maria jencel
Identitet

Kære mig da jeg var 15: "Livet er ikke kun lige nu, når du er helt ung"

Af Maria Jencel 25. september 2023
Foto: Privat
Der er ingen rigtig og forkert måde at gøre det på, så det giver ingen mening at sammenligne dig med andre. Det er en af de ting, 32-årige Maria Jencel ville sige til sit 15-årige jeg, hvis hun fik muligheden. Og dét gør hun lige her.

Kære 15-årige Maria

Drenge er ikke Gud.

Du lever ikke for drenge, eller i kraft af at drenge ser dig eller accepterer dig. Du er en hel person – hovedpersonen i dit eget liv – helt uafhængigt af om drenge synes, du ér eller ikke ér. For du ér i verden. På den fineste måde med alt, du er.

Verden har manipuleret dig til at tro, at dit værd ligger i din ungdom, i dit udseende og i dine præstationer.
Men det er ikke sandheden. Dit værd ligger i, at du findes. Bare det. At du er lige her i verden. Ikke for nogens bekræftelses skyld. Ikke for at være den bedste til noget, den smukkeste eller den mest populære blandt drengene.

Der er ingen, der på deres dødsleje ligger og tænker: “Hvor var det fedt og vigtigt, at drengene altid syntes, jeg var lækker”. Det er en flygtig og vildledende lykkefølelse. For når du får din lykke og dit værd gennem bekræftelsen, vil du altid være afhængig. Du vil altid være en sekundær birolle, der har brug for hovedrollen – drengen, læreren, chefen til at give dig bekræftelsen, der skaber din mening med livet.

Maria som 15-årig

Det er et patriarkalsk hoax, der kun gavner mænd, at hele din verden lige nu handler om at være den perfekte kvinde. Ung, tynd, smuk, langhåret, brun, blond, sjov, sej, stærk og magisk i sengen.

Det er – selv om det kan lyde helt absurd lige nu – ligegyldigt, hvad drenge tænker om dig. Det er ligegyldigt. Det vil aldrig give dig ægte lykke. Det vil kun gøre det uopnåeligt for dig nogensinde at leve 100 % op til dine egne forventninger. Læg i stedet din energi i dine venskaber. I din familie. I dine drømme. I alt det, du synes er sjovt. I dig selv.

Kærlighed er magisk. Og kærester ér dejlige. Og du får masser af dem. Du behøver slet ikke at anstrenge dig så meget. Der går lang tid, før du møder ham, du skal være sammen med for altid, så prøv ikke at give hver eneste teenagedreng, du møder på din vej, hele din identitet og dit hjerte i deres hænder.

Maria som 15-årig

Giv slip på besættelsen af altid at se dig selv gennem deres øjne. De er lige så forvirrede og usikre, som du er. Du skal ikke være Beyoncé, for at de synes, du er dejlig. Drenge er ikke Gud. De er bare drenge.

Til sidst vil jeg fortælle dig, at din opfattelse af tid ændrer sig. Livet er ikke kun lige nu, når du er helt ung. Du tror, at alt bliver ligegyldigt, når du bliver gammel – eller bare når du ikke længere er teenager. Men sandheden er, at livet altid er lige nu. Og det “nu”, som føles så gammelt og langt væk, det 32-årige “nu”, vil du elske endnu mere, end du elsker det 15-årige “nu”.

Livet er stort, smukt, vigtigt og overvældende i alle aldre. Hvert øjeblik, til du dør, kan du nå alt, du vil. Ofte ser det ikke ud, som du havde forestillet dig, men vær åben over for den virkelighed, der er, for den er tit meget federe, end du selv har designet i dit hoved.

Ingenting er forbundet med en bestemt alder. Alt kan gøres altid, og omvendt. Du kan få børn sent, du kan ændre karrierevalg hundrede gange, til du dør, du kan elske lige så mange gange.

Maria som 15-årig

Du behøver ikke følge samfundsmæssige forventninger eller traditioner. Livet er hele livet. Og du har hele livet til det. No stress. Der er ingen rigtig og forkert måde at gøre det på, så det giver ingen mening at sammenligne dig med andre. Følg din intuition, og gør det, der gør dig glad – altid.

Kære Maria, du er dejlig, præcis som du er. Nyd det hele – og glæd dig – det bliver meget bedre, end du tør drømme om.

Og PS: Sig lige til dine søde forældre, som er rædselsslagne for, at du ikke overlever dit vilde teenage-oprør, at du elsker dem, og at de ikke skal være bange. Det ved du, for du har nemlig fået et brev fra 32-årige Maria, der ved, at det hele ender helt perfekt.

Hvem?

Journalist Maria Jencel er 32 år, bor i København med sin mand, radiovært og DJ Pelle Peter Jencel, og deres to børn, Penelope på 2,5 år og Bobby på 1,5 år. Forfatter til bogen og vært på podcasten med samme titel: “112 for knuste hjerter”, der hjælper læsere og lyttere med kærestesorg.

MestLæste