Mit liv

Tema: Tips til den mundtlige eksamen

Af Redaktionen 29. maj 2009
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Frygter du de mundtlige eksaminer? Bare rolig! Selv om du er vildt nervøs, så er der råd at hente. Vi har samlet fem tricks, der kan hjælpe dig til din mundtlige eksamen.

SMIL!
Når du kommer ind i eksamenslokalet, kan du selv vælge, om du vil give censor hånden og præsentere dig med fornavn. Det behøver du selvfølgelig ikke, men det er vigtigt, at du er venlig og imødekommende, så du gør et godt indtryk. Det er også helt i orden at sige, at du er lidt nervøs - det har de helt sikkert forståelse for.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

POKERFJÆS
Hvis du skal ind og trække et spørgsmål eller et emne først, så gør dig selv den tjeneste at holde masken - også selv om du trækker det værste! Lad som om du har styr på det og undgå at bande og svovle og se helt forkert ud i hovedet.

TAG ORDET
Start med at fortælle, hvilket emne du vil tale om. Forklar derefter din disposition, som du har forberedt hjemme eller i forberedelseslokalet. Fortæl kort, hvilke underemner du vil komme ind på og i hvilke rækkefølge - det viser, at du har totalt overblik over situationen og stoffet.

TÆNK FØR DU TALER [faktaBox]
Nogle mennesker har en tendens til at plapre som et vandfald, når de bliver nervøse, mens andre bliver tavse. Bliver du spurgt om noget, er det kun et tegn på overskud, hvis du lige holder en lille pause, mens du tænker over, hvad du vil sige, inden du svarer. Du kan eventuelt tage en tår af dit vand imens. Det er også helt okay at sige: "Øjeblik, jeg tænker lige…" - så længe der ikke går flere minutter!

SPØRG!
Den største skræk for alle er at blive stillet et spørgsmål, man ikke kan svare på. Sker det, er det en god ide at sige "det kommer jeg ind på senere", og bliver du spurgt mere direkte, kan du sige "jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener?" eller "kan du forklare det lidt bedre?". Hvis din lærer omformulerer spørgsmålet, er der en chance for, at du forstår lidt bedre, hvad han eller hun mener. Og så er det bedre end at sige "øhh, det ved jeg ik'!".

Læs mere om

MestLæste