Her på Vi Unge har vi valgt at mindes den canadiske teenager Amanda Todd, som 10. oktober valgte at tage sit eget liv, efter hun i flere år var blevet udsat for grov online-mobning.

Det gør vi, fordi vi synes, det er dybt tragisk, at det kom så langt ud for Amanda Todd, fordi vi hader mobning, og fordi Amanda Todd var så megasej at stå frem med sin historie og forsøge at inspirere andre til at bekæmpe mobning, inden hun selv ikke kunne holde til mere.

Læs også: Besvimede på grund af mobning

Amanda Todd lavede denne video om sin historie til YouTube 7. september - altså for lidt over en måned siden. Amandas mor, Carol Todd, vil gerne have, at videoen bliver vist som et middel mod mobning.

- Det er, hvad min datter ville have ønsket, siger hun til The Vancouver Sun i en besked på twitter.

 

Amanda Todd's historie

I syvende klasse brugte Amanda Todd og hendes venner webcam til at møde nye mennesker. På et tidspunkt var der en fremmed mand, som lokkede Amanda Todd til at flashe sine bryster. Et år senere kontaktede manden hende på facebook. Han truede med at sende billedet til alle, hun kendte, hvis ikke hun "lavede et show" for ham. Den fremmede kendte hendes adresse, skole og hvem hendes venner og familie var. Han sendte billedet af hendes bryster til dem alle sammen.

Efter den episode blev Amanda Todd meget syg - hun fik en depression, fik angst og fik et forbrug af alkohol og stoffer. Hun skiftede skole for at komme videre, men den fremmede mand lavede en facebook-side med Amandas bryster som profilbillede.

- Græd hver aften, mistede alle mine venner og den respekt, folk havde for mig … igen … så kunne ingen lide mig, skrev hun i videoen.

Efter det begyndte Amanda Todd at cutte. Hun skiftede skole igen og fik det lidt bedre. En måned senere sms'ede hun med en gammel drengeven. De to endte med at mødes og have sex, fordi han havde overbevist Amanda Todd om, at han var vild med hende, selv om han egentlig havde en kæreste.

Læs også: Mobning førte til cutting

Amanda Todd, selvmord, mobning, online mobning, digital mobning, teeanger, selvmordstanker, cutting, selvskade

Ugen efter blev hun mødt uden for skolen af fyren og hans kæreste og en gruppe på 15 mennesker. De bankede hende, mens de filmede det på telefonen foran 50 mennesker fra hendes nye skole. Hun blev efterladt i en grøft, hvor hendes far fandt hende.

Da hun kom hjem, drak Amanda Todd blegemiddel og var ved at dø, men hun kom på hospitalet og blev reddet. Herefter flyttede hun til en ny by, men blev hele tiden tagget på billeder af blegemiddel på facebook med beskeder som: "Hun skulle prøve et andet blegemiddel" og: "Jeg håber, hun ser dette og slår sig selv ihjel". Amanda Todd kæmpede fortsat med cutting, despression og blev også reddet fra en overdosis.

Læs også: Jeg forsøgte selvmord

Til sidst kunne hun ikke holde til mere. Amanda Todd begik selvmord 10. oktober 2012, efterforskningen er stadig i gang, og politiet vil ikke ud med, hvordan hun tog livet af sig.

Vi håber, historien om Amanda Todd kan være med til at gøre opmærksom på et stort problem, så vi alle husker at sige fra, når vi ser andre blive mobbet - også på nettet!

? R.I.P. Amanda Todd ?

Se mindesiden for Amanda Todd på facebook.

Se også videoen: Stop mobning på viunge.dk