Helbred & balance

Det gør alkohol ved din hjerne

Ungekontakten, Redaktionen 1. juli 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er altså ret skræmmende, hvad der sker i din hjerne, når du drikker alkohol.

Vi skal passe på vores hjerner, for det er noget af det dyrebareste, vi har. Og hvis der er noget, som virkelig kan skade hjernen, er det alkohol.

Nervecellerne i hjernen begynder nemlig at fungere dårligere, når man drikker alkohol. Jo mere man drikker, jo værre bliver det faktisk!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Det gør alkohol ved din krop

Alkohol er superskadeligt for dig, og det er ret skræmmende, hvad den rent faktisk gør ved både hjernen og kroppen. Områder i hjernen, som vi gør brug af hele tiden, bliver påvirket, og det kan få dig ud i situationer, som du kan komme til at fortryde – både fordi du har større risiko for at slå dig, men også fordi du kan sige en masse ting i alkoholrusen, som du senere fortryder.

Læs også: Sådan ændre sociale medier din hjerne

Du har måske hørt folk bruge begrebet ’moraksle tømmermænd’, for det bliver tit brugt efter en aften med for meget alkohol, hvor man har sagt eller gjort noget, man fortryder. Det har altså intet med hovedpinen at gøre. Det er selvfølgelig rigtig forskelligt, hvor meget folk kan tåle, og hvordan netop du vil reagere på alkohol, men her er nogle af de mest normale symptomer, når man begynder at få alkohol i blodet.

Detgøralkoholveddinhjerne

Det er de mest avancerede områder i hjernen, som først slukker ned, når den kommer i kontakt med alkohol. Har man drukket et par genstande, vil det blandt andet gå ud over ens opførsel i sociale sammenhænge, og man kan derfor hurtigt få dummet sig ved at sige noget upassende.
Foto: Shutterstock
Når man har indtaget to-tre genstande, bliver man markant dårligere til at mærke stemninger i sociale sammenhænge. Folk har det med at blive mere bramfrie og ikke så bange for at sige ting ligeud – det har du måske selv oplevet, hvis du har været i selskab med fulde mennesker? På dette stadie kan der være større risiko for, at folk kommer op at diskutere, skændes eller kommer til at såre hinanden på andre måder.
Foto: Shutterstock
Ved dette stadie begynder følelserne at tage over, og man kan blive rigtig følelsesladet. Har man drukket så meget, vil nogle opleve, at de enten er helt overkærlige eller begynder at græde uden grund.
Foto: Shutterstock
Drikker man endnu mere, påvirkes de områder i hjernen for alvor, som man normalt bruger hele tiden, og så begynder ’krybdyrhjernen’ at tage over. Her bliver ting som mad, sex og magt vigtige, og man har svært ved at sanse andet end sine egne helt basale behov. Ikke så charmerende!
Foto: Shutterstock
Fortsætter man med at drikke, kan kroppen simpelthen ikke holde til mere, og man vil derfor kaste op. Folk, som ikke selv kan kaste op og få alkoholen ud af kroppen, har risiko for at blive sendt på hospitalet. Man har på dette stadie ingen kontrol over sig selv og er meget afhængig af andre menneskers hjælp.
Foto: Shutterstock
Man kan komme rigtig galt af sted, når man drikker – også selv om det ikke er særlig meget. Det kan for eksempel gå ud over balancen, og det er her, at mange folk kommer galt af sted, fordi de tror, de kan gøre de samme ting, som når de er ædru. Samtidig mister man sin situationsfornemmelse fuldstændig, når man drikker, så man kan også ødelægge forholdet til sine veninder eller gøre sig uvenner med folk, som man holder af.
Foto: Shutterstock
Når man drikker, kan man sige, at man faktisk forgifter sig selv, og det kan mærkes dagen efter! Samtidig dehydrerer alkohol kroppen, hvilket gør, at man kan vågne op med hovedpine og kvalme. En ting er de fysiske tømmermænd, men der er også alle de moralske… og det kan være virkelig ubehageligt at vågne op og fortryde en masse!
Foto: Shutterstock
Med de her facts er konklusionen vist rimelig klar: Alkohol er ikke sundt for hverken hjernen eller kroppen!
Foto: Shutterstock

Læs mere om

MestLæste