Identitet

Slår din kæreste dig?

Af Redaktionen 22. september 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vold mellem unge kærester er et stort, men skjult problem i Danmark. En undersøgelse viser, at ca. 40.000 unge kvinder og mænd mellem 16 og 24 år er i et fysisk eller psykisk voldeligt kæresteforhold. Det svarer til, at der i gennemsnit sidder to elever i hver klasse fra 9. klasse til 3. g., der er i et voldeligt kæresteforhold.

Hvad er vold?
Vold kan være mange ting. De fleste ved, hvad fysisk vold er, fordi denne vold ofte kan ses som blå mærker, rifter eller måske ligefrem flænger og åbne sår. Selv om de blå mærker forsvinder og sårene heles med tiden, så sætter det dybe ar i sjælen, når man bliver slået, sparket eller måske nevet og revet gentagende gange af sin kæreste. Den fysiske vold gør altså også ondt i sjælen, fordi det kan være svært at forstå, hvorfor ens kæreste lige pludselig ændrer sig fra at være sød og kærlig til at blive ondskabsfuld og voldelig.

Men hvordan er det så med psykisk vold, for den kan man jo ikke se med det blotte øje? Det kan være rigtig svært at vide, hvad psykisk vold er, fordi det er forskelligt fra person til person, hvornår ens personlige grænser bliver overskredet. Psykisk vold kan derfor være mange ting. Det kan bl.a. være, at kæresten tit nedgør dig og kalder dig øgenavne, bestemmer hvad du må sige, tænke eller gøre og tjekker dine mails og sms'er. Måske forbyder han/hun dig ligefrem at være sammen med eller tale med dine kammerater. Du er udsat for psykisk vold, når din kæreste gentagende gange overskrider dine grænser for, hvad du føler er i orden - mange beskriver det som en følelse i maven, der fortæller en, at det der sker her ikke er i orden.

Kærestevold gør ondt livet
Mange synes, det er pinligt, at man finder sig i at blive slået eller nedgjort af sin kæreste, og derfor gør man alt, hvad man kan for at dække over de blå mærker og kærestens adfærd. Måske er man også begyndt at tro på, at man ikke er noget værd, og måske er man også meget bange for, hvad kæresten kan finde på at gøre ved en. Derfor bliver mange alt for længe sammen med den voldelige kæreste og bliver gradvist mere og mere ked af det. Nogle trækker sig også helt ud af fællesskabet med kammeraterne, fordi det er lettere end hele tiden at blive uvenner med sin kæreste over, at man fx ikke fortæller præcis, hvor man er, og hvem man er sammen osv.

Følgerne af at være i et voldeligt kæresteforhold kan både komme til udtryk fysisk og psykisk. Måske lider man mere og mere af fx hovedpine og ondt i maven, måske er meget træt og ofte utilpas. Det kan også være, at man græder meget, eller også kan man måske slet ikke græde over noget, som ellers tidligere har fået gråden frem i en. Man kan også blive meget vred og mest af alt have lyst til at gemme sig under dynen og ikke se eller tale med hverken familie eller venner.

Bryd tavsheden
Mennesker er forskellige, og det er følgerne og symptomerne på volden også. Volden udvikler sig typisk gradvist, og det gør symptomerne også. Derfor opdager man måske ikke lige med det samme, at man faktisk går og er ked af det, føler sig fysisk utilpas - måske bruger man bare al sin energi på at gøre kæresten glad.

Når man ikke er opmærksom på, at man langsomt får det dårligere og dårligere, er det derfor svært at handle, før man tager skade af at være i det voldelige forhold. Det bedste man kan gøre, når man bliver udsat for vold af sin kæreste er derfor at bryde tavsheden om volden, så man kan få hjælp hurtigst muligt. Fortæl om dine oplevelser til en person, du har tillid til. Det kan være, at du kan tale med dine kammerater om det - de kan også hjælpe dig, hvis du beslutter at slå op med din kæreste. Når man slår op med en kæreste opstår der et tomrum, og man kan nemt forveksle det med et savn efter ekskæresten. Derfor er det vigtigt at forberede sig på bruddet og sikre sig, at kammeraterne er der til at bakke en op.

Måske er situationen i kæresteforholdet så alvorlig, at man ikke selv kan løse det. Derfor er det vigtigt, at man bryder tavsheden og taler om sine oplevelser med en voksen, som man har tillid til. Du kan også skrive anonymt til brevkassen på familievold.dk og få råd til, hvordan du handler i lige netop din situation. Alle henvendelser bliver besvaret inden for 24 timer. På familievold.dk finder du også en test, hvor du kan teste, om du er i et voldeligt forhold.

Fakta om foreningen Børn og Unge i Voldsramte Familier
Børn og Unge i Voldsramte Familier er en forening baseret på frivillig arbejdskraft, der forebygger vold i familien og kærestevold blandt unge kærester. Det gør vi blandt andet gennem webbrevkassen på familievold.dk, hvor syv fagpersoner besvarer alle henvendelser inden for 24 timer alle årets dage. Vi holder også temadage om vold i familien og kærestevold på grundskoler og ungdomsuddannelser i hele landet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

MestLæste