Helbred & balance

Nej tak til spiseforstyrrelse

Af Line Sølvhøj Jensen 3. august 2010
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Rigtig mange piger får en spiseforstyrrelse, men desværre er det meget skadeligt. Bliv klogere på, hvordan du undgår en spiseforstyrrelse.

Alt for mange piger bekymrer sig om deres krop. De synes selv, at de er for tykke, har for store lår, en grim mave, store arme, en stor numse eller noget helt andet. Faktisk er vi piger eksperter i at finde fejl ved os selv, og så fokuserer vi kun på de fejl, vi har fundet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis man begynder at fokusere alt for meget på de fejl, så kan man hurtigt få et helt forkert billede af sig selv. Og så kan det desværre ske, at mange piger, men også drenge, mister kontrollen og begynder at gå sygeligt meget op i kost, vægt og udseende og på den måde udvikler en spiseforstyrrelse.

Læs også: Har du en spiseforstyrrelse?

Derfor er spiseforstyrrelser farlige
Det kan skade kroppen rigtig meget at have en spiseforstyrrelse. Din krop bliver mat og grå at se på, fordi du ikke får de vitaminer, din krop har brug for, men kroppen udvikler sig heller ikke rigtigt. Dine bryster kan stoppe med at vokse, din menstruation udebliver, du mangler energi og det kan faktisk også medføre, at du ikke kan få børn og kan få alvorlige sygdomme.

[faktaBox]Undgå en spiseforstyrrelse:

• Vær realistisk omkring dig selv. Du synes sikkert, at din krop er værre, end den i virkeligheden er. Snak eventuelt med en veninde om det, så hun kan overbevise dig om, at du tager fejl.

• Husk på at alle har fejl, og især i puberteten kan kroppen opføre sig lidt underligt. Pludselig virker dine arme eller ben for lange, du får kvindelige former og din vægt stiger. Det er helt normalt og en naturlig del af din udvikling. Selv om du er den første i din klasse, der udvikler dig, så er det naturligt, og det sker også for de andre piger i din klasse på et tidspunkt.

• Hvis du er bange for, at du er ved at udvikle en spiseforstyrrelse, så er det meget vigtigt, at du snakker med en voksen om det, for eksempel dine forældre, en lære, en læge eller andre i din familie. Det er nemlig rigtig vigtigt, at du får hjælp fra start af.

• Kig på andres kroppe og prøv at finde fejl ved dem. Det kan nemlig hjælpe dig til at indse, at din krop slet ikke er så slem, som du tror.

• En spiseforstyrrelse kan komme af, at der er noget helt andet, der bekymrer dig. Måske er du blevet mobbet, dine forældre er blevet skilt eller noget helt tredje. Prøv at mærke efter, om der er noget andet, der gør dig ked af det. Hvis du kan få løst det andet problem, så når du måske ikke at udvikle en spiseforstyrrelse.

Har din veninde en spiseforstyrrelse? Læs, hvordan du kan hjælpe hende her.

MestLæste