slik
Mad & opskrifter

Slip af med din slikmund

Af Sara Wilkins 6. november 2008
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du en rigtig slikmund, der elsker søde sager? Du er ikke den eneste! De fleste elsker slik og søde sager, men det er jo ikke det sundeste. Her er ti gode alternativer til slik!

1. Frugt
Frisk frugt er den perfekte snack, hvis du trænger til noget hurtig energi og samtidig har trang til sukker! Frugt indeholder nemlig frugtsukkeret fruktose, som ikke er usundt, men som derimod giver dig masser af gode vitaminer.

2. Juice-is
Hvis du har lyst til noget lækkert og godt kunne bruge en is, så find en god appelsin- eller æblejuice frem, der består af 100% frugtjuice og ingen tilsætningsstoffer - frys derefter juicen ned i nogle beholdere og myd en dejlig sund is!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

3. Mørk Chokolade
Chokolade er noget af det bedste, der findes - og det er faktisk ikke helt så usundt, som man skulle tro. Du skal bare vælge en mørk chokolade med en høj kakaoprocent - for så skulle det efter sigende være godt for dig med lidt chokolade engang imellem! Når chokoladen er mørk, bliver den ofte meget kraftigere i smagen, og derfor behøver du ikke spise ret meget af det, før du får nok. Dyp eventuelt lidt frugt i mørk chokolade - det er læx!

Tag testen: Hvor afhængig er du af slik?

4. Smoothie
Lav en lækker smoothie med friske frugter - sluk din tørst og sukertrang ved for eksempel at blande bananer, hindbær, isterninger og lidt hyldeblomstsaft! Mmm..

5. Yoghurt
Spis en skål med lækker frugtyoghurt uden sukker - det smager dejlig sødt og fjerne sliktrangen! Ellers kan du prøve at snacke på frugtstænger, der kan fås i mange forskellige smagsvarianter.

6. Nødder
Nødder er rigtig lækre at spise som snack - mandler er især rigtig lækre, fordi de er fyldt med vitaminer, fibre og og proteiner. Prøv at gå efter de nødder, der er usaltede.

Læs også: Slik mod hjertesorger

7. Tørrede frugter
Du kan roligt spise masser af abrikoser, svesker, rosiner og figner - de er nemlig energibomber, der er fyldt med masser af sunde fibre, mineraler og vitaminer. De tørrede frugter indeholder næsten intet fedt, og så mætter det meget mere, end andet slik gør.

8. Kiks
Fuldkorns- og riskiks kan være gode til at tage den værste sult - hvis du har brug for noget lidt sødere, så prøv knækbrød med kanel!

9. Müslibarer
En müsli- eller proteinbar kan være en god kilde til hurtig energi og tilfredsstiller på samme tid dit sukkerbehov. Vælg dog en fiberrig bar, der ikke har for meget sukker og fedt i.

10. Frugt-slik
Hvis du slet ikke kan holde dig fra slik, men alligevel gerne vil vælge det lidt "sundere" af slagsen - så er Malaco Truly et godt alternativ. Der er 30% mindre sukker end almindeligt slik og ingen kunstige sødemidler i - de indeholder op til 5% rigtig frugtjuice fra pærer, druer og jordbær.

Herunder kan du læse sandt og falsk om chokolade!

Sandtogfalskomchokolade

Ja og nej. Lys mælkechokolade er ikke sundt, fordi det indeholder mælkefedt, men et stykke mørk chokolade med over 70 procent kakao, er faktisk helt fint at spise. Det indeholder nemlig sunde fedtstoffer og antioxidanter, og så opkvikker det endda humøret. Men husk nu, at det indeholder næsten lige så meget energi og kalorier, som almindeligt chokolade, så det skal selvfølgelig spises med måde.
Overraskende nok: Sandt! En undersøgelse for nogle år tilbage viser nemlig, at det fedt, vi spiser, bliver optaget i vores fedtvæv, og da mørk chokolade indeholder fedt, som har en fast konsistens, kan det over længere tid faktisk give fastere bryster.
Fastere, men ikke større! Det er en skrøne.
Falsk! Det er ikke lykkedes nogen at bevise, at chokolade kan forværre akne eller er direkte årsag til mange bumser. Et stykke mørk chokolade kan endda være godt for huden på grund af antioxidanterne, mens mælkechokoladen kan være et problem for andre, som nemt får bumser af mælkefedt.
Da chokolade – og især mørk chokolade – indeholder nogle stoffer, som kroppen kan omdanne til endorfiner og serotoniner, er det faktisk sandt, at man kan være afhængig af chokolade. Det er nemlig de stoffer, der giver en følelse af lykke og afslappethed, og det kan give din krop lyst til at indtage mere af det. (Og så kan man blive afhængig af sukkeret i chokoladen!)
Falsk! Det er aldrig bevist, trods det høje sukkerindhold, at chokolade giver huller i tænderne. Tværtimod peger flere undersøgelser på, at chokoladen faktisk kan dræbe flere bakterier i munden og hjælpe til bedre tandhygiejne. Men det betyder selvfølgelig ikke, at chokolade kan erstatte tandbørsten!
Delvist sandt. Der er nemlig en smule koffein i chokolade, så selv om det slet ikke svarer til en kop kaffe, kan det kvikke dig en lille smule op.
Niks! Der er ikke fundet nogen forbindelse mellem chokolade og hovedpine.

MestLæste