Identitet

Sådan opdager du en spiseforstyrrelse

Af Stine Kærsgaard 1. december 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Mistænker du din veninde for at have en spiseforstyrrelse? Se her, hvilke tegn du skal holde øje med.

Der findes mange former for spiseforstyrrelser, og faktisk kan personer, der lider af en, godt holde det skjult i lang tid. Det kan nemlig være svært, enten som veninde eller forældre at få øje på, der er noget galt.

De mest normale spiseforstyrrelser er anoreksi, bulimi og overspisning, og selv om de er forskellige, har de alle det tilfælles, at personer, der lider af dem, har en forstyrret måde at tænke og handle på, når det kommer til mad, krop og vægt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan opmuntrer du en trist veninde

En person med anoreksi vil helt undgå at spise, og en person med bulimi kan have tendens til at overspise for så efterfølgende at kaste maden op eller dyrke overdreven meget motion.

Det kan være rigtig farligt at have en spiseforstyrrelse, og derfor er det vigtigt, at der bliver gjort noget. Jo tidligere spiseforstyrrelsen bliver opdaget, og jo tidligere en person kommer i behandling, jo større chance er der nemlig for, at vedkommende bliver rask.

Hvis du har en mistanke om, at en, du kender, har en spiseforstyrrelse, så skal du holde øje med de her tegn.

Tegn på en spiseforstyrrelse:

· Meget fokus på mad

· Voksende interesse for opskrifter og kalorier

· Overdreven fokuseret på sin krop

· Spiser helst alene

· Lavt selvværd

· Svingninger i vægt

· Skjuler kroppen

· Fysiske signaler som forstoppelse, hovedpine, træthed, mavepine eller svimmelhed

· Isolerer sig

· Stor træng til at motionere

· Mange humørsvingninger

· Ofte på slankekur

Det er dog vigtigt at slå fast, at din veninde sagtens kan være træt, træne meget eller have lyst til at tabe sig nogle kilo uden, at det overhovedet behøver at være en spiseforstyrrelse. Derfor er det også bedst, at du griber det an på en bestemt måde, hvis du gerne vil konfrontere din veninde med hendes ændrede adfærd.

Læs også: Stop anoreksi-trend på Instagram

Sådan spørger du ind til, om hun har en spiseforstyrrelse:

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke anklager din veninde, da der dermed er ret stor sandsynlighed for, at hun vil benægte alt. Personer, der har en spiseforstyrrelse, skammer sig nemlig over det. Du skal få hende til at føle sig tryg, og faktisk kan det være en god idé at tage udgangspunkt i dig selv. I stedet for at sige: ”Du spiser ikke noget, er du syg?!”, så kan du sige noget med, at du selv synes, der er meget fokus på kalorier alle steder og spørge, hvordan hun har det med det? Det vigtigste er, at du griber snakken an på en åben og anerkendende måde, så hun får lyst til at åbne op.

Sådan kommer I videre:

Hvis din veninde benægter alt, må du i første omgang tro på hende. Du kan eller skal selvfølgelig heller ikke forhindre hende i at træne meget eller gå op i sin kost. Men hvis du er sikker på, det er sygeligt, og hun måske endda selv indrømmer det, så kan du opfordre hende til at ringe til Børnetelefonen på 116111 eller til Landsforeningen for Spiseforstyrrelser på 70101818. Begge steder kan hun også chatte med rådgiverne og være helt anonym, og der sidder kun mennesker, som er klar til at hjælpe og vil jer det bedste.

Hvis du ikke er klar til det, kan du også prøve at snakke med dine forældre om din mistanke eller måske din venindes forældre. Nogle gange er gode veninder de allerbedste til at spotte, når der er noget galt, og det er vigtigt, at vi passer på hinanden ♥

Kilder: Sundhedsstyrelsen.dk og lmsspiseforstyrrelser.dk

Læs om at være pårørende til en person med spiseforstyrelse her:

Pårørendetilenspiseforstyrrelse

MestLæste