Helbred & balance

Førstehjælp til luft i maven

Af Stine Kærsgaard 24. februar 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Slut, prut – vi gider ikke have oppustet mave mere!

Åh, nej! Der er bare ikke noget værre end at være fuldstændig oppustet. Det gør ondt, og måske kan du slet heller ikke styre, om du slår prutter, eller din mave rumler helt gevaldigt.

Læs også: Sådan træner du din mave

Heldigvis er der en del ting, som du selv kan gøre, hvis du døjer med for meget luft i maven. Vi har først samlet nogle tips til akutte luftproblemer og nederest nogle råd til, hvad du generelt kan gøre for at slippe af med oppustetheden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvis du har luft i maven NU:

  • Læg dig ned på ryggen og begynd at cykle med benene. Det lyder måske lidt skørt, men det hjælper med at sætte gang i tarmene og i systemet.
  • Hvis du har overskud til det, så dyrk motion! Bevægelse er noget af det bedste du kan gøre, hvis du føler dig oppustet.
  • Prøv at sætte dig ud på toilettet, tag dig god tid og se, om du kan ”komme af” med noget – også selv om det bare er prutter.
  • Masser din mave. Selv om det måske godt kan gøre ret ondt, så hjælper det virkelig!

Læs også: Slut med ondt i maven

Det kan du gøre for at forebygge luft i maven:

  • Spis langsomt! Spiser du for hurtigt, og tygger du ikke maden godt nok, vil du sluge for meget luft.
  • Lad også være med at snakke, mens du tygger din mad, da det kan medføre, at du får ekstrameget luft ned i systemet.
  • Undgå at drikke for meget sodavand, da kulsyren kan gøre dig rigtig oppustet.
  • Undgå at spise hårdt slik eller tygge på tyggegummi dagen lang.
  • Drop lightprodukterne – det er en sand synder, når det kommer til luft i maven!
  • Vær opmærksom på, om der er nogle specielle madvarer, som giver dig mere luft i maven end andre, og prøv så vidt muligt at undgå dem.
  • Spis regelmæssigt, da mange små måltider holder din mave i gang!
  • Drik RIGELIGT med vand! På den måde sikrer du, at din afføring bliver lind frem for hård.
  • Hvis det er meget slemt, så tag til lægen og få testet, om du måske er laktoseintolerant eller lider af forstoppelse.
  • Stress har en rigtig negativ påvirkning på dine tarme, så sørg for at gøre noget ved det eller få hjælp, hvis du føler dig stresset.

Læs her, hvad sukker gør ved din krop:

Detgørsukkerveddinkrop

Når du spiser sukker, går der ikke lang tid, før det optages i dit blod. Sukkeret får adgang til dine blodbaner direkte fra tarmen og herfra, transporteres det videre ud til muskelcellerne, hvor sukkeret så bliver omdannet til energi.
Hvis du er fysisk aktiv, efter du har indtaget sukker, vil du forbrænde mere energi, end hvis du sidder stille. Så hvis du for eksempel danser rundt eller går en tur, vil du hurtigt tære på det sukker, der har lagret sig i dine muskelceller.
Som eksempel skal du gå i et raskt tempo i ca. 45 minutter for at forbrænde en chokoladebar, løbe stærkt i 20 minutter for at forbrænde to små kugler is eller løbe i lidt over en halv time for at forbrænde en hotdog… Phew!
Det første din krop gør, når den har optaget sukker, er, at fylde sine reservelagre. Herefter omdannes alt det sukker, som ikke bliver brugt i første omgang, til fedt. Så hvis din normale kost dækker dit energibehov, vil du ende med at tage på af det slik, som du spiser.
Du vil opleve at føle dig rigtig glad, når du spiser sukker. Tænk bare på den følelse du får, når du hapser fra din yndlings-Rittersport. Det skyldes, at kroppen producerer lykkestoffet serotonin, når den får sukker i blodet. Lykken er dog kortvarig, for dit blodsukker vil hurtigt falde igen – og når blodsukkeret falder, falder humøret også. Faktisk ret drastisk! Du vil derfor måske opleve at komme i dårligt humør, efter du har spist en masse sukker. Og derfor er trøstespisning aldrig godt…
For nogle bliver huden uren, når kroppen ikke kan forbrænde alt det sukker, som man har indtaget. Den forhøjede insulinproduktion, der sker i din krop, når du spiser sukker, kan faktisk også øge produktionen af det mandlige kønshormon testosteron samt forsage øget talgproduktion og akne.
Som før nævnt skaber et forhøjet sukkerindtag fedt på kroppen, som kan føre til overvægt. Dog kan du faktisk godt være slank og aktiv, men usund indeni. Amerikansk forskning tyder nemlig på, at selv folk, der dyrker sport, kan få diabetestype 2, hvis de spiser for meget sukker (hvis de vel at mærke er disponerede for diabetestypen). Så man er altså ikke sikker, bare fordi man dyrker sport. Når alt det her er sagt, handler det om at finde en balance! Man skal i hvert fald ikke blive bange for sit fredagsslik!

MestLæste