Mad & opskrifter

Sådan laver du din egen sommer-saft

Af Stine Kærsgaard 4. maj 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Mmh, sommeren nærmer sig, og hvad er mere lækkert end at have kold, hjemmelavet saft i køleskabet?

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi skal huske at drikke en masse. Selv om vand bør være vores hovedkilde til væske, er det rart med noget sødt en gang imellem.

Her får du opskriften på tre lækre opskrifter på hjemmelavet saft – så der er lidt til en hver smag, hvad enten du er til det søde som jordbær og hyldeblomst eller det mere syrlige som rabarber.

Jordbærsaft

Det skal du bruge:

Cirka 550 g jordbær

3 dl vand

300 g sukker

1 vaniljestang

Fremgangsmåde:

Start med at finde jordbær med masser af smag – jo nærmere vi kommer sommeren jo sødere og mere smagfulde, bliver de. Du kan eventuelt også supplere med lidt frosne bær for at få smagen så intens som muligt! Det første du skal gøre er at skylle jordbærrene godt og grundigt. Herefter skæres de i tern, hvorefter de skal op i en gryde med vand sammen med vaniljestangen. Inden du kommer vaniljestangen i, skal den flækkes op og kornene skrabes ud – både vaniljekornene og stangen kommes op i gryden sammen med vandet. Herefter bringes vandet i kog. Det skal koge i cirka 20 minutter. Til sidst skal saften filtreres. Saften bliver klarest, hvis du filtrerer den gennem et stykke bomuldsstof, men en fin si kan også bruges. Slut af med at hælde hele molevitten på rene glas. Saften kan holde sig i halvanden uges tid i køleskabet.

Læs også: Hjemmelavet koldskål med bær

Hyldeblomstsaft med citron

Det skal du bruge:

Cirka 40 afstilkede blomsterskærme

1 og en halv liter vand

800 g sukker

3 økologiske citroner

Citronskal

Læs også: Sundhed: pift dit vand op

Fremgangsmåde:

Klip så vidt du kan alle stikle af blomsterne og kom buketterne i en stor skål. Bring vand, sukker og citronskiver fra de tre citroner i kog. Når væsken har kogt op, kan du komme hyldeblomstskærmene i gryden, hvorefter der lægges låg på. Husk også at rive lidt citronskål i blanding, hvis du gerne vil have den ekstra syrlig. Blandingen skal stå i køleskabet og trække i ca. tre dage. Si endeligt saften med en si eller et stykke bomuldsstof, og hæld den herefter på rengjorte flasker. Den kan holde sig en uges tid i køleskabet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Rabarbersaft

Det skal du bruge:

1 liter vand

Cirka 550 g rabarber

2 dl sukker

1 vaniljestang

Fremgangsmåde:

Skyld og rens rabarberne grundigt, og skær dem herefter i små tern. Kom dem i en gryde, og kog dem op sammen med vand, sukker, vaniljekorn og selve vaniljestangen. Lad hele baduljen koge i ca. 10 minutter. Lad saften køle af og sigt den herefter. Her kan du også bruge en si eller et bomuldsklæde alt efter, hvor klar du ønsker, at saften skal være.

LÆKS, så er der saft! God fornøjelse!

Redaktionenes sunde snacks:

Redaktionenssundesnacks

Julie: – Blåbær er bare den bedste snack! I stedet for en skål slik kommer der ofte en skål blåbær på bordet, når jeg skal hygge! De blå bær smager fantastisk, og så er de bare MEGAsunde! I like!

Anne-Sophie: - Grøntsagsstænger i sig selv er en lidt kedelig snack, men hvis man lige mikser en hurtig guacamole til at dyppe dem i, bliver de megalækre. Og så får man jo også lige spist et par avokadoer oveni, så snacken bliver endnu sundere!
Rebeca: - Jeg er vild med figner – som i virkelig meget vild med dem. Både tørrede og friske figner er et hit hos mig. Jeg har fundet mig en marmelade med figner, det er altså virkelig godt på knækbrød!

Cecilie: - Jeg elsker fritter lavet af et græskar, de færreste kender: Butternut squashen. Jeg skærer græskaret i tynde strimler og giver dem lang tid i ovnen med en masse olie og lidt salt. Resultatet er superlækkert – og fyldt med blandt andet B-vitamin, C-vitamin, kalcium og fibre.

Luise: - Når jeg er lidt småsulten, så plejer jeg at spise et stykke groft knækbrød med et par skiver gedeost og lidt frisk basilikum.

Marie: - Jeg er ret vild med frugt dyppet i peanutbutter – især den crunchy slags! Man skal selvfølgelig holde lidt igen med peanutbutteren, men det giver frugten en lækker, sød og salt smag, og så har jeg bedre samvittighed, end hvis jeg fråder en masse slik.

Stine: - Jeg elsker dadler og spiser tit en frugtstang eller en raw bar med dadler, når jeg bliver lækkersulten og skal bruger lidt ekstra energi om eftermiddagen. Jeg spiser også tit friske dadler i stedet for slik eller kage.

 

Oliver: - Jeg elsker at lave smoothies, når jeg har været ude og løbe, eller hvis jeg er lidt småsulten om aftenen. En banan, nogle friske hindbær, en smule yoghurt og lidt mælk til at gøre det flydende, og så er jeg i himlen! Der er både den søde og den syrlige smag, og så er det fyldt med vitaminer. Det er en win-win-win!

Læs mere om

MegetMere