vi unges blog

Prinsesse Mary hjælper teenagepiger i Mozambique

Af Christine Agertoft 15. november 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Forestil dig, at du bliver gift, inden du fyldte 15 år, og at du ikke aner, hvad sex går ud på. Kronprinsesse Mary tegner et billede af, hvordan det er at være teenagepige i Mozambique.

Vi Unge har de seneste seks dage været i Mozambique for at tale med unge piger i landet og få et indblik i deres hverdag og udfordringer. Det samme har den danske kronprinsesse Mary. Hun er nemlig protektor for FNs Befolkningsfond, UNFPA, og meget engageret i unge pigers og kvinders rettigheder og helbred. På turen har hun mødt forskellige organisationer, der arbejder for at oplyse unge om sex og prævention. Hun har også fået indsigt i, hvordan en almindelig teenagepige i Mozambique lever. Vi spurgte hende, hvad hun synes, Vi Unges læsere skal vide om deres jævnaldrende i Mozambique, og hvordan I skal forestille jer deres liv.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Man skal forestille sig, at de aldrig har fået noget at vide om, hvor babyer kommer fra, hvordan AIDS smitter, eller hvad kønssygdomme er, og så tænke over, hvor andeledes ens eget liv ville være, hvis man ikke vidste noget om de ting, forklarer Mary og fortsætter:

- Man er også nødt til at forstå, at mange af pigerne ikke ved noget om, hvad deres rettigheder er. De ved ikke, at de har ret til at bestemme over deres egen krop, og de tør ikke sige fra overfor seksuelle overgreb, og derfor er de meget udsatte.

Manglen på oplysning betyder, at Mozambique har nogle meget triste tal:

* En tredjedel af alle unge piger mister deres mødom, inden de fylder 15 år
* 40 procent af pigerne bliver gravide som teenagere
* 20 procent af teenagepiger bliver gift, inden de fylder 15 år

Kan I forestille jer, hvordan jeres liv ville være, hvis I var født i Mozambique?

MestLæste