Helbred & balance

Sandt og falsk om kulhydrater

Af Stine Kærsgaard 19. oktober 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Rigtig mange prøver at undgå de kulhydrater, som der findes i brød, ris og pasta. Men er det nu også sundt? Få styr på myterne om kulhydrater her!

Er du klar over, hvordan den ”gamle” madpyramide så ud? Den viste, at størstedelen af vores kost skulle bestå af kulhydrater som ris, pasta, brød og kartofter. Selv om vi stadig spiser masser af de gode ting, er mad med kulhydrater virkelig blevet skældt meget ud gennem de seneste år, og flere og flere hævder, at man faktisk helt skal undgå kulhydraterne.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Kan man blive for sund?

Men er det nu også klogt? For har vores krop ikke brug for de der kulhydrater? JA! Selv om kosteksperter stadigvæk diskuterer kulhydraterne, har vi alligevel prøvet at dykke lidt ned i sagen for at få mere styr på alle de myter, der florerer om kulhydrater.

Læs også: Hvad sker der, når man drikker cola?

Tjek myterne ud her i galleriet:

Sandtogfalskomkulhydrater

FALSK. Kulhydrater er ligesom fedt og protein en af de helt grundlæggende ting, som vi behøver i vores kost. Det er derfor vigtigt, at vi spiser kulhydrater, da de har indflydelse på kroppens stofskifte og gør, at vores muskler og hjerner fungerer optimalt.
SANDT. Der er dog stor forskel på kulhydrater, og nogle er bedre en andre. Som udgangspunkt skal du undgå alt for meget hvidt brød og pasta, da den form for kulhydrater hurtigt omdannes til sukker i kroppen og ikke giver særlig meget energi. Men andre madvarer med kulhydrater – som for eksempel fuldkornsprodukter – er derimod supervigtige for din krop!
FALSK. Vi forbinder ofte kulhydrater med franskbrød og pasta, men de findes faktisk i rigtig mange forskellige typer mad. Blandt gode typer kulhydrater kan vi blandt andet finde brune ris, bønner, quinoa og rodfrugter.
SANDT. Faktisk hævder Sundsstyrelsen, at for eksempel fuldkorn er noget af det bedste, vi kan spise, da det hjælper med at få giftstoffer ud af kroppen, stabiliserer blodsukkeret, stimulerer fordøjelsen og meget mere!
SANDT. Og jo mere du træner, jo flere kulhydrater bør du faktisk spise efter træningen, for at sikre at du genopbygger depoterne i dine muskler. Får du ikke fyldt depoterne op, vil du føle dig træt og uoplagt, og du vil måske have svært ved at træne de næste dage.
SANDT OG FALSK. Hvis man indtager mange flere kulhydrater, end man forbrænder, vil man tage på. Det er derfor vigtigt ikke at overspise brød, ris, pasta og kartofter, da det er mad, som indeholder rigtig meget energi – især på dage, hvor man overhovedet ikke bevæger sig! Men når alt kommer til alt, har vores krop brug for kulhydrater, og det er bedst, hvis vi varierer vores kost, så vi får en masse forskellige slags kulhydrater!

MestLæste