Det sker der, når du forelsker dig
De fleste kender forelskelsesfølelsen. Den er skøn, og man flyver rundt på en lyserød sky, når man er ved at blive kærester ham, man længe har crushet på. Bagsiden ved forelskelsen er desværre, at man også kan ryge helt ned i kulkælderen og blive rigtig ked af det, når man for eksempel bliver droppet.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Læs også: Hvordan kysser man?
Her i artiklen kan du læse lidt om, hvad der sker i din krop og i din hjerne, når du forelsker dig ...
Hvad sker der i hjernen?
Der sker altså en masse ting i vores hjerner, når vi forelsker os. Det er særligt din højre hjernehalvdel, der kommer på overarbejde – blandt andet frigiver hjernen signalstoffet dopamin, der giver en lykkefølelse, samt serotonin, der er med til at regulere dit humør. Derfor er det heller ikke så underligt, at vi som nyforelskede går rundt og smiler konstant, da vi befinder os i en stor glædesrus…
Læs også: Test: Hvor forelsket er du?
Hvad sker der i kroppen?
Når du er forelsket, vil du opleve, at du kan blive helt varm i kroppen. Du har måske prøvet at få røde kinder, når du ser et billede af ham, du crusher på, eller at dit hjerte slår stærkere, når du snakker med ham. De her reaktioner skyldes et stof, der hedder adrenalin, og det er adrenalinen, der gør, at ilten pumpes hurtigere rundt i kroppen.
De tre forelskelsesfaser
Forelskelsen har tre faser, og de er logisk nok bygget op omkring mødet, forelskelsen, der hvor man nyder sin kæreste, og følelsen af kærlighed. Faserne kan beskrives sådan her:
Begærfasen – Det er vores urhjerner, som styrer os i den allerførste fase af forelskelsen. Det betyder, at vi faktisk ikke selv er herre over, hvem vi forelsker os i. Hvad, der afgør om vi bliver forelskede i en fyr eller ej, hænger sammen med for eksempel dufte og udseende.
Forelskelsesfasen – I forelskelsesfasen bliver vi lidt småskøre! Du vil i denne fase opleve at kunne komme gennem dagen på nærmest ingen søvn, og at ting, der før kunne slå dig ud, nu pludselig bliver til små ligegyldigheder. Du har nok også hørt flere sige, at når nogen er forelskede, kan de overleve på ”kærlighed og kildevand”. Det er i denne fase, at signalstofferne serotonin og dopamin for alvor frigives, hvilket gør, at vores humør er i top, og vi får følelsen af at være uovervindelige.
Læs også: Tegn på, han er forelsket i dig
Etableringsfasen – Når den største forelskelse har lagt sig, sker der en lille reducering af frigivelsen af serotonin og dopamin (hvilket nok er ret godt, for ingen kan holde til at være i en konstant forelskelsesrus.). I etableringsfasen spreder hormonet oxytocsin (også kaldet kærlighedshormonet) sig til gengæld i kroppen, og du går fra forelskelse til at elske en person. Man har faktisk fundet ud af, at berøringer og orgasmer er med til at frigive ekstra meget af det her kærlighedshormon. Det kan måske være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker føler sig mere forelskede efter, at de har været i seng med nogen, samt hvorfor par kan elske hinanden og være sammen i mange, mange, mange år…
Forelskelse og kærlighed er virkelig crazy størrelser – men også megaskønt!
Hvornår har du sidst været forelsket?
Læs om stjernernes kærlighedstips her: