Sjove facts om nys
Identitet

Det vidste du ikke om nys

Af Sisse Tvegaard Andersen 15. september 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvor mange km/t kan et nys opnå? Og hvorfor nyser folk, når de plukker øjenbryn. Få svarene her.

Du kender helt sikkert følelsen. Det kilder i næsen, dine skuldre flyver op til ørerne, og dit ansigt krøller sig helt sammen, inden der lyder et ordentligt "Atjuuu!", og en dejlig lettelse breder sig i kroppen. Et nys er en automatreaktion, som det er virkelig svært at holde tilbage.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Megapinligt nys!

Men hvorfor er det egentlig, at vi mennesker nyser? Hvor langt væk flyver de bakterier, du nyser ud? Og hvad har solskin og orgasmer lige med nys at gøre? Det kan du finde ud af nu, for vi har nemlig samlet syv sjove, interessante og virkelig underlige facts om nys. Der er helt sikkert et par af dem, der vil overraske dig.

Læs også: Det vidste du ikke om kaffe

Bliv meget klogere på nys i galleriet her:

Detvidsteduikkeomnys

Nys
Et nys er din krops måde at rense luftvejene for fremmede partikler og bakterier. Det er faktisk ret vigtigt i forhold til at beskytte dig imod sygdomme.
Nys
Når du nyser, flyver op til 40.000 mikroskopiske dråber ud af din næse. De kan flyve flere meter væk fra dig, så der er altså god grund til at holde dig for næsen eller nyse ned i din albue.
Nys
Et nys kan have en fart på cirka 150 km/t!
Nys
Cirka hver fjerde menneske nyser, hvis de får solen i øjenene eller udsættes for andet skarpt lys. Man ved faktisk ikke helt hvorfor.
Nys
Nogle mennesker kommer også til at nyse, når de plukker øjenbryn. Det sker, fordi man kan komme til at stimulere en nerve, der går fra øjenbrynet og ned til næsetippen, når man har gang i pincetten.
Nys
Man kan ikke nyse i søvne.
Nys
Måske har du hørt, at et nys føles som en 1/10 orgasme, men det er altså en myte. Men til gengæld er det ikke helt ualmindeligt, at man nyser efter sex!

Læs mere om