Interview med Kaja Willma Franken om at være queer
Identitet

Kaja Willma Franken: "Jeg føler, at jo yngre mennesker er, jo mindre akavede er de”

Af Anne-Laura Hedegaard 26. august 2021
Foto: Elisabeth Eibye
Er der forskel på at springe ud over for familie og venner, og hvad kan man gøre, når en, man kender, springer ud? Vi har mødt Kaja Willma Franken til en snak om at være queer.

Hvordan har du det med hele fænomenet “at springe ud”?

– Det er ikke fedt at gøre, og jeg ville ønske, det ikke var så stor en nødvendighed. Jeg ville ønske, at ikke-LGBT-personer ville tænke mere over at være inklusive i samtaler fra starten af. Dating og seksualitet er en ret ny ting for mig og mine venner, så der bliver snakket meget om det. De samtaler er sjældent LGBT-inklusive fra starten, og der bliver ofte sagt nedgørende ting.

Har der været forskel på at springe ud over for din familie og dine venner?

– Mine venner har været meget accepterende. Jeg føler, at jo yngre mennesker er, jo mindre akavede er de. Min familie har været mere akavet. Men det er måske også, fordi mine forældre ikke føler sig klar til, at jeg har en seksualitet overhovedet, ligegyldigt hvad den er. Jeg er faktisk ikke sprunget ud som lesbisk over for min far og hans kone endnu, så det bliver spændende, hvordan de kommer til at reagere på interviewet. Jeg forventer ikke, at de kommer til at være sure eller kede af det, det er bare ikke et emne, nogen af os synes, har været relevant for vores forhold. For det er jo ikke deres sag.

Om Kaja Willma Franken:

- Hun/hende
- 17 år
- Identificerer sig som lesbisk og ciskønnet kvinde
- Bor i København og går i gymnasiet

Man kan betegne sig som ciskønnet, hvis ens kønsidentitet er den samme som det biologiske køn, man fik tildelt ved fødslen.

Når man er lesbisk, er man ofte seksuelt tiltrukket af andre kvinder.

Har du nogle råd til, hvad man kan gøre, når en, man kender, springer ud?

– Vær støttende, men prøv at lade være med at tænke for meget over det, for det er ikke supermeget din sag at gå op i det. Og husk, at livet nok kommer til at være lidt mere usikkert og svært for dine LGBT-kammerater. Især hvis de er transkønnede eller ikke er hvide i huden, for i sidste ende er det dem, der rammes hårdest af verden og diskrimination. Så snak med dem om, hvordan du kan være en god allieret for dem.

Læs resten af interviewet med Kaja i det nye Vi Unge på side 28-29.

MegetMere