Amalie Bremer

Amalie Bremer.

Samfund

Har du også set denne video på sociale medier? Den afslører alle de fordomme, mange har om kvindefodbold

Af Nanna Niemann 21. juli 2023
Foto: Privat
Når Danmark deltager ved VM i kvindefodbold denne sommer, er de med i det største enkeltstående kvindesport-event nogensinde. Men selv om kvindefodbold nyder større opmærksomhed, er der stadig mange benspænd for og fordomme om kvinder i fodbold.

Amalie Bremer kalder det for “kvindefodbold 2.0”, når VM-slutrunden i går begyndte i Australien.

Hun er vært på ”Missionen” på Radio4 og på “Kvindefodboldpodcasten” og “Kvart i kvindebold”.

– Det er bare stort. Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvor det danske hold er i den her nye virkelighed. Jeg kalder det kvindefodbold 2.0., fordi kvindefodbolden har udviklet sig så meget bare de seneste fem år, siger Amalie Bremer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Slutrunden er det største enkeltstående sportsevent for kvinder nogensinde, og der er allerede solgt over en million billetter til kampene, som spilles i Australien og New Zealand. Og så er det er første gang i 16 år, at Danmarks kvindelandshold er med til VM, men alligevel fylder slutrunden ikke særligt meget i Danmark.

Der er ikke store offentlige reklamer eller merchandise i butikkerne, som vi så det ved herrelandsholdets VM sidste år. Det ærgrer Amalie Bremer:

– Jeg mangler den VM-fornemmelse. Slutrundefølelsen, når man går rundt i byen, eller når man går ned i supermarkedet og kan købe klaphatte, siger Amalie Bremer.

Selv om kvindernes VM-slutrunde ikke har fået den store opmærksomhed herhjemme, er professionel kvindefodbold i hastig vækst, og det smitter af på præmiesummerne ved årets slutrunde.

Her har Fifa afsat 115 millioner dollar til første-, anden- og tredjepladsen.

– Hvis man skulle tage den kritiske hat på, så er der stadig et kæmpe stykke op til herrernes præmiesummer. Det er nemt nok at give lidt flere penge, når man har givet ufatteligt få penge rigtig længe. Men jeg prøver at fokusere på, at det går i den rigtige retning, siger Amalie Bremer.

Men selv om årets præmiesummer er et fremskridt for kvindefodbold, er det stadig kun en tredjedel af de præmiesummer, man uddeler til herrernes VM.

Men for Amalie Bremer er målet ikke nødvendigvis, at præmierne ved kvindernes VM skal ramme det samme niveau som ved herrernes VM, og det er der en særlig grund til:

– Jeg synes, at økonomien i herrefodbold er stukket fuldstændig af, så jeg ønsker i virkeligheden ikke, at kvindefodbold skal komme på niveau med herrefodbold, som det er i dag, for det synes jeg er frastødende på mange måder.

Fordomme om kvindefodbold

Netop forskellen på herre- og kvindefodbold har trukket overskrifter på det seneste.

For et par uger siden gik en reklame for det franske kvindelandshold viralt.

I videoen ser man klip med franske mandlige fodboldstjerner som Mbappé, der scorer det ene vilde mål efter det andet, mens publikum jubler.

– Kun Les Bleus kan give os disse følelser, lød ordene på skærmen, der refererede til kaldenavnet for det franske herrelandshold.

– Men det er ikke dem, du lige har set.

Halvvejs i den to minutter lange video, der er lavet af bureauet Marcel for det franske teleselskab Orange, afsløres det, at det slet ikke er herrelandsholdet, men kvindelandsholdets spillere, man har set.

Ved hjælp af kunstig intelligens har man redigeret mændenes ansigter på kvindernes kroppe.

– Det afslører de bias, der ligger i rigtig mange mennesker. Samtalen om kvindefodbold har længe været, at det er dårligt, at det er langsomt, eller at det er kedeligt, men så ser man de her fede klip, og tænker: "Wow, hvor er de fede.” Det er en super sjov gimmick, at man narrer folk til at blive imponeret over kvindefodbold.

En undersøgelse fra Stavanger Universitet viser også, at vi har bias om kvindefodbold. I et eksperiment undersøgte man, hvordan spillernes køn påvirkede seernes opfattelse af kvaliteten i spillet.

Her vurderede deltagerne de samme videoer af fodboldspillere, men med spillernes køn sløret.

Studiet viste, at deltagerne vurderede mænds videoer højere, men kun når de vidste, at de så mænd. Når man skjulte spillernes køn, var vurderingerne af de kvindelige og mandlige spillere de samme.

Men netop de bias og fordomme om kvindefodbold håber Amalie Bremer, at VM-slutrunden kan være med til at rykke ved:

– Jeg håber, at det kan åbne en masse nye øjne for kvindefodbold, men det er selvfølgelig også dybt afhængigt af, om Danmark klarer det godt og formår at skabe den hype, der desværre ikke har været helt fra begyndelsen af.

Danmark spiller sin første kamp lørdag den 22. juli mod Kina. Du kan se kampene på Viaplay.

Læs mere om

MestLæste