kys
kærlighed

5 myter om kys: Hvilke er du faldet i?

Af Sigrid Glavind 5. juli 2023
Foto: Canva
Må man kun kysse en man tænder på? Passer i dårligt sammen, hvis første kys ikke var perfekt? Er kys forspil til sex? Hvad er sandt og hvad er falsk? Bliv klogere her

Myte #1 Man kan kun kysse nogen man er tiltrukket af

Et kys kan have forskellige betydninger, og ikke alle kysser, fordi de er seksuelt tiltrukket af hinanden. I nogle kulturer kysser man hinanden på kinderne, når man hilser, nogle forældre kysser deres børn på munden, og har du en hund, har du nok også kysset den på snuden. Så hvis man tænker nærmere over det, er kysset faktisk en måde at kommunikere på - bare uden ord.

Tip: Prøv at tænk over, hvad et kys betyder for dig, og om det kan have forskellige betydninger for dig? Kysser du dine forældre, dine venner, eller kun dem du er tiltrukket af? Det vigtigste er, at et kys føles rigtigt, for dem som er involveret i kysset.

Myte #2 Første kys skal føles perfekt, ellers passer i ikke sammen

Hvis dit første kys er helt perfekt, så er det jo dejligt. Men det er nok de færreste, som gør noget perfekt, første gang de gør det. Så frygt ej, hvis dit første kys ikke gik helt som i romantiske film.

Husk, øvelse gør mester!

Myte #3 Kys er forspil

Kys kan være forspil til sex, men det behøver det slet ikke være. Du kan sagtens kysse med en partner (selv i timevis), uden det behøver at føre til sex. Der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert, det skal bare føles rigtigt for dig og din partner.

Husk, du skal ikke føle dig presset til at have sex, bare fordi i kysser. Det er helt okay at have lyst til at kysse uden at have sex.

Myte #4 Man skal bruge tungen

Selv om der ikke er nogen rigtig måde at kysse på, så kan det altså være en god idé at holde tilbage med tungen i begyndelsen. Det kan godt virke overvældende at tungekysse, så du kan eksempelvis starte med at kysse uden tunge - og så kan i udforske tungekysset senere.

Tip: Du kan udforske kys på mange måder, som ikke inkluderer tungen. Du kan prøve at kysse din partner på halsen, eller du kan køre hænderne gennem håret på din partner imens i kysser.

Myte #5 Det er kikset at spørge, inden man kysser

Det er ikke kikset at få samtykke, inden du kysser en anden. Det er ikke sikkert, det er ord i bruger, og nogle gange kysser man, fordi i begge gav kropsligt udtryk for, at i begge har lyst. Men er du det mindste i tvivl, eller har du det bedst ved at sætte ord på det, så gør det.

Husk, hvis nogen synes det er kikset, så er det ikke dig, der er galt på den.

Du kan lytte til Vi Unge-podcasten 'Ægte', hvor afsnit 2 handler om kys:

MestLæste