Kultur

Gode råd: Sådan kan du tackle og tale om den ubehagelige oplevelse i Parken

Af Tanja Hartmann 14. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Måske så du med da Danmark spillede landskamp i weekenden, eller måske har du på en anden måde hørt om den ubehagelige hændelse, der under kampen skete med fodboldstjernen Christian Eriksen? Det har muligvis gjort indtryk på dig – på den ene eller anden måde. Måske har hændelsen gjort dig ked af det, bekymret eller bange? Lige meget hvad, skal du vide, at din følelser er helt valide. Vi giver dig derfor nogle gode råd til, hvordan du kan tackle og tale om den ubehagelige oplevelse.

Så du Danmark spille landskamp i lørdags? Eller har du hørt om kampen efterfølgende gennem dine nærmeste eller de sociale medier? Så har du måske oplevet at blive påvirket at situationen.

Det var en voldsom oplevelse, da det danske fodboldidol, Christian Eriksen, pludselig kollapsede under kampen mod Finland. Heldigvis var Eriksens gode kammerater - landsholdets spillere - og læger superhurtige til at hjælpe den danske fodboldstjerne. Eriksen fik hjertemassage og blev derefter kørt på hospitalet. Christian Eriksen er i dag i bedring og ved godt mod.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men selvom fodboldstjernen har det okay i dag, så kan den ubehagelige oplevelse stadig sidde i kroppen hos dig, og det er helt forståeligt, hvis det fylder meget i dine tanker. Det kan være, at du føler dig ked af det, bange eller utryg, eller så kender du måske en, der har det på den måde? Du skal vide, at det er helt naturligt at sidde tilbage med sådan nogle følelser efter en ubehagelig oplevelse, og ingen reaktioner eller følelser er forkerte.

Det er særligt vigtigt, at du og dine nærmeste får bearbejdet den traumatiske oplevelse, hvis den tager hårdt på jer. Her får du derfor en række gode råd til, hvordan du tackler og taler om hændelsen i Parken.

LÆS OGSÅ: Fodbold: Her er de mest mindeværdige fodboldsange gennem tiden

Giv plads til forskellige følelser

Folk reagerer meget forskelligt på en traumatisk oplevelse, og det er normalt, at følelserne kan svinge. Det fortæller psykolog, Aurora Veber, i en artikel til DR. Nogle personer bliver kede af det, andre bliver helt stille, og nogle tredje bliver måske vrede. Der er ingen følelse, der er mere rigtig end den anden. Det er derfor vigtigt, at du giver plads til både dine egne og andres følelser, for det er helt okay at have dem.

Snak med andre om oplevelsen

Måske har du mange spørgsmål og tanker omkring det, der skete med Eriksen. Snak gerne med andre om det. Ifølge Aurora Veber kan det hjælpe dig med at bearbejde oplevelsen, hvis du får talt ud om den. Du kan blandt andet tage fat i dine forældre, din klasselærer eller tætte venner. Hvis du ikke føler, at du har nogle at snakke med det om, kan du til hver en tid ringe eller skrive til Børnetelefonen på 116 111.

Derudover har DR Ultra Nyt lavet en video omkring det der skete med Christian Eriksen, hvor de svarer på spørgsmål omkring hændelsen. Du kan se udsendelsen lige her.

Det kan fylde i noget tid

En traumatisk oplevelse kan godt sidde i din krop i noget tid. Aurora Verber fortæller til DR, at det er helt normalt, hvis det påvirker din hukommelse, koncentration eller nærvær i lidt tid. Hvis du føler dig helt desorienteret, så fortæl ærligt om det til dine forældre, skolelærer, venner eller andre, så de kan tage hensyn til det.

LÆS OGSÅ: Liam Payne taler ud: "One Direction kunne have taget livet af mig"

Slet eller anmeld indhold fra episoden

Lige nu ligger der masser af videoer af hændelsen med Christian Eriksen på blandt andet TikTok, noget som appen får stor kritik for. Det er uetisk at sådan nogle voldsomme, personlige og følsomme billeder og videoer ligger frit tilgængeligt på appen.

Børns Vilkår har blandt andet kritiseret appen for ikke at have slettet indholdet, da organisationen mener, at TikTok har et ansvar overfor deres unge brugere.

Det kan nemlig godt føles ekstra hårdt, hvis man endnu en gang bliver konfronteret med de voldsomme videoer og billeder af episoden på de sociale medier. Anmeld derfor altid indholdet, så det kan blive fjernet hurtigst muligt.

Lær at give hjertemassage

Det er sjældent, at man står i en situation, hvor man er vidne til et hjertestop – og heldigvis for det. Når det så er sagt, er det godt at være forberedt, hvis situationen en dag skulle opstå, og her er det især vigtigt at vide, hvordan man for eksempel giver hjertemassage. Heldigvis er der mange videoer på nettet, hvor du kan lære om hjertemassage. Se en af dem her:

Kan du din førstehjælp, og ved du for eksempel, hvordan du skal udføre hjertemassage? Så kan du (hvis du er over 18 år) melde dig som hjerteløber. Det er der mange danskere, der har gjort siden episoden i lørdags, fortæller DR. Du kan læse mere om, hvad det betyder at være hjerteløber, og hvilken betydning det har for andre lige her.

Vi sender alle de bedste tanker til Christian Eriksen, hans familie og det danske Herrelandshold.

Og vi sender også dig, der føler dig berørt af situationen, en god tanke. Dine følelser er valide, og det er helt normalt og okay, at du har det, som du har det.

LÆS OGSÅ: 11 stjerner, der er åbne om deres angst

Læs mere om

MestLæste