sex

Rekordmange unge får denne sexsygdom

Ema Seferovic 7. april 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Unsplash
Selvom de seneste to år har budt på lockdown, afstand og forsamlingsforbud, så var der alligevel en helt særlig sexsygdom, der bredte sig som aldrig før under corona-pandemien.

Det seneste par år har budt på en masse social afstand og selvisolation. Men selvom corona-pandemien gjorde, at vi var nødt til at holde os fra hinanden, er der alligevel en sexsygdom, der har slået rekorder i Danmark. Men hvilken sexsygdom drejer det sig om? Klamydia er svaret. Der var i alt 29.443 klamydiatilfælde i aldersgruppen 15-29 år i 2020, og det er stigning fra 2018, hvor der var 28.208 tilfælde. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvad er klamydia?

Klamydia er en infektion, som kan opstå i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. De typiske symptomer på klamydia er udflåd eller svie, når man tisser. Men vidste du, at det faktisk er langt fra alle, der oplever symptomer, når de er smittede med klamydia?

Fakta om klamydia

  • Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.
  • Ubehandlet klamydia kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.
  • Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.
  • Sex & Samfund tilbyder en gratis og sikker klamydiahjemmetest til unge i en række kommuner.

    Kilde: Sex & Samfund

Flere tests, tak!

Ifølge Sex & Samfund kan et større fokus på tests være vejen frem til en fremtid med færre klamydiatilfælde.

- Klamydiasmitten er bekymrende høj blandt de 15-29-årige, som i 2020 udgjorde cirka 85 procent af de samlede tilfælde. De unge er ikke kun dem, som bærer størstedelen af klamydiasmitten, men det er også dem, som er svære at få til lægen. Hvis vi skal knække klamydiakurven, er det vigtigt, at vi gør test let tilgængelige og derigennem bremser smitten, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund.

Læs mere om de seneste klamydia-tal lige her.

Læs mere om

MestLæste