Køn & identitet

20 LGBTIQ+ Pride-flag: Her er alle betydningerne bag dem

Af Josephine Sjelhøj 2. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vidste du, at der egentlig findes 20 forskellige flag til at pride? Læs om betydningerne bag alle flagene lige her.

Når der fejres pride, kommer du helt sikkert til at se endnu flere flag i flotte farver – både ude i virkeligheden og på sociale medier. Men hvad betyder de forskellige flag egentlig? Det giver vi dig svaret på her.

De fleste kender helt sikkert det berømte regnbueflag, som symboliserer LGBTIQ+ Pride. Men vidste du, at det nuværende Pride-flag slet ikke så sådan ud, da det oprindeligt blev designet? Og spekulerer du også over, hvordan flagene for transkønnede personer, biseksuelle og interkøn ser ud? Så skal du se med i nedenstående galleri, hvor vi har samlet 20 officielle pride-flag.

LÆS OGSÅ”Hun/hende”: Her er forklaringen på ny populær profiltekst på Instagram

20LGBTQ+Pride-flag

Gilbert Baker Pride Flag

I 1978 bad Harvey Milk, som var den første homoseksuelle embedsmand i Californien, kunstneren Gilbert Baker om at designe et Pride-flag. Gilberts mål var at skabe noget, ”der var positivt og som fejrede vores kærlighed."

- Et regnbueflag var et bevidst valg - naturligt og nødvendigt, sagde Gilbert, der også fortalte, at regnbuen var et symbol på håb. 

1978-1999 Pride-flag

I 1978 blev Harvey Milk på tragisk vis myrdet af en af hans politiske modstandere, og herefter kom der en massiv efterspørgsel på et officielt Pride-flag, der hyldede alle LGBTQIA+-personer. Gilbert Baker stod endnu engang bag flaget, som han reducerede til syv farver, fordi den lyserøde farve var svær at få fat i. 

Regnbueflaget

Dette er flaget, du sandsynligvis allerede kender, fordi det tit bliver brugt i forbindelse med Pride-måneden. Flaget fejrer alle personer, der er en del af LGBTQIA+-fællesskabet.  

Philadelphias ‘People of Color Inclusive Flag’

Dette flag blev oprettet i 2017 i Philadelphia for at vise støtte til de sorte medlemmer af LGBTQIA+-miljøet, der er udsat for både racisme, homofobi og/eller transfobi.   

- Jeg tror, det nye flag er et godt skridt for byen for at vise verden, at vi arbejder på at støtte alle medlemmer af vores samfund fuldt ud, fortalte en kilde fra Philadelphia i 2017.

’Progress’ Pride-flag

Dette flag blev designet af den grafiske designer Daniel Quasar i 2018 som en respons til Philadelphias nye bud på et Pride-flag. Dette flag kombinerer farverne fra det originale flag og Philadelphias flag med farverne fra flaget for transkønnede personer. 

’Queer people of color’-flag

Oprindelsen af dette flag er stadig ukendt, men formålet med det, er at vise solidaritet med Black Lives Matter-bevægelsen og intersektionalitet. 

Flaget for biseksuelle

Dette flag blev skabt af aktivisten Michael Page, som have et ønske om, at alle biseksuelle havde et symbol, de kunne relatere til. Hver farve symboliserer noget helt særligt.

Pink: At være tiltrukket af det samme køn

Blå: At være tiltrukket af et andet køn end sit eget.

Lilla: At være tiltrukket af både sit eget køn og et andet.

Flaget for panseksuelle

Flagets oprindelse er stadig ukendt, men det begyndte at dukke op på sociale medier i 2010. Det repræsenterer, at man er tiltrukket af alle køn.

Flaget for polyseksuelle

Dette flag blev skabt på platformen Tumblr i 2012, og repræsenterer dem, der er tiltrukket af mere end ét køn.

Flaget for aseksuelle

Dette flag blev skabt i 2010 for at skabe en større synlighed af det aseksuelle miljø. At være aseksuel betyder, at man ikke er tiltrukket af andre seksuelt. Samtidig er det også et spektrum, hvor nogle personer måske føler sig romantisk tiltrukket af andre eller føler seksuel tiltrækning i en mindre grad.

Flaget for demiseksuelle

Demiseksualitet er på det aseksuelle spektrum, og derfor har dette flag de samme farver, som det forrige. Når man er demiseksuel betyder det, at man kun er seksuelt tiltrukket af personer, man har en stærk følelsesmæssige forbindelse til.

Flaget for lesbiske

Dette flag, der hylder lesbiske kvinder, blev skabt i 2010 af Natalie McCray, som valgte at bruge farver, der repræsenterede forskellige nuancer af læbestift. I 2018 kom det frem at skaberen af flaget både have ytret bifobiske, transfobiske og racistiske bemærkninger, og derfor blev den orange farve introduceret til flaget for at symbolisere fællesskab og sammenhold. 

Flaget for interkøn

Interkøn er en betegnelse, der dækker over de personer, der er født med kønskarakteristika, som ikke falder inden for de binære biologiske kategorier for ’mand’ og ’kvinde’. Flaget blev designet af Morgan Carpenter, som havde et ønske om at få et større fællesskab i det interkønnede miljø.

- Jeg ønskede at skabe et symbol, som folk kunne bruge til at repræsentere interkønnede uden at være bundet af misforståelser eller stereotyper, fortalte Morgan Carpenter om flaget. 

Flaget for transkønnede

Dette flag blev skabt i 1999 af Monica Helms, som er en transkønnet aktivist. Ud over at blive brugt til at hylde transkønnede personer, så er flaget også blevet et symbol for transkønnede personers rettigheder. 

Genderqueer

Genderqueer mennesker er individer, der bryder med samfundets ideer om, hvordan de skal opføre eller udtrykke sig ud fra det køn, de blev tildelt ved fødslen. Flaget blev skabt i 2011 af Marilyn Roxie. 

Genderfluid

Mennesker, der er flydende i deres køn, identificerer sig ikke med ét køn, men i stedet bevæger deres kønsidentitet sig på et spektrum mellem forskellige kønsforståelser. Flaget blev lavet i 2012 af JJ Poole, som mente, at begrebet ’genderqueer’ ikke dækkede ordentligt over personer med en flydende kønsidentitet. 

Agender

Når man er agender, betyder det, at man ikke identificerer sig med et køn, og ofte benytter man ’de/dem’ pronominer. Flaget blev skabt i 2014 af Salem X. 

Flaget for aromantiske personer

Dette flag repræsenterer de personer, der føler enten lidt eller ingen romantisk tiltrækning af andre. Farverne i flaget symboliserer alle seksualiteter, der findes på spektret for aseksualitet. 

Flaget for nonbinære

Personer, der er nonbinære, har en kønidentitet, som ikke passer ind i en binær kønsforståelse. De er derfor hverken en mand eller en kvinde. Det kan betyde, at en person, som er nonbinær, identificerer sig som både en mand og en kvinde, ingen af delene, eller noget imellem. Flaget blev opfundet i 2014 af Kye Rowan, som ikke følte, at flagene for genderqueer og genderfluid personer repræsenterede nonbinære nok. 

Flaget for polyamorøse

Elementerne i dette flag har en helt særlig betydning. De personer, der er polyamorøse, kan have et uendeligt antal partnere, og derfor er pi placeret i midten af flaget. Samtidig repræsenterer den gyldne farve en følelsesmæssig forbindelse til ens partnere i modsætning til seksuel tiltrækning. 

MegetMere