Transkønnet: Hvad betyder det egentlig?
Identitet

Hvad betyder det at være transkønnet?

Af Susie Pedersen 26. august 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du har uden tvivl hørt om det i medierne, da der har været ekstra fokus på det den seneste tid, men hvad betyder det egentlig at være transkønnet? Vi prøver at guide dig her.

Heldigvis er der meget mere fokus på transkønnede, end der tidligere har været. En stjerne som Bruce Jenner, der i løbet af sommeren 2015 introducerede hele verden til sit sande jeg, Caitlyn Jenner, har været med til at sætte emnet på dagsordenen til stor glæde for mange i miljøet.

Læs også: Kan du dine seksualiteter?

Men hvis du endnu ikke er helt sikker på, hvad det egentlig betyder at være transkønnet, så har vi lavet denne lille guide i galleriet nederst i artiklen, som forklarer, hvad det egentlig vil sige. Du kan også se videoen med transkvinden Laura Tams herunder:

Kilde: LGBT Danmarks Ordbog, sexologisk klinik, www.transperson.dk

Hvadbetyderdetatværetranskønnet?

Køn?

Når man identificerer sig selv som transkønnet, er det fordi, at ens kønsidentitet ikke stemmer overens med det køn, der er synligt for omverdenen. Det er meget forskelligt, hvordan en transperson føler sig. Nogle føler sig som en mand eller en kvinde, mens andre identificerer sig med andre kønsvarianter som genderqueer, kønsneutral, bi-kønnet eller pan-kønnet. Det enkelte individ har altså frihed til at vælge sin egen kønsopfattelse.

Seksualitet?

Når man snakker om transkønnethed, så handler det om kønsidentitet og ikke seksualitet, som mange fejlagtigt tror. Transpersoner kan lige som alle andre være heteroseksuelle, biseksuelle, homoseksuelle og så videre – seksualiteten har dog intet at gøre med at være transkønnet. Det er en helt anden snak.

Alder?

Det er forskelligt fra person til person, hvornår man finder ud af, at man er transkønnet. Nogle ved det allerede som børn, og andre finder først ud af det efter et langt liv, hvor deres kønsfølelse måske har forvirret dem. 

Han eller hun?

Det er supervigtigt, at man overvejer, hvordan man omtaler en transkønnet. Hvis personen føler sig som en kvinde, så skal du selvfølgelig sige ”hun”, selv om du ved, at hun er født med en krop som en mand. Det handler om respekt for den enkelte persons valg.

Kønsskifte?

Nogle vælger at få foretaget et fuldt kønsskifte, hvor kroppens kønsorganer ændres med en operation. Sideløbende kan man tage hormoner og få behandlinger, der eksempelvis sætter gang i skægvækst eller giver en lysere stemme. Der er også transkønnede, der ikke ønsker at ændre på deres krop og udseende, men blot ønsker at leve som det køn, de identificerer sig selv som.  Man kan også få lavet et juridisk kønsskifte, som betyder, at man blandt andet bliver omregistreret i folkeregisteret, så personnummeret ændres, og man kan få et navn, der passer til ens identitet. 

Arveligt?

Det er ikke arveligt betinget at være transkønnet, og det er heller ikke noget, man bliver på grund af en bestemt opvækst. 

MegetMere