirsdag.

Trans nok?

En af årsagerne til, at Milos operation blev lavet i Sverige, er fordi, at der i Danmark er et krav om at være i hormonbehandling for at få en topoperation.

Milos mor Helle fortæller, at hun synes kravet om hormonbehandlingen sender et signal om, at man stadig tænker meget binært i Danmark.

– Jeg synes, det er fantastisk, at man i Sverige foretager operationen uden at forbinde det til hormoner. Fordi hormonbehandling jo også er en genbekræftelse af det binære.

I slutningen af afsnittet er Milo ude og gå en tur med vennen Elias, som stadig er i processen til at få den topoperation, han ønsker sig. De to diskuterer, hvordan den proces kan føles som om, man skal overbevise nogen om, at man er trans nok.

– Det føles som om, det er mig der kommer ind og egentlig skal i et afklaringsforløb om jeg er transperson. Det føles som om, at jeg skal valideres, forklarer Elias til Milo mens de slentrer gennem fælledparken.

Han fortæller, at der på et tidspunkt er en på CKI (Center For Kønsidentitet), der siger til ham at “du har jo langt hår”.

– Det virkede som om, at hendes forståelse af, hvad jeg skulle være, det var bare kort hår og butch.

Og så følte Elias sig nødsaget til at lyve, eller i hvert fald til at dreje sandheden i den retning, han fornemmede, der var behov for.

Han fortalte kvinden på CKI, at grunden til, at han havde langt hår var fordi, han skatede og synes at “den der California-stil med langt hår, det var bare fedt.”

Milo valgte bevidst klinikken i Danmark fra, både på grund af hormonbehandling men også fordi han havde hørt om negative oplevelser og lange ventelister. Han er taknemmelig for, at han havde ressourcerne, til en privatklinik, men det gør ham trist, at tænke på de transpersoner, der ikke kan det.

– Det kan godt være, det ikke er det, deres intention er, og at de bare vil vide, at man er sikker nok, men det resulterer jo i, at spørgsmålet bliver stillet: "Er du trans nok til at få den her operation?"

Se tredje afsnit af Mere Milo i toppen af artiklen eller hos ALLY – her kan du også se alle de andre afsnit.

Artiklen blev første gang bragt på femina.

MestLæste